Έντυπη Έκδοση

«Οχι» στην τρομοκρατία των επιβατών

Το κίνημα αλληλεγγύης των πολιτών εντείνει τη δράση του και καταγγέλλει περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς των ελεγκτών ενάντια σε όσους συλλαμβάνουν χωρίς εισιτήριο

Εχουν συλλέξει δεκάδες περιστατικά για βάναυση συμπεριφορά ελεγκτών του ΟΑΣΑ, προπηλακισμούς, χλευασμό, ακόμη και ξυλοδαρμούς εναντίον πολιτών που δεν εξέδωσαν εισιτήριο σε κάποια μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το κίνημα «Αλ.ανυ.α» περνά στη δράση: την Τετάρτη, θα πραγματοποιήσουν δυναμική διαμαρτυρία στα γραφεία της διοίκησης του ΟΑΣΑ «με στόχο να σταματήσει η τρομοκρατία των επιβατών που δεν έχουν επικυρώσει εισιτήριο» Το κίνημα «Αλ.ανυ.α» περνά στη δράση: την Τετάρτη, θα πραγματοποιήσουν δυναμική διαμαρτυρία στα γραφεία της διοίκησης του ΟΑΣΑ «με στόχο να σταματήσει η τρομοκρατία των επιβατών που δεν έχουν επικυρώσει εισιτήριο» Υποστηρίζουν ότι όλοι τους ήταν άνθρωποι που βρέθηκαν εκόντες άκοντες σ' αυτή τη δυσχερή θέση, λόγω πραγματικής αδυναμίας να καταβάλουν τα χρήματα για το αντίτιμο του εισιτηρίου.

Το κίνημα με τον εύγλωττο τίτλο «Αλ.ανυ.α», ήτοι Αλληλεγγύη, Ανυπακοή, Ανατροπή, κίνημα μέσα από το οποίο ξεπήδησε η Κίνηση Πολιτών Ενάντια Στις Διακοπές Ρεύματος, περνά στη δράση. Αρχής γενομένης από αυτή την Τετάρτη, θα πραγματοποιήσουν δυναμική διαμαρτυρία στα γραφεία της διοίκησης του ΟΑΣΑ, «με στόχο να σταματήσει η τρομοκρατία των επιβατών που δεν έχουν επικυρώσει εισιτήριο, αλλά και να διεκδικήσουν τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων κι άλλων ευπαθών ομάδων».

Σεβασμός

Κυρίως όμως, όπως εξηγεί ο Τάσος Καραγιώργος, μέλος της ομάδας πολιτών, βασικό αίτημα «είναι να αποσύρει η διοίκηση του ΟΑΣΑ τα "τάγματα εφόδου" που έχει ιδρύσει και που τρομοκρατούν καθημερινά τους πολίτες οι οποίοι χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ είτε για να βρουν ένα μεροκάματο είτε για να πάνε στη δουλειά τους και να προσφέρουν ένα πιάτο φαΐ στην οικογένειά τους».

«Με τις κινητοποιήσεις μας», συνοψίζει, «οι οποίες θα είναι συνεχείς και συστηματικές, απαιτούμε από τη διοίκηση της ΕΘΕΛ να αρχίσει να σέβεται τους πολίτες που χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς, πολίτες που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, της κοινωνικής απομόνωσης και της απόγνωσης και να σταματήσει να "τσακίζει" την περηφάνια και την αξιοπρέπειά τους. Θα πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτό το παιχνίδι της "αθλιότητας"».

«Δεν είναι δυνατόν», προσθέτει ο Θόδωρος Μαρινέλλης, επίσης μέλος του κινήματος, «στην εποχή της απόλυτης εξαθλίωσης, της κατοχής και υποταγής της χώρας στους δανειστές, της απόγνωσης και της αυτοκτονίας χιλιάδων συμπολιτών μας, η διοίκηση του ΟΑΣΑ να επιχειρεί να κάνει επίδειξη δύναμης και φασισμού σε βάρος των συμπολιτών μας που πλήττονται βάναυσα από την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Οι δύο ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι ελεγκτές του ΟΑΣΑ, αδιαφορώντας για την κατάσταση που μπορεί να βρίσκεται ο κάθε επιβάτης-πολίτης, επιδίδονται σε ένα όργιο κυνηγητού, εκφοβισμού, τρομοκρατίας και ξυλοδαρμών σε πολλές περιπτώσεις (με αποκορύφωμα το θάνατο του 19χρονου στο Περιστέρι) ενάντια σε απλούς συμπολίτες μας, ανέργους στη συντριπτική τους πλειονότητα που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και υποπίπτουν στο «βαρύ έγκλημα» της μη έκδοσης εισιτηρίου.

Στα περιστατικά που αναφέρουν άπαντες οι παθόντες δεν επικύρωσαν εισιτήριο, γιατί είχαν άδειο πορτοφόλι.

Περιστατικά

Νεαρή γυναίκα άνεργη που χρησιμοποιεί τη γραμμή Β8, επιβιβάστηκε χωρίς εισιτήριο. Εδώ και δύο χρόνια χωρίς δουλειά, διακινδυνεύει την επιβίβαση χωρίς επικύρωση εισιτηρίου. Τέσσερις ελεγκτές αφού διαπίστωσαν την παρανομία, αντί να την κατεβάσουν στην επόμενη στάση και να ζητήσουν τα στοιχεία, στο άκουσμα ότι δεν έχει χρήματα, τη χλεύασαν δημόσια, της άνοιξαν την τσάντα και τις πέταξαν τα πράγματα κάτω.

Μέλος του κινήματος χτύπησε δύο φορές το εισιτήριό της, διότι δεν υπήρχαν χρήματα για νέο. Ανεργη, επίσης, έπεσε στα πόδια τους για να μην κόψουν πρόστιμο. Αντιμετώπισε ειρωνεία και σεξιστικά υπονοούμενα. Προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι δεν έχει να φάει και μετακινείται με τα μέσα λόγω ανάγκης. Εις μάτην. Το πρόστιμο αποδόθηκε και η κοπέλα χλευάστηκε για «αστείες δικαιολογίες».

Φοιτητής πιάστηκε με εισιτήριο που έληξε επτά λεπτά πριν από τον έλεγχο του εισιτηρίου στη γραμμή 10 του τρόλεϊ. Ο ελεγκτής, ανένδοτος, έβρισε με τα χειρότερα λόγια το νεαρό, ο οποίος έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Μάλιστα ζήτησε από τον οδηγό να κλείσει τις πόρτες για να μη διαφύγει. Επειδή ο φοιτητής παρακαλούσε στην κυριολεξία να μην κοπεί το πρόστιμο, ο ελεγκτής απείλησε ότι θα τον κατεβάσει στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, εάν συνεχίσει να αρνείται την παρανομία στην οποία υπέπεσε. Το πρόστιμο κόπηκε.

Ο 56χρονος Δημήτρης εντοπίστηκε σε έλεγχο χωρίς εισιτήριο στη γραμμή 051 (Ομόνοια). Στους ελεγκτές που του ζήτησαν τα στοιχεία του, είπε χαμογελαστός ότι ακόμη και πρόστιμο να του κόψουν, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, καθ' ότι 4 χρόνια άνεργος, βγάζει μεροκάματο πού και πού με χαμαλοδουλειές στα ΚΤΕΛ στον Κηφισό. Σπρώχθηκε, προπηλακίστηκε, λες κι είχε κάνει τη μεγαλύτερη παράβαση, και στη συνέχεια οι ελεγκτές τον ανάγκασαν να αδειάσει τις τσέπες του, για να διαπιστώσουν ότι δεν έχει δεκάρα τσακιστή. Κι όλα αυτά, αφού του έκοψαν το πρόστιμο.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κινήματα/Ομάδες/Δράσεις
ΟΑΣΑ
Βία
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Επιθεωρήσεις/Ελεγχοι
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Αλληλεγγύη
Σχετικά θέματα: Συγκοινωνίες
Τα Μνημόνια διαλύουν τις αστικές συγκοινωνίες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διαδίκτυο
WiFi: το τεράστιο κόστος ακυρώνει τα όνειρα
Μέχρι το 2026 το 78% των συνδέσεων των Ευρωπαίων θα γίνεται μέσω WiFi
Στον κάδο των αχρήστων χρήματα που δόθηκαν για δίκτυα που υπολειτουργούν
ΕΑΣ
Αφοπλίζει το στρατό το λουκέτο στα ΕΑΣ
Θέρμανση
Και πρόστιμο σε όποιον ανάβει τζάκι
Για 7 λόγους τα μέτρα είναι ανεφάρμοστα
Μέσα και media
Οσα μου έμαθε η TV
3 Ερωτήσεις
«Ηταν τιμή του να σκάψει τον τάφο του Κένεντι»
Μέσα και παραμέσα
Νοσοκομεία
Πινγκ πονγκ γιατρών -ασθενών μεταξύ «Ευαγγελισμού» και Πολυκλινικής
Συγκοινωνίες
Τα Μνημόνια διαλύουν τις αστικές συγκοινωνίες
«Οχι» στην τρομοκρατία των επιβατών