• NSA

  • Ψάχνουν... καλούπια για να βάλουν το Ιντερνετ
   Ή άλλως πώς, οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων Ευρωπαίων ηγετών μπορούν να δώσουν μια ωραία αφορμή για λογοκρισία στο Διαδίκτυο Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το να χτίζουμε «τείχη» στον Παγκόσμιο Ιστό με τη μορφή τοπικών παρόχων, επικαλούμενοι την προστασία και την ασφάλεια των δεδομένων από μυστικές υπηρεσίες ή άλλους ιδιωτικούς «φορείς», είναι ουτοπικό και ίσως επικίνδυνο (φωτ. AFP) Οι αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για τα προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) δεν έχουν μόνο διπλωματικές και πολιτικές συνέπειες στις σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες-στόχους, αλλά έχουν αρχίσει να επηρεάζουν και τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το Ιντερνετ.
 • Βαλκάνια

  • Τεντώνοντας το «τουρκικό τόξο» στα Βαλκάνια
   Ο Ερντογάν φέρνει δυναμικά στο προσκήνιο τη συνεργασία της Τουρκίας με Αλβανία, Σκόπια, Βοσνία και Κόσοβο Εντυπωσιακές κινήσεις στα Βαλκάνια, με γνώμονα το Ισλάμ, κάνει η Αγκυρα επιχειρώντας να φέρει εκ νέου στο προσκήνιο τη συνεργασία της με την Αλβανία, τα Σκόπια, τη Βοσνία και το Κόσοβο. Οι νέες κινήσεις σχετίζονται και με την αναβάθμιση του στρατιωτικού αεροδρομίου στην Κουτσόβα της Αλβανίας.
 • Ευρωαπαϊκή Ενωση

  • Φτωχό το 1/3 των Ευρωπαίων το 2025 λόγω λιτότητας
   Στην πολεμική προσπάθειά του να ενώσει τις δύο πλευρές της Ευρώπης, ο δυτικός καπιταλισμός κατάφερε σε ιστορικά σύντομο χρονικό διάστημα να τη χωρίσει σε Βορρά και Νότο. Εκεί που το δίπολο Δύσης-Ανατολής χρειάστηκε αιώνες για να παγιωθεί ως εγκάρσια τομή στην ευρωπαϊκή πολιτισμική συνείδηση, το δίπολο Βορρά-Νότου αναδείχθηκε μέσα σε 10 χρόνια από την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος και επιταχύνθηκε μετά το ξέσπασμα της κρίσης και την ύφεση που ακολούθησε.
 • Ευρωπαϊκή Ενωση

  • Η Ευρώπη οδεύει σε αδιέξοδο, το ευρώ διχάζει Βορρά και Νότο
   Μακριά από την Ευρώπη που οραματίσθηκαν οι πρωτεργάτες του Μάαστριχτ, η Ε.Ε. των 27 κατέληξε να γίνει το όχημα με το οποίο αφ' ενός η Γερμανία οδηγήθηκε σε πολιτική και οικονομική παντοδυναμία, αφ' ετέρου οι χώρες του Νότου μετατράπηκαν σε δανειζόμενους κολίγες που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους επειδή δεν έχουν δουλειά.
  • Το εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε. αυξήθηκε, όπως όμως Ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστές
   Είκοσι ένα χρόνια μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο βασικός στόχος της μοιάζει σαν κακόγουστη φάρσα που εξανεμίζει την όποια αξιοπιστία είχε απομείνει στο κατεστημένο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα. Το άρθρο Β του «συμβολαίου» που υπέγραψε -ως ο τότε υπουργός Εξωτερικών- ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας, ήταν σαφές:
  • Η κρίση βλάπτει σοβαρά θεσμούς, δημοκρατία και πολιτισμό
   Αντιμέτωπη όχι μόνο με θηριώδη κρίση χρέους αλλά και με αναλογικά ενισχυόμενη κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς, 21 χρόνια μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε αναζήτηση νέου κινητήριου οράματος, που στον πυρήνα του δεν περιλαμβάνονται μόνο οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις για ισχυρή οικονομία, αλλά η διόρθωση του δημοκρατικού ελλείμματος.
 • Παλαιστίνη

  • Γιάσερ Αραφάτ, μια προαναγγελθείσα δολοφονία
   Οι εργαστηριακές αναλύσεις από τους Ελβετούς επιστήμονες έδειξαν ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης πέθανε από λήψη ραδιενεργού πολωνίου-210, που μόνο κράτη με υψηλή τεχνολογία στο χημικό και πυρηνικό πόλεμο διαθέτουν. Ανάμεσά τους, φυσικά, και το Ισραήλ... Τα δείγματα που συνέλεξαν Ελβετοί επιστήμονες έδειξαν ύστερα από πολλούς μήνες εργαστηριακών αναλύσεων ότι ο αείμνηστος ηγέτης της παλαιστινιακής επανάστασης Γιάσερ Αραφάτ δολοφονήθηκε με χρήση ραδιενεργού πολωνίου-210, που μόνο κράτη με υψηλή τεχνολογία στον τομέα του χημικού και πυρηνικού πολέμου διαθέτουν.