Έντυπη Έκδοση

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΦΕΙΛΗΣ, ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Στοπ στις τράπεζες

Πρώτη φορά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δικαστήριο της χώρας «απαγορεύει» από τις πιστώτριες τράπεζες την παρακράτηση οποιουδήποτε ποσού από τους λογαριασμούς δανειολήπτη που διατηρεί σ' αυτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Ειρηνοδικείο Χανίων, με την με ημερ.1-10-2014 απόφασή του, στο πλαίσιο της προσωρινής διαταγής, δικαίωσε δανειολήπτρια, χήρα, συνταξιούχο, μητέρα δύο ενήλικων τέκνων, από ληξιπρόθεσμο χρέος, σε δύο τράπεζες συνολικού ύψους οφειλής 22.303,53. ευρώ.

Το δικαστήριο των Χανίων δέχτηκε την αίτηση της δανειολήπτριας, η οποία έχοντας περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της, καθώς οι μηνιαίες δόσεις της προς τις δύο τράπεζες ανερχόταν σε 495 ευρώ, συν το ποσό ρύθμισης δόσης προς την Εφορία 217 ευρώ: συνολικά 712 ευρώ.

Η εν λόγω δανειολήπτρια ζήτησε την ένταξή της στο ν.3869/2010 (ν. Κατσέλη) καταθέτοντας σχετική αίτηση από το έτος 2013, μέσω του Φορέα της (Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης), προκειμένου να ρυθμίσει το χρέος της και να ηρεμήσει από την πίεση των τραπεζών και των συνεργατών αυτών (εισπρακτικές) αλλά και του κράτους. Η ίδια είχε προτείνει στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών προς τις τράπεζες την καταβολή μηνιαίας δόσης των 50 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η οποία από την αρχή συνέδραμε την καταναλώτρια μέλος της, στην ένταξη στο νόμο 3869/2010, πρόκειται για δανειολήπτρια 61 χρόνων με εισόδημα από τη σύνταξή της συνολικού ποσού 1.011,43 ευρώ. Το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος βάσει των αποδεικτικών κατατειθεμένων στοιχείων διαβίωσής της ανέρχεται στο ποσό των 1.150 ευρώ, μεγαλύτερο του εισοδήματος της. Αλλη πηγή οικονομικής συνδρομής του εισοδήματός της δεν αναφέρεται στην αίτησή της.

Περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κυριότητά της είναι: μία κατοικία στο Αιγάλεω Αττικής, ξενοίκιαστη, επιφάνειας, 88 τ.μ. Αντίθετα, η ίδια διαμένει στην πόλη των Χανίων σε κατοικία που πληρώνει ενοίκιο 350 ευρώ. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, το Ειρηνοδικείο Χανίων με την απόφασή του:

* Αναστέλλει τα καταδιωκτικά μέτρα κατά της οφειλέτριας μέχρι το έτος 2022.

* Απαγορεύει μέχρι 25-11-2022 (εκδίκαση της κυρίας αίτησης) κάθε μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης των περιουσιακών στοιχείων της οφειλέτριας.

* Ορίζει «μηδενικές δόσεις» για το χρονικό διάστημα 3 ετών.

* Ορίζει ως «περίοδο χάριτος» τριετία.

* Για τη διάσωση κατοικίας ορίζει να πληρώσει μηνιαίως 60 ευρώ, μετά την τριετία και μέχρι την εκδίκαση της κυρίας αίτησης που έχει οριστεί η 25-11-2022, δηλ. για μία πενταετία.

* Απαγορεύει από στις πιστώτριες τράπεζες την παρακράτηση οποιουδήποτε ποσού από τους λογαριασμούς που διατηρεί σ' αυτές, ιδιαίτερα, όπως τονίζεται, στην πιστώτρια «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Τράπεζες
Προστασία Καταναλωτών
Δικαιοσύνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τρίτη «τάπα» στον Μισούνοφ
Για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο οδηγός
Σε ύφεση ανθρωποκτονίες, μικροεγκλήματα
«Τροχαίο ατύχημα» ο τραυματισμός της αγωνίστριας Αγγ. Κουτσουμπού
Σε αργία 4 εκπαιδευτικοί
Επιχείρηση... ακατέργαστης κάνναβης
Εκλεβαν αντλίες και εργαλεία
Δικαιοσύνη/Προστασία Καταναλωτών
Στοπ στις τράπεζες
Υγεία
Την πρόληψη και τα... μάτια σας
Στην κατάθλιψη 154 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως
Στη φόρα όλες οι χορηγίες σε γιατρούς
Εμείς, οι κακοποιημένοι άνδρες
ΟΛΜΕ
Με απεργία - αποχή από την αξιολόγηση απαντά η ΟΛΜΕ
ΑΠΕ
Ενάντια στην αρπαγή γης
Αρχιτεκτονική
Σύγχρονες όψεις των ισλαμικών κήπων
Τουρισμός/Πολιτισμός
Τοπία σε περιοχές Natura
ΑΠΘ
Με το «καλημέρα» κατάληψη - εισαγγελέας
TV & Media
Πέτυχαν και συνεχίζουν...
Απάντηση Φορτσάκη για το ασυμβίβαστο
Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ στις συμβάσεις της ΝΕΡΙΤ
Ανθρώπινα
«Οργάνωση, κουλτούρα, σπουδές, νοοτροπία»
Ιστορία
Λογοθεραπεία
ΣτΕ
Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η μη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών
Αρθρα/Σχολιασμοί
«Τη μοίρα του κάθε λαός την κάνει μοναχός του»