Έντυπη Έκδοση

Το ναυάγιο των Αντικυθήρων κρύβει ακόμη πολλούς θησαυρούς

Ο καιρός δεν επέτρεψε τελικά στον υπουργό Πολιτισμού Κων. Τασούλα να δει διά ζώσης τα ευρήματα του ναυγίου των Αντικυθήρων, που ανελκύστηκαν πριν κλείσει για φέτος η υποθαλάσσια έρευνα.

Κι έτσι δέχτηκε στο γραφείο του την ερευνητική ομάδα των αρχαιολόγων που έφερε εις πέρας τη φετινή αποστολή και είχε αποτέλεσμα να ανελκυστούν μερικά ευρήματα, αλλά κυρίως να δημιουργήσουν προσδοκίες για πολύ σημαντικότερες ανακαλύψεις στην επόμενη ανασκαφική περίοδο, πιθανώς την προσεχή άνοιξη. Ανελκύστηκαν ένα χάλκινο συμπαγές δόρυ με σαυρωτήρα, το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή μαρμάρινο άγαλμα, ένας χάλκινος δακτύλιος με ένα καρφί που ενδέχεται να σώζει κομμάτι ξύλου από το πλοίο πάνω στο οποίο ήταν καρφωμένος, ένα μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου, από την επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους, και ένας μολύβδινος στύπος άγκυρας. Βρήκαν επίσης διάφορα επιφανειακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας δακτύλιος και μία χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης, όπως και ένα ακέραιο αγγείο (λάγυνος).

«Τα νέα δεδομένα αποσαφηνίζουν την εικόνα του ναυαγίου και τη διάταξή του στο χώρο. Ωστόσο η άμεση γειτνίασή του με δεύτερη θέση, όπου εντοπίζονται συστάδες αμφορέων και στοιχεία από την εξάρτηση του σκάφους, δημιουργεί νέα επιστημονικά ερωτήματα για το κατά πόσον η θέση αποτελεί συνέχεια της πρώτης ή τα κατάλοιπα ενός δεύτερου ναυαγίου» είπαν στον κ. Τασούλα η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι και οι αρχαιολόγοι Θ. Θεοδούλου, Δ. Κουρκουμέλης, Brendan Foley και Αλέξανδρος Τούρτας. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Γ. Μπιτσάκης, της ομάδας μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Η έρευνα διεξήχθη από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Εγινε ακριβής τοπογραφική αποτύπωση της θέσης του ναυαγίου και δημιουργήθηκε τρισδιάστατο μοντέλο της βυθομετρικής και φωτογραφικής απεικόνισης. Οι εν λόγω απεικονίσεις εντάχθηκαν σε γεωπληροφοριακό σύστημα (GIS) στο οποίο τοποθετούνται όλα τα δεδομένα της έρευνας του ναυαγίου από το 1900, που πρωτοανακαλύφθηκε από ψαράδες, το 1976, με εξερευνητή τον πλοίαρχο Cousteau, και μέχρι σήμερα.

Το ρομποτικό σκάφανδρο Exosuit, που επρόκειτο να βοηθήσει στις έρευνες, πραγματοποίησε τελικά μόνο δοκιμαστικές καταδύσεις για μία ημέρα, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Η δοκιμή όμως νέων τεχνικών κατάδυσης θα κάνει εφικτή τη συμμετοχή του σκάφανδρου στη συστηματική ανασκαφή του χώρου που θα ακολουθήσει.

Την έρευνα υποστήριξε το Πολεμικό Ναυτικό με δύτες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών και με την τορπιλοθέτιδα «Θέτις», η οποία λειτούργησε ως βάση επιχειρήσεων για το ρομποτικό καταδυτικό σκάφανδρο Exosuit. Την αποτύπωση έκανε ομάδα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ (Ο. Pizzaro, S. Williams, C. Lees) με το αυτόνομο υποβρύχιο όχημα Sirius. Σημαντική υπήρξε και η υποστήριξη των πληρωμάτων των ερευνητικών σκαφών (Δ. Δράκος, Θ. Χρονόπουλος, Κ. Κωτούλας) και του σκάφους «Γλάρος», που διέθεσε το Ιδρυμα Λασκαρίδη με τον καπετάνιο Νικόλαο Μιχαηλίδη και το πλήρωμά του. Η χρηματοδότηση της έρευνας έγινε από πόρους που εξασφάλισε το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Woods Hole και η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Αργώ, η οποία ιδρύθηκε για την υποστήριξη της έρευνας. Χορηγίες για την έρευνα διέθεσαν η ελβετική εταιρεία Hublot, η ΟΤΕ-COSMOTE, το Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, η J.F. White Constructing Co., το Swordspoint Foundation, το Costa Navarino, οι οικογένειες James Η. Orr, Michael Dubno και Loren Blackford, Richard και Laetitia Garriott de Cayeux και το Ιδρυμα Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ερευνες & μελέτες
Αρχαιολογία
Ευρήματα/Ανασκαφές/Ανακαλύψεις
Ναυτικά ατυχήματα/Ναυάγια
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Νόμπελ Λογοτεχνίας
Στον ντροπαλό Πατρίκ Μοντιανό το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Αρχαιολογία
Ηρώο πεσόντων
Ναυάγια/Ευρήματα
Το ναυάγιο των Αντικυθήρων κρύβει ακόμη πολλούς θησαυρούς
Μουσική
«Η ωραία Ελένη» αλλιώς
Η Τζαμάικα για μια νύχτα στο Γκάζι
ΚΘΒΕ
«Πληρώνω τώρα»
Αρχαιολογικοί χώροι
Θα μπαίνουμε σε λίγο μέσα στο Ερέχθειο
Ανθρωπολογία/Γενετική
Ο τάφος της Περσεφόνης αποκαλύπτει τους νεκρούς του
Παρουσίαση βιβλίου
Οι άστεγοι συγκροτούν ομάδα