Έντυπη Έκδοση

Καμίλα Λάγκμπεργκ, η Αγκάθα Κρίστι του Βορρά

«Η ενοχή μπορεί να σε τρελάνει»

Η «Παγωμένη Πριγκίπισσά» της (εκδόσεις Μεταίχμιο) προκαλεί ρίγη ανατριχίλας στους αναγνώστες της σε όλον τον κόσμο. Παρ' ότι «cool» Σουηδέζα και παντρεμένη, με δύο παιδιά, η Καμίλα Λάγκμπεργκ μοιάζει να είναι μια πολύ επικίνδυνη γυναίκα...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Η Φιελμπάκα, όπου εκτυλίσσεται η ιστορία σας, τι είδους μέρος είναι;

ΚΑΜΙΛΑ ΛΑΓΚΜΠΕΡΓΚ: Είναι η πόλη όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Μια μικρή πόλη στη δυτική ακτή της Σουηδίας. Επέλεξα να τη χρησιμοποιήσω ως σκηνικό των ιστοριών μου, πρώτον, επειδή τη γνωρίζω καλά, παρ' ότι τώρα ζω στη Στοκχόλμη, και δεύτερον, επειδή μια μικρή πόλη είναι πάντα ένα ιδανικό μέρος για ιστορίες μυστηριωδών φόνων.

Γ.Τ.: Οταν εκδόθηκε το βιβλίο σας πώς αντέδρασαν οι κάτοικοι της Φιελμπάκα; Διαμαρτυρήθηκαν καθόλου για το ότι η πόλη τους έγινε διάσημη με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο;

Κ.Λ.: Η αντίδρασή τους ήταν πολύ θετική, επειδή φάνηκε να κατανοούν τον διαχωρισμό φαντασίας και πραγματικότητας. Ταυτόχρονα, καθώς τα βιβλία μου γίνονταν όλο και πιο δημοφιλή, αυξανόταν και το ενδιαφέρον ξένων τουριστών να επισκεφθούν τη Φιελμπάκα, κάτι το οποίο είχε ασφαλώς θετική επίδραση στην τοπική κοινότητα.

Γ.Τ.: Η Αγκάθα Κρίστι, η οποία επίσης τοποθετούσε τις ιστορίες της στην ύπαιθρο, σάς έχει επηρεάσει;

Κ.Λ.: Ενδεχομένως, υποσυνείδητα. Δεν το σκέφτηκα έτσι όταν επέλεξα τη Φιελμπάκα, αλλά η αλήθεια είναι ότι θαυμάζω την Αγκάθα Κρίστι.

Γ.Τ.: Και ο Στιγκ Λάρσον; Είναι εκείνος που με την επιτυχία του άνοιξε τον δρόμο και για σας τους υπόλοιπους σουηδούς συγγραφείς.

Κ.Λ.: Εγώ είχα κάνει το συγγραφικό μου ντεμπούτο πριν από τον Στιγκ Λάρσον, οπότε η επιτυχία μου σε πολλές χώρες ήταν αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς μου. Αλλά οπωσδήποτε συνάδελφοι, όπως ο Στιγκ Λάρσον και ο Χένινγκ Μάνκελ, ενίσχυσαν το ενδιαφέρον του κόσμου για τις σουηδικές αστυνομικές ιστορίες.

Γ.Τ.: Ο Στιγκ Λάρσον «κατηγορήθηκε» από σκανδιναβούς κριτικούς ότι, εξαιτίας του σκληρού περιεχομένου των βιβλίων του, «χάλασε» την ιδανική στο εξωτερικό εικόνα της Σουηδίας. Πώς το σχολιάζετε;

Κ.Λ.: Κάθε χώρα είναι πάντοτε ένα μείγμα σκοτεινών και φωτεινών πλευρών. Ως συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών, είναι στη φύση της δουλειάς μου να εξερευνώ τις σκοτεινές πλευρές της κοινωνίας. Κατά τα άλλα, η Σουηδία είναι σε πολλά πράγματα μια σπουδαία χώρα, με όμορφη φύση, ένα αρκετά καλό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, και, σε σχέση με τα διεθνή στάνταρ, χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας.

Γ.Τ.: Στην Παγωμένη Πριγκίπισσα όλοι, λίγο ώς πολύ, είναι ένοχοι για κάτι.

Κ.Λ.: Ενα από τα πιο βασικά μοτίβα για το έγκλημα είναι η ενοχή, από τη στιγμή που κατατρώει τη συνείδηση των ανθρώπων και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στην τρέλα κάποιον λογικό. Σε όλα μου τα βιβλία είναι οι σχέσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες της Φιελμπάκα οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο. Νομίζω ότι αυτές οι σχέσεις είναι που κάνουν τις ιστορίες ενδιαφέρουσες. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των κατοίκων μιας μικρής πόλης κάνουν τους φόνους πολύ πιο τρομακτικούς.

Γ.Τ.: Γράψατε την Πριγκίπισσα στα 29 χρόνια σας. Αρκετά μικρή.

Κ.Λ.: Είναι που πάντοτε ενδιαφερόμουν για τις σκοτεινές πλευρές των ανθρώπων. Παρ' όλα αυτά, τα βιβλία μου βασίζονται σε σκληρή και εξονυχιστική έρευνα.

Γ.Τ.: Θα βάλετε κάποιον Ελληνα να πρωταγωνιστεί στις επόμενες ιστορίες σας;

Κ.Λ.: Δεν το έχω προγραμματίσει, αλλά πάλι, ποτέ δεν ξέρεις...

Γ.Τ.: Διαλέξατε πραγματικά περιστατικά σαν βάση της ιστορίας σας;

Κ.Λ.: Τα γεγονότα στα βιβλία μου είναι σκέτη φαντασία, αλλά κάποιους από τους χαρακτήρες τούς έχω εμπνευστεί από συντοπίτες μου στη Φιελμπάκα.

Γ.Τ.: Οπότε το ρομάντζο της Ερικας και του Πάτρικ στο βιβλίο σας είναι αυτοβιογραφικό;

Κ.Λ.: Η αλήθεια είναι ότι εγώ είμαι συγγραφέας και ο σύζυγός μου είναι αστυνομικός. Αλλά το ρομάντζο στο βιβλίο μου είναι μυθοπλασία.

Γ.Τ.: Ο άνδρας σας αισθάνεται ασφαλής όταν ξαπλώνει δίπλα σας το βράδυ; Προσωπικά, ένα άγχος θα το είχα...

Κ.Λ.: Οπως σας είπα, ο άνδρας μου είναι αστυνομικός. Κι έπειτα κι εγώ φοβάμαι το σκοτάδι... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Συναγωγή κειμένων
Αναγνώσεις και παραναγνώσεις
Το νεο-ελληνικό κράτος, οι «Αγανακτισμένοι» και η πολιτική της ισχύος
Ενα πανόραμα της Ελλάδας
Πέρα απ' το κτιστό
Μαθήματα ιρλανδικής ιστορίας
Οι καταραμένοι
Πόθος που κόβει τα μέλη
«Το ιδανικό βιβλιοπωλείο: ένα σενάριο «βιβλιοφιλικής φαντασίας»»
Από τις 4:00 στις 6:00
Το μηδέν μόνιμα στην επικαιρότητα
Ενας μεγάλος μουσικός παραγωγός
Η τρίτη ανάγνωση
Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ
Λογοτεχνία
Η ίδια μέρα
Συνέντευξη: Καμίλα Λάγκμπεργκ
«Η ενοχή μπορεί να σε τρελάνει»
Συνέντευξη: Λουκία Δέρβη
Εμβαθύνοντας στους χαρακτήρες
Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
Καταστροφή και δημιουργία
Άλλες ειδήσεις
Μαθήματα γιουκαλίλι
Υγρασία