Έντυπη Έκδοση

Οι τιμωρίες του Λίμπερμαν για την Τουρκία

Την τιμωρία της Τουρκίας, συνεργαζόμενος με το ΡΚΚ και το αρμενικό λόμπι, εξετάζει ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας.

Σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα επιλογή του Ισραήλ να διατηρεί χαμηλούς τόνους, ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν, που όπως σημείωνε Ισραηλινός αξιωματούχος «έχει δείξει ασυνήθιστη αυτοσυγκράτηση», μελετά συστράτευση με τον εχθρό του «εχθρού».

Σε τρεις κατευθύνσεις θα στραφούν τα μέτρα που φέρονται να συζητούνται στο Ισραήλ ως απάντηση στη στάση της Τουρκίας. Και θα έχουν σαφή στόχο την «τιμωρία», αναφέρει δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδα «Γιεντιότ Αχρονότ» που βγάζει την είδηση. Τιμωρία γιατί η Τουρκία «δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα για μια συγγνώμη του Ισραήλ, αλλά επιλέγει να εκμεταλλευτεί τη διένεξη προκειμένου να προωθήσει το στάτους της στο μουσουλμανικό κόσμο».

Συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Ισραηλινού ΥΠΕΞ την Πέμπτη κατέληξε σε προτάσεις -που φαίνεται να υιοθετεί ο ακραίος Λίμπερμαν: 1) για έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας που θα αφορά τα ταξίδια βετεράνων του ισραηλινού στρατού στην Τουρκία και επιπλέον σύσταση προς όλους τους Ισραηλινούς να μην ταξιδεύουν μέσω Τουρκίας, 2) συνεργασία με το αρμενικό λόμπι στις ΗΠΑ που δεν αποκλείει ισραηλινή αρωγή στη διεθνή εκστρατεία για αναγνώριση της γενοκτονίας και 3) συναντήσεις με τους επικεφαλής του ΡΚΚ στην Ευρώπη «για συνεργασία και στήριξή τους σε όλα τα επίπεδα», δέσμευση που μπορεί να οδηγήσει και σε στρατιωτική στήριξη.

Κατά την «Αχρονότ», ο Λίμπερμαν φέρεται να είπε: «Θα απαιτήσουμε από τον Ερντογάν τέτοιο τίμημα που θα του αποδείξει ότι όταν κάποιος ανακατεύεται με το Ισραήλ δεν έχει καλά αποτελέσματα». Υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, πρόκειται για «ιδέες στον αέρα» που αποτυπώνουν «την οργή» του Λίμπερμαν, ο οποίος επιδεικνύει ασυνήθιστη αυτοσυγκράτηση σε αντίθεση με τη μέχρι σήμερα στάση του.

Στην Τουρκία δεν είναι μόνο ο Ερντογάν που προειδοποιεί το Ισραήλ. Δηλώσεις διόλου διπλωματικές εξαπολύουν εναντίον του και άλλοι, όπως ο υπουργός Μεταφορών Μπινάλι Γιλντιρίμ, που είπε ότι η επίθεση του Ισραήλ στο «Μαβί Μαρμαρά» δεν έχει διαφορά από εκείνες των Σομαλών πειρατών στον Κόλπο του Αντεν. Για λογαριασμό του ΙΗΗ, της τουρκικής οργάνωσης που έστησε τον ανθρωπιστικό στολίσκο, δικηγόρος κατέθεσε χθες στην Εισαγγελία της Αγκυρας κατάλογο ονομάτων των Ισραηλινών κομάντος που ενεπλάκησαν στην έφοδο ζητώντας τη δίωξή τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ισραήλ
Τουρκία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αίγυπτος
Ακτιβιστές στο Κάιρο γκρεμίζουν τον τοίχο της πρεσβείας του Ισραήλ
Αφιέρωμα 11/9
1.124 φαντάσματα χωρίς όνομα
Ανθρωποι-σκιές, ψυχές-συντρίμμια
Δέκα χρόνια τρόμου και βίας
www.τζιχάντ.η εξάπλωση
Χρυσό «Σημείο Μηδέν»
ΗΠΑ
Μειώνει φόρους κατά ανεργίας
Ισραήλ - Τουρκία
Οι τιμωρίες του Λίμπερμαν για την Τουρκία
Λιβύη
«Κόκκινο» Ιντερπόλ στον Καντάφι