Ελευθεροτυπία - 10/10/2014
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014
«ΠΑΓΩΜΑ» ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Δώρα περίμενε, βόμβα εισέπραξε
Με κομμένα τα φτερά θα ταξιδέψει για την Ουάσιγκτον η ελληνική αντιπροσωπεία μετά τη βόμβα Λαγκάρντ, αναφορικά με την επόμενη μέρα του Μνημονίου.
«Ε, ρε φωτιές που τους άναψα...»
Οι κυβερνητικές προσδοκίες ότι η ομάδα των Γκίκα Χαρδούβελη, Γιάννη Στουρνάρα και Σταύρου Παπασταύρου θα γυρίσει από τη σύνοδο του ΔΝΤ με θετικές ειδήσεις σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας από το Ταμείο, προσέκρουσαν στην «προληπτική στήριξη» που σκοπεύει να συνεχίσει να δίνει στη χώρα η Κριστίν Λαγκάρντ.
Ωστόσο, οι ελπίδες που υπήρχαν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι η στήριξη, έστω και σε παρασκηνιακό επίπεδο, από Βρυξέλλες και Βερολίνο στο ελληνικό αίτημα αρκούσε για να πείσουν το ΔΝΤ, αποδείχθηκαν αδύναμες.
Πλέον η κυβέρνηση μοιάζει να χάνει ακόμα ένα «δυνατό» χαρτί που σκόπευε να ρίξει στο τραπέζι της προεκλογικής περιόδου, καθώς το ΔΝΤ δεν δείχνει διατεθειμένο να αποχωρήσει έτσι εύκολα από την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, παραδέχθηκε πρώτη φορά ότι «η Ελλάδα αναζητά τον κατάλληλο εποπτικό ρόλο της οικονομίας της για την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ», στέλνοντας σαφές μήνυμα για παραμονή της τρόικας ακόμα και μετά τη λήξη των μνημονίων.
Το χρέος
Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική πλευρά σκοπεύει να παρουσιάσει όλα τα επιχειρήματα σχετικά με τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να καλύψει χωρίς τα δάνεια της τρόικας τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Ωστόσο, μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ, μοιάζει μάλλον απίθανο να καταφέρει να κερδίσει αυτή τη στιγμή την αποχώρηση του ΔΝΤ.
Πλέον η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της στην υπόθεση του χρέους. Οπως αναμένεται η ελληνική αντιπροσωπεία, στο περιθώριο της συνόδου θα θέσει στην επικεφαλής του ΔΝΤ το θέμα της διευθέτησής του, ζητώντας να επισπευσθούν οι διαδικασίες.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει έστω και μια επίσημη δέσμευση για τη διευθέτησή του, πριν από το τέλος του χρόνου, ώστε να μπει στην εκλογική μάχη. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να «τρέξουν» την υπόθεση, πριν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα.
Οι έριδες
Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί και τις εσωτερικές έριδες που δημιουργούνται μεταξύ κορυφαίων παραγόντων της διαπραγματευτικής ομάδας του οικονομικού επιτελείου.
Μετά το σίριαλ που προκάλεσαν οι πληροφορίες για τεταμένες σχέσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του πρωθυπουργικού συμβούλου, Χρύσανθου Λαζαρίδη, το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών έγινε ακόμα πιο βαρύ, καθώς το «μυστικό» γεύμα μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Γιάννη Στουρνάρα φούντωσε της φήμες ότι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος θα έχει ρόλο επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, το Μέγαρο Μαξίμου συνέβαλε χαρακτηρίζοντας «αστειότητες» τα περί αντικατάστασης του Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν ότι «ο κ. Χαρδούβελης έχει πει ότι η προσπάθεια είναι εθνική και ο ίδιος χρειάζεται όλους όσοι μπορούν να συμβάλουν σε αυτή».