Έντυπη Έκδοση

«Τις ρατσιστικές απόψεις σου στη Βουλή, όχι δημοσίως»

Στις εισαγγελικές αρχές της Ολλανδίας κλήθηκε χθες να απολογηθεί για τις αντιμαροκινές (!) του κορόνες τον Μάρτιο ο Ολλανδός βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς, καθώς θεωρείται ύποπτος για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ολλανδικών εισαγγελικών αρχών, ο Γκέερτ Βίλντερς θεωρείται «ύποπτος για τη διατύπωση υβριστικών δηλώσεων κατά τμήματος του πληθυσμού με βάση τη φυλή και για υποκίνηση μίσους και διακριτικής μεταχείρισης».

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, είχε απευθύνει στους υποστηρικτές του την ερώτηση αν θέλουν «λιγότερους ή περισσότερους Μαροκινούς στην πόλη τους και στην Ολλανδία». «Λιγότερους! Λιγότερους! Λιγότερους!» απάντησαν οι οπαδοί του κι εκείνος δεσμεύτηκε με ένα «Θα το φροντίσουμε».

Οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν ωστόσο σκάνδαλο στη χώρα, έξοδο στελεχών από το λαϊκιστικό κόμμα του και άνευ προηγουμένου κύμα διαμαρτυριών. Περισσότερες από 6.400 προσφυγές έχουν κατατεθεί εναντίον του από πολίτες.

Επειτα από έρευνα, η εισαγγελία κατέληξε ότι οι δηλώσεις είναι πιθανόν να συνιστούν αδίκημα, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον του. Σίγουρα όμως ανοίγει το θέμα «ελευθερία της έκφρασης» και δη της πολιτικής. Το δίκαιο της χώρας προστατεύει το δικαίωμα των πολιτικών να «αγορεύουν», μόνο όμως εντός των σχετικών οργάνων (Κοινοβούλιο, Δήμος), στα οποία αυτό προβλέπεται λόγω της πολιτικής τους ιδιότητας. Οχι όμως όπου... βρεθούν κι όπου σταθούν, όπως φαίνεται να είναι η περίπτωση του Βίλντερς. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκέερτ Βίλντερς αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες. Το 2011 είχε επίσης κατηγορηθεί για υποκίνηση φυλετικού μίσους, αλλά τελικά είχε απαλλαγεί, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι οι δηλώσεις του κατευθύνονταν κατά της θρησκείας, του Ισλάμ συγκεκριμένα, και όχι κατά συγκεκριμένης φυλετικής ομάδας.

Στο παρελθόν, έχει επίσης συγκρίνει το Κοράνι με το «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ και έχει χαρακτηρίσει το Ισλάμ «φασιστική θρησκεία».

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais, Europa Press)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ολλανδία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μεταδοτικές ασθένειες/Ρατσισμός
«Σας νοιάζουν μόνο τα λευκά θύματα του Εμπολα»
Βία/Ερευνες
Βιώνουν σωματική βία και τη θεωρούν φυσιολογική!
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Πέντε πέρασαν, μία επίτροπος κόπηκε από το Ευρωκοινοβούλιο
Τουρκία
Σφυρίζει αδιάφορα ο Ταγίπ Ερντογάν
Τον Ασαντ και όχι τους τζιχαντιστές θεωρεί εχθρό η Αγκυρα
Υεμένη
67 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στην Υεμένη
Ολλανδία
«Τις ρατσιστικές απόψεις σου στη Βουλή, όχι δημοσίως»
Ματιές στον κόσμο
Αναζωπυρώνεται η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
17 σφαίρες σε μαύρο έφηβο από λευκό αστυνομικό στο Μισούρι
Τον Νέβες ψηφίζει στο δεύτερο γύρο το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βραζιλίας
Πρώτη συνεδρίαση της παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας
Ακόμη ψάχνουν τους αγνοούμενους φοιτητές