Έντυπη Έκδοση

WiFi: το τεράστιο κόστος ακυρώνει τα όνειρα

Την ώρα που αναζητείται τρόπος για την παροχή δωρεάν πρόσβασης στο Ιντερνετ, οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα καλούνται να πληρώσουν τον υψηλότερο φόρο στην Ευρώπη και έναν από τους υψηλότερους παγκοσμίως

Η Ευρώπη έχει δώσει πολλά χρήματα για την ανάπτυξη του WiFi, αλλά στην Ελλάδα τα χαμόγελα των χρηστών του Ιντερνετ έχουν παγώσει Η Ευρώπη έχει δώσει πολλά χρήματα για την ανάπτυξη του WiFi, αλλά στην Ελλάδα τα χαμόγελα των χρηστών του Ιντερνετ έχουν παγώσει Ούτε τα στοιχειώδη στις τηλεπικοινωνίες δεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Τι κι αν σε διάστημα λίγων μηνών δέχτηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο τους διευθύνοντες συμβούλους του ΟΤΕ (Μ. Τσαμάζ), Vodafone (Γλ. Περσιάνης) και Wind (Ν. Ζαρκαλής), εξήγγειλε δωρεάν ασύρματο WiFi Ιντερνετ, σε όλη την Ελλάδα, σε διάστημα ενός έτους.

Ο πρωθυπουργός όφειλε να γνωρίζει ότι το WiFi Ιντερνετ είναι εξ ορισμού ασύρματο, αφού περιέχει τη λέξη «Wireless», πέρα από το γεγονός ότι η εξαγγελία του για κάλυψη όλης της χώρας είναι πρακτικά... αδύνατη.

Πόσω μάλλον, όταν αυτή, έστω και στο βαθμό που υλοποιηθεί (δημόσια κτήρια, νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία, πανεπιστήμια, πλατείες), υπονομεύει τις υπάρχουσες επενδύσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, τις οποίες κάλεσε στο πρωθυπουργικό γραφείο για να «προπαγανδίσει» την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Οπως επισημαίνουν στελέχη εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, «το να καλύψεις όλη τη χώρα ή τα μεγάλα αστικά κέντρα πλήρως με WiFi δίκτυα είναι πρακτικά αν όχι αδύνατο, τουλάχιστον κοστοβόρο».

Ο στόχος

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η δήλωση αφορούσε ένα υπάρχον έργο για τη διαχείριση-επέκταση δημοτικών WiFi δικτύων, που χρηματοδοτήθηκε από το Γ' ΚΠΣ. Το έργο αυτό επεκτείνεται, μέσω ΕΣΠΑ, με στόχο να δημιουργηθούν ασύρματα δωρεάν δίκτυα πρόσβασης στο Ιντερνετ σε σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και πιθανώς άλλους χώρους, όπου η συγκέντρωση πληθυσμού είναι τέτοια που να δικαιολογεί την απόφαση.

Μάλιστα, την ώρα που αναζητείται τρόπος για την παροχή δωρεάν WiFi, οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα καλούνται να πληρώσουν τον υψηλότερο φόρο στην Ευρώπη και έναν από τους υψηλότερους παγκοσμίως.

Από την υψηλή φορολόγηση δεν εξαιρούνται τα συνδυαστικά πακέτα δεδομένων και φωνής, αυτά δηλαδή που προϋποθέτουν πρόσβαση στο Ιντερνετ από κινητό τηλέφωνο, παρά τα συνεχή αιτήματα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

«Η υψηλή φορολογία δεν επιτυγχάνει το στόχο της, καθώς η επιβάρυνση των καταναλωτών έχει αποτέλεσμα τη μείωση της χρήσης και τη μείωση της φορολογικής βάσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα του Δημοσίου από το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας έχουν μειωθεί κατά 24% από το 2010», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος.

Η σημερινή κατάσταση

Πριν από πέντε χρόνια, ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο (Public Hotspots)». Μέσω του συγκεκριμένου έργου έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο από 195 σημεία ασύρματης πρόσβασης σε ολόκληρη την Ελλάδα όπου η πρόσβαση είναι δωρεάν.

Συγκεκριμένα, τα σημεία του δικτύου βρίσκονται σε:

- 126 κεντρικές πλατείες - πεζόδρομους,

- 34 λιμάνια - μαρίνες,

- 8 αεροδρόμια,

- 2 άλλους σταθμούς μεταφοράς,

- 13 μουσεία - αρχαιολογικούς χώρους,

- 12 πάρκα.

Ωστόσο, αρκετά από αυτά τα σημεία δεν είναι σε λειτουργία, κάτι το οποίο απαιτεί πρόσθετες επενδύσεις. Στο πεδίο αυτό εντάσσονται οι δήμοι, αρκετοί από τους οποίους αξιοποίησαν στο παρελθόν κονδύλια του συγκεκριμένου έργου, προκειμένου να αποκτήσουν δημόσια WiFi hotspots, ενώ υπάρχουν και παραδείγματα άλλων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που προχώρησαν σε αυτόνομες κινήσεις και επέκτειναν τα ήδη υπάρχοντα ασύρματα δίκτυα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αρκετά hotspots (περίπου 600) που δημιουργήθηκαν από δήμους, αλλά έχουν εγκαταλειφθεί. Και εδώ αναμένεται να υπάρξει κρατική παρέμβαση προκειμένου τα συγκεκριμένα σημεία να «ξαναζωντανέψουν». Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στην πλατεία Συντάγματος το σήμα είναι αρκετά ισχυρό.

Μέχρι το 2026 το 78% των συνδέσεων των Ευρωπαίων θα γίνεται μέσω WiFi

Ο δήμος των Τρικάλων σε επίπεδο περιφέρειας υπήρξε πρωτοπόρος, όταν το 2005 ξεκίνησε να προσφέρει δωρεάν Ιντερνετ στους πολίτες

Η πικρή αλήθεια είναι πως αν το ασύρματο Διαδίκτυο διέθετε προφίλ «μίζας», σήμερα ίσως όλη η χώρα να είχε δωρεάν αξιόπιστη πρόσβαση στο Ιντερνετ κι ενδεχομένως ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς να ήταν προσεκτικότερος όταν εκτόξευε την τηλεοπτική «ρουκέτα» πως σε ένα χρόνο η χώρα θα έχει παντού ελεύθερο WiFi...

Φυσικά και όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου επιθυμούν διακαώς μία ελεύθερη σύνδεση, αφού έτσι θα ελαφρυνθεί η ήδη επιβαρημένη τσέπη τους. Σε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται ότι μέχρι το 2026 το 78% των συνδέσεων των Ευρωπαίων θα γίνεται μέσω WiFi.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ακόμη μία πικρή αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αποστραγγιστεί τεράστια κοινοτικά κονδύλια με σκοπό την ανάπτυξη του ασύρματου Διαδικτύου σε τέτοιο βαθμό, ώστε ένας καλόπιστος πολίτης να θεωρεί βέβαιο πως η χώρα μας ήδη διαθέτει ελεύθερο WiFi.

Σε δεκάδες δήμους της χώρας, ανάμεσά τους και τα Τρίκαλα, υπάρχει δωρεάν αξιόπιστο WiFi.

Ο Δήμος Τρικκαίων σε επίπεδο περιφέρειας υπήρξε πρωτοπόρος, όταν το 2005 ξεκίνησε την υλοποίηση ενός σημαντικού προγράμματος με σκοπό να προσφέρει δωρεάν Ιντερνετ στους πολίτες. Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι που πήραν χρήματα δίχως όμως να παραδώσουν έργο.

Για παράδειγμα, θα πίστευε ποτέ κάποιος ότι δαπανήθηκαν 538.386 ευρώ για πρόγραμμα «υπέρβασης της φοβίας προς τα μηχανήματα και γενικότερα στην ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογικής και εργασιακής κουλτούρας»; Ή ότι μόνον για επτά σημεία εκπομπής ελεύθερου σήματος έχουν δαπανηθεί 1.265.430 ευρώ; Ή ότι την ώρα που ένας δήμος προϋπολογίζει το κόστος ανάπτυξης WiFi κοντά στα 300.000 ευρώ, επιχειρηματίες της πόλης του κάνουν ακριβώς το ίδιο με πολύ λιγότερα χρήματα (για πέντε σημεία εκπομπής, 1.000 ευρώ το χρόνο συνδρομή με απλούς δρομολογητές);

Αναζητήσαμε μια συγκεντρωτική λίστα για να δούμε σε πόσα ακριβώς σημεία της χώρας μας υπάρχει ήδη δωρεάν δημόσια πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Μάταια. Η κατάσταση προβάλλει «χαοτική» με τους επίσημους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς. Είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που οφείλει να παρέχει πληροφορίες για το πού υπάρχει δωρεάν WiFi, είναι το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας, οι χειριστές του Γ' ΚΠΣ, του ΕΣΠΑ, του προγράμματος ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, της Ψηφιακής Σύγκλισης και τέλος πάντων ποιος είναι ο επίσημος φορέας -ο ένας και μοναδικός- που μπορεί να σου ανοίξει τα μάτια εύκολα και γρήγορα για το πού μπορείς να βρεις δωρεάν Ιντερνετ;

Στον κάδο των αχρήστων χρήματα που δόθηκαν για δίκτυα που υπολειτουργούν

Οταν το 2007 προκηρύχθηκε διαγωνισμός από την «Κοινωνία της Πληροφορίας» για την «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο (Public Hotspots)», κόστους κοντά πέντε εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο το δωρεάν WiFi σε 195 σημεία (ανάμεσά τους λιμάνια, πλατείες, πάρκα, αεροδρόμια, μουσεία κ.τ.λ.), υπήρχε ένας αέρας αισιοδοξίας για το σημαντικό αυτό έργο που χαρακτηρίστηκε και ως «πλαίσιο για την ευρύτερη διάδοση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται στους πολίτες από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες», όπως τουλάχιστον διαβάζουμε στην επίσημη ενημέρωση που έκανε τον Οκτώβριο του 2008 ο ανάδοχος του έργου.

Ολοι οι χρήστες του Διαδικτύου επιθυμούν ελεύθερη σύνδεση Ολοι οι χρήστες του Διαδικτύου επιθυμούν ελεύθερη σύνδεση Θελήσαμε να μάθουμε αν αυτά τα σημεία πρόσβασης στο Διαδίκτυο λειτουργούν και εξυπηρετούν τους πολίτες, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό. Η διαδικτυακή πύλη που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου: www.pucblichotspots.gov.gr, λειτουργεί με προβλήματα από τις 27 Οκτωβρίου, οπότε και δίνεται η τελευταία ενημέρωση του χάρτη με τα σημεία πρόσβασης σε ένα μικρό αριθμό δήμων και κοινοτήτων.

Οπως και να 'χει, η Ευρώπη έχει δώσει ήδη αρκετά χρήματα για την ανάπτυξη του δωρεάν WiFi. Επιδοτούμενα προγράμματα από τα οποία θα επωφελούνταν κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και η Αγόριανη στη Φωκίδα. Τουλάχιστον μέχρι πριν από δύο χρόνια υπήρχαν καταγγελίες που ανέφεραν ότι ενώ είχαν στηθεί δύο αναμεταδότες WiFi εκεί, δεν λειτούργησαν και δεν συνδέθηκαν με το Διαδίκτυο. Ανάλογες καταγγελίες υπάρχουν πολλές, όπως με την Καστοριά, όπου πολλοί διαμαρτύρονται για πολλά χρήματα που δόθηκαν για ένα δίκτυο το οποίο υπολειτουργεί. Στο Δήμο Αρτεμισίου στη Βόρεια Εύβοια, το ίδιο.

Κάτοικος της Πίνδου αναφέρει: «Στο χωριό μου στην Πίνδο έχει βάλει ο δήμος, στο πλαίσιο κάποιου επιδοτούμενου προγράμματος, δωρεάν WiFi, το οποίο πρακτικά είναι άχρηστο, αφού με παραπάνω από 3-4 συνδέσεις μπουκώνει. Είναι όμως δωρεάν και διαθέσιμο για όλους»! Κάτοικος σε δήμο της Θεσσαλονίκης επισημαίνει: «Στην πόλη μου, που έχει στο δημαρχείο (δωρέαν hotspot), πιάνει έως πέντε μέτρα μπροστά από το κτήριο και για να ανοίξεις σελίδα κάνει ένα τέταρτο. Πόσω μάλλον να ανοίξεις mapd (χάρτες) για να δεις πού βρίσκεσαι και πώς πας κάπου...».

Πριν από περίπου μία πενταετία μία ομάδα χρηστών του Διαδικτύου δημιούργησε μία έξυπνη ιστοσελίδα (free-wifi.gr) με σκοπό να συγκεντρώσει όλα τα σημεία δωρεάν εκπομπής ανά την Ελλάδα και να δημιουργήσει έναν γρήγορο, εύχρηστο και κυρίως χρήσιμο οδηγό για τον καθένα μας. Μια προσπάθεια που φυσικά δεν χρηματοδοτήθηκε από κανένα ΚΠΣ και ξεκίνησε αυθόρμητα. Απλοί χρήστες ενημέρωναν την ιστοσελίδα για το πού έβρισκαν δωρεάν WiFi και παράλληλα, όπως μας εξηγεί ένας από τους διαχειριστές, είχε ξεκινήσει επικοινωνία και με τους δήμους ανά την Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν να συγκεντρώσουν χρήσιμα στοιχεία. Μάταια. «Οι πληροφορίες δεν υπήρχαν πουθενά συγκεντρωμένες», μας περιγράφουν.

Με λογική... «δισκέτας»

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο κοινοτικό έργο, που στόχο έχει να καλύψει τηλεπικοινωνιακά «ορεινές και μειονεκτικές περιοχές στις οποίες δεν παρέχεται ευρυζωνική πρόσβαση και δεν υπάρχουν σχέδια από ιδιώτες επενδυτές να αναπτύξουν κατάλληλη υποδομή στο εγγύς μέλλον». Είναι οι λεγόμενες «λευκές αγροτικές περιοχές», όπως αναφέρεται και στη σχετική παρουσίαση από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Αφ' ετέρου καλείται τώρα η πολιτεία να επανεπενδύσει εκεί που είχε «επενδύσει» στο παρελθόν και να «αναστήσει» δίκτυα «νεκρά» ή άχρηστα για τους πολίτες.

Επιπλέον, σε μια τέτοια διαμορφωμένη πραγματικότητα και με τον Α. Σαμαρά να υπόσχεται δωρεάν WiFi, οι μαθητές της Β' τάξης του Λυκείου συνεχίζουν να εκπαιδεύονται στους υπολογιστές βάσει ενός βιβλίου «Τεχνολογία Επικοινωνιών», το οποίο είναι γραμμένο το 1991!

Κι ένα ακόμη άκρως αντιφατικό της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, καθ' όλα, όμως, συνυφασμένο με... αυτήν είναι και η κριτική που ασκήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Εργασιακό Τομέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ενωσης Πληροφορικών Ελλάδος στην πρόθεση του υπουργείου Παιδείας διά της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων να προμηθευθεί 1.138 «κινητά εργαστήρια πληροφορικής» για Δημοτικά Σχολεία της χώρας και άλλα 1.760 για τα Γυμνάσια συνολικού κόστους 21,5 εκατομμυρίων ευρώ. Επεσήμαναν τότε οι ειδικοί: «Προκύπτουν ερωτηματικά τόσο για την επιλογή φορητών, έναντι των επιτραπέζιων υπολογιστών που έχουν χαμηλότερο κόστος, όσο και για την προμήθεια ακριβού λογισμικού από γνωστή πολυεθνική, το οποίο είναι διαθέσιμο και δωρεάν ως Ελεύθερο Λογισμικό».

«WiFi» όπως λέει ο πρωθυπουργός ή «ωρέ πού πάμε;» όπως θα 'λεγε ο αείμνηστος Βασίλης Αυλωνίτης;

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η kargeou έγραψε: (πριν 6 έτη)
Καλήμερα
Μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος διότι μιλάμε για 7.500€ για κάθε λαπτοπ
Αν ισχύει χρειάζεται εισαγγελέα
2 Ο/Η Skeftomenos έγραψε: (πριν 6 έτη)
Όπα μισό λεπτό... Για 7 σημεία δαπανήθηκε το ποσό των 1.265.430!!!! Με 10 - 15 χιλιάρικα ήταν ακριβοπλήρωνα αλλά ας κάνουμε το συνήγορο του διαβόλου και πούμε ότι έβαλαν τα καλύτερα πχ εξοπλισμό σισκο κλπ και μίσθωσαν και γραμμές μεγάλης ταχύτητας για 20 χρόνια όπως στα πανεπιστήμια και ότι το κάθε σημείο δεν έχει ένα spot αλλά 10 - 20 και άλλα πολλά φουσκώματα κλπ κλπ να πούμε ότι το κονδύλι βγήκε 50 και 60 χιλιάρικα. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 1.200.000 ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ;
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
Σχετικά θέματα: Διαδίκτυο
Μέχρι το 2026 το 78% των συνδέσεων των Ευρωπαίων θα γίνεται μέσω WiFi
Στον κάδο των αχρήστων χρήματα που δόθηκαν για δίκτυα που υπολειτουργούν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διαδίκτυο
WiFi: το τεράστιο κόστος ακυρώνει τα όνειρα
Μέχρι το 2026 το 78% των συνδέσεων των Ευρωπαίων θα γίνεται μέσω WiFi
Στον κάδο των αχρήστων χρήματα που δόθηκαν για δίκτυα που υπολειτουργούν
ΕΑΣ
Αφοπλίζει το στρατό το λουκέτο στα ΕΑΣ
Θέρμανση
Και πρόστιμο σε όποιον ανάβει τζάκι
Για 7 λόγους τα μέτρα είναι ανεφάρμοστα
Μέσα και media
Οσα μου έμαθε η TV
3 Ερωτήσεις
«Ηταν τιμή του να σκάψει τον τάφο του Κένεντι»
Μέσα και παραμέσα
Νοσοκομεία
Πινγκ πονγκ γιατρών -ασθενών μεταξύ «Ευαγγελισμού» και Πολυκλινικής
Συγκοινωνίες
Τα Μνημόνια διαλύουν τις αστικές συγκοινωνίες
«Οχι» στην τρομοκρατία των επιβατών