Έντυπη Έκδοση

Για 7 λόγους τα μέτρα είναι ανεφάρμοστα

Τα προς έκδοση μέτρα για τα τζάκια και τις ξυλόσομπες είναι ανεφάρμοστα και τελικά αναποτελεσματικά για τουλάχιστον επτά λόγους οι οποίοι είναι οι εξής:

1. Αδυναμία πρόσβασης στις εστίες καύσης: Η ταυτοποίηση καπνοδόχων τζακιών σε πολυκατοικίες και γενικότερα η πρόσβαση στο χώρο των εστιών καύσης δυσχεραίνεται από τις διατάξεις για το οικιακό άσυλο και την προαπαιτούμενη έκδοση, όχι πάγιας, αλλά κατά περίπτωση, εισαγγελικής παραγγελίας.

2. Αδυναμία συνεννόησης με το κοινό: Η και προσχηματική άγνοια για τη λήψη εκτάκτων μέτρων (ενδεικτικά: αλλοδαποί που δεν ομιλούν παρά τη μητρική γλώσσα τους, μοναχικοί ηλικιωμένοι) εγείρει θέμα νομιμοποίησης της όλης διαδικασίας ελέγχου.

3. Διάτρητο σύστημα ελέγχων και επιβολής κυρώσεων: Λόγω της αδυναμίας μέτρησης εκπομπών σωματιδίων (έλλειψη οριακών τιμών και μεθόδου μέτρησης από καπναγωγό τζακιού ή σόμπας) ο έλεγχος περιορίζεται μόνο σε οπτική εκτίμηση (εκπομπή/ μη εκπομπή καυσαερίων) και δεν υπολογίζεται η εκπεμπόμενη ποσότητα σωματιδίων, κριτήριο για τον προσδιορισμό της αναλογούσας κύρωσης. Με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, δεδομένων των μικρών εκπομπών συγκριτικά με αυτές από επαγγελματικές δραστηριότητες (βιομηχανίες, βιοτεχνίες) και της αναλογικότητας κυρώσεων και επιπτώσεων στο περιβάλλον, οι όποιες χρηματικές κυρώσεις, ύψους μερικών εκατοντάδων ευρώ, δεν φαίνεται ότι μπορεί να έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα.

4. Χρήση εναλλακτικών καυσίμων: Η πρόβλεψη για «χρήση πιο ακριβών, αλλά λιγότερο ρυπογόνων καυσίμων...», αντί της ορθότερης για απαγόρευση χρήσης στερεών καυσίμων, προσφέρει βάσιμη απαλλακτική επιχειρηματολογία στους ελεγχόμενους (ενδεικτικά: χρήση πέλετ αντί απλού ξύλου).

5. Καύση ακατάλληλων υλικών: Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της καύσης ακατάλληλων υλικών (μελαμίνες, πλαστικά κ.ά. με εκπομπές ακόμη και καρκινογόνων ουσιών), όταν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα είναι χαμηλότερες από 150 μg/m3.

6. Ανεπαρκείς και αναποτελεσματικοί έλεγχοι: Υπό τις παρούσες συνθήκες (νομοθετικό πλαίσιο και ολιγοπληθές προσωπικό των ελεγκτικών υπηρεσιών) η αδυναμία πραγματοποίησης επαρκούς πλήθους ελέγχων τους καθιστά συμβολικούς, επικοινωνιακού χαρακτήρα και εν τέλει αναποτελεσματικούς, όσον αφορά τη σημαντική μείωση των υψηλών τιμών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

7. Λανθασμένος τρόπος μείωσης των υψηλών τιμών ρύπανσης: Ο σημαντικός περιορισμός των υψηλών τιμών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα που οφείλονται κυρίως στη χρήση στερεών καυσίμων για οικιακή θέρμανση δεν επιτυγχάνεται με τον περιορισμένης αποτελεσματικότητας έλεγχο χρήσης τους και την προσδοκία για επίδειξη ωριμότητας και υπευθυνότητας του κοινού, αλλά με την πρόσβασή του σε οικονομικά και περιβαλλοντικά ανεκτούς εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης.

* Διδάκτωρ χημικός μηχανικός με εξειδίκευση σε θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η adsdentiste έγραψε: (πριν 6 έτη)
Προσοή στην κατανάλωση φασολάδας Είναι το επόμενο φορομπηχτικό μέτρο
Ειδικά κολόμετρα θα προσδιορίζουν το μέγεθος εκπομπής προκτικών καυσαερίων, κοινώς πορδών, και από κάποια όριο και πάνω θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις. Της διατάξεως εξαιρούνται οι καθοιονδήποτε τρόπον εν ενεργεια ή διατελέσαντες βουλευτές ή και εξωκοινοβουλευτικοί παράγοντες υπουργείων
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ατμοσφαιρική ρύπανση
Πρόστιμα/κλήσεις/ποινές
Συνεντεύξεις
Θέρμανση
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Κύριο θέμα
Και πρόστιμο σε όποιον ανάβει τζάκι
Σχετικά θέματα: Θέρμανση
Και πρόστιμο σε όποιον ανάβει τζάκι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διαδίκτυο
WiFi: το τεράστιο κόστος ακυρώνει τα όνειρα
Μέχρι το 2026 το 78% των συνδέσεων των Ευρωπαίων θα γίνεται μέσω WiFi
Στον κάδο των αχρήστων χρήματα που δόθηκαν για δίκτυα που υπολειτουργούν
ΕΑΣ
Αφοπλίζει το στρατό το λουκέτο στα ΕΑΣ
Θέρμανση
Και πρόστιμο σε όποιον ανάβει τζάκι
Για 7 λόγους τα μέτρα είναι ανεφάρμοστα
Μέσα και media
Οσα μου έμαθε η TV
3 Ερωτήσεις
«Ηταν τιμή του να σκάψει τον τάφο του Κένεντι»
Μέσα και παραμέσα
Νοσοκομεία
Πινγκ πονγκ γιατρών -ασθενών μεταξύ «Ευαγγελισμού» και Πολυκλινικής
Συγκοινωνίες
Τα Μνημόνια διαλύουν τις αστικές συγκοινωνίες
«Οχι» στην τρομοκρατία των επιβατών