Έντυπη Έκδοση

Πινγκ πονγκ γιατρών -ασθενών μεταξύ «Ευαγγελισμού» και Πολυκλινικής

Απέτυχαν τα σχέδια κινητικότητας-συγχώνευσης του υπουργείου. Σε πειραματόζωα έχει μετατρέψει ο υπουργός Υγείας ιατρικό προσωπικό και νοσηλευομένους. Γεμάτες με ράντσα οι κλινικές του «Ευαγγελισμού», άδεια η Πολυκλινική στην Ομόνοια. Χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό εφαρμόζει, όπως φαίνεται τελικά, την κινητικότητα και τη συγχώνευση των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

Τα ράντσα πλέον σε όλες τις κλινικές του «Ευαγγελισμού» έχουν γίνει καθημερινότητα Τα ράντσα πλέον σε όλες τις κλινικές του «Ευαγγελισμού» έχουν γίνει καθημερινότητα Πιεσμένος και από την τρόικα, που καιρό τώρα ζητά δραστικές περικοπές στον τομέα της Υγείας, επιχειρεί αλλαγές στα νοσοκομεία και στο προσωπικό με πρωτοφανείς πειραματισμούς.

Πειραματόζωα

Πιο ενδεικτική περίπτωση, αυτή του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του «Ευαγγελισμού», αλλά και της Πολυκλινικής όπου, εξαιτίας του μπάχαλου που επικρατεί με το προσωπικό, οι ασθενείς μετατρέπονται σε πειραματόζωα. Από την άλλη, τους γιατρούς τους έχουν... φάει οι δρόμοι, καθώς μετακινούνται μεταξύ «Ευαγγελισμού» και Πολυκλινικής σαν μπαλάκια του πινγκ πονγκ.

Μόνο το τελευταίο δίμηνο η Διοίκηση του «Ευαγγελισμού» έχει προχωρήσει σε ένα γαϊτανάκι μετακινήσεων και επανατοποθετήσεων του ιατρικού προσωπικού, χωρίς κανένα σχεδιασμό και πλάνο.

Οπως περιγράφει ο Κώστας Κρίτσος, εκ μέρους του Συλλόγου Ειδικευομένων Ιατρών Ευαγγελισμού: «Την 1η/9/2013, με απόφαση του υπουργού Υγείας, ανεστάλη πλήρως η λειτουργία του ΓΝΑ Πολυκλινική, όπως και 5 ακόμα νοσοκομείων της Αττικής. Το ιατρικό προσωπικό της Πολυκλινικής (ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι ιατροί) μετακινήθηκε στο ΓΝΝ "Ευαγγελισμός", ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό τέθηκε σε καθεστώς κινητικότητας και στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, διαδικασία που ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα. Αμέσως μετά ξεκινά το γαϊτανάκι των μετακινήσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Κρίτσο, στις 22/10/2013 αρχίζει η επαναλειτουργία της Πολυκλινικής με τη μορφή τακτικών εξωτερικών ιατρείων πλέον. Ιατροί του «Ευαγγελισμού» (πρώην εργαζόμενοι στην Πολυκλινική και μη) καλούνται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους με κυκλικό πρωινό ωράριο πέραν της κύριας θέσης απασχόλησής τους στον «Ευαγγελισμό».

Ομως στις 25/10/13 τροποποιείται η απόφαση αυτή και γίνεται πλήρης τοποθέτηση 2 ειδικευμένων παθολόγων στην Πολυκλινική για τη λειτουργία του Παθολογικού εξωτερικού ιατρείου. Οι ιατροί των λοιπών ειδικοτήτων θα εκτελούν κυκλικό ωράριο στα εξωτερικά ιατρεία.

Στις 31/10/2013 γίνεται κι άλλη μετακίνηση 2 ειδικών παθολόγων από τον «Ευαγγελισμό» όχι για τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, αλλά στο Παθολογικό τμήμα της Πολυκλινικής, τμήμα το οποίο ουσιαστικά δεν υφίσταται από την 1η/9/2013!

«Στις 6/11/2013 μετακινούνται 6 ειδικευόμενοι ιατροί και 6 νοσηλεύτριες του "Ευαγγελισμού", στο ίδιο τμήμα-φάντασμα. Οι ειδικευόμενοι ιατροί θα εργάζονται στην Πολυκλινική (όπου δεν υφίσταται ουσιαστικά καμία κλινική), όλες τις ημέρες πλην τις ημέρες γενικής εφημερίας, οπότε θα μετακινούνται για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους στον "Ευαγγελισμό"», αναφέρει ο κ. Κρίτσος.

Σύγχυση

Επικρατεί σύγχυση και η έλλειψη σχεδιασμού είναι σαφής. Με βάση τις περιγραφές των μελών του Συλλόγου Ειδικευόμενων Γιατρών: «Πρώην νοσηλευτής της Πολυκλινικής τοποθετήθηκε στον "Ευαγγελισμό", εργάστηκε 2 ημέρες στο Παθολογικό, 7 ημέρες στο Νεφρολογικό τμήμα και στη συνέχεια αποφασίζεται ξανά η μετακίνηση του στην Πολυκλινική. Υπάρχουν άλλα τουλάχιστον 6 παρόμοια παραδείγματα εργαζομένων. Υπάρχει άραγε οποιοσδήποτε σχεδιασμός ή πρόκειται για σπασμωδικές κινήσεις εντυπωσιασμού; Κάθε εργαζόμενος δικαιούται αξιοπρεπούς μεταχείρισης στο χώρο εργασίας του και δεν μπορεί να αποτελεί πιόνι σε μια πολιτική σκακιέρα που στερείται μάλιστα στρατηγικής», καταλήγει μεταξύ άλλων ο κ. Κρίτσος.

Το ίδιο σύστημα πινγκ πονγκ συνεχίζεται ωστόσο και στον «Ευαγγελισμό» και δη στην καρδιολογική κλινική.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Ηλίας Σιώρας: «Από τη μία, κλείνει την Πολυκλινική. Από την άλλη, όμως, θέλει να ανοίξει παθολογικό, ψυχιατρικό και καρδιολογικό τμήμα για να δείξει ότι λειτουργεί και ως νοσοκομείο, αδιαφορώντας βέβαια για την ασφάλεια των αρρώστων. Ταυτόχρονα με την πρόταση της διοίκησης του "Ευαγγελισμού", που προφανώς εκπορεύεται από το υπουργείο, δημιουργεί τεράστια προβλήματα αφού θέλει να τριχοτομήσει τα καρδιολογικά κρεβάτια του "Ευαγγελισμού". Ομως δημιουργεί τεράστια λειτουργικά προβλήματα στο μεγαλύτερο καρδιολογικό κέντρο της Ελλάδος».

Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρές απορίες, καθώς είναι άγνωστο γιατί μία ενιαία κλινική πρέπει να αποκτήσει 3 υποτμήματα με τον ανάλογο αριθμό νέων επικεφαλής και με έναν συντονιστή διευθυντή που ήδη υπάρχει.

Μ' αυτά και μ' αυτά, η έλλειψη σχεδιασμού έχει φυσικά άμεσο αντίκτυπο στους ασθενείς τόσο του «Ευαγγελισμού» όσο και της Πολυκλινικής. Αλλωστε, από τη μία ο «Ευαγγελισμός» είναι γεμάτος ράντσα και από την άλλη η Πολυκλινική είναι σχεδόν άδεια.

Οπως σημειώνει ο Νικήτας Νανίδης του συλλόγου των ειδικευομένων γιατρών του «Ευαγγελισμού»: «Θέλουμε να μας εξηγήσει ο διοικητής και ο υπουργός τι εστί Πολυκλινική; Είναι δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, κέντρο υγείας, γηροκομείο, κέντρο αποκατάστασης, ή όλα μαζί; Προσπάθησαν χθες να το μετατρέψουν σε κέντρο υποδοχής "ανεπιθύμητων" ασθενών -όσων δηλαδή περίσσευαν από τη γενική εφημερία του "Ευαγγελισμού". Αυτό επιθυμούν; Να ξεδιαλέγει ο "Ευαγγελισμός" ποιους ασθενείς (και ποιους γιατρούς!) θα κρατήσει μετά την εφημερία του, και τους υπόλοιπους θα τους απομονώνει από την τριτοβάθμια περίθαλψη στέλνοντάς τους σε άδεια κτήρια;», αναρωτιέται.

Και καταλήγει: «Ας αποφασίσουν επιτέλους, θέλουν να κλείσουν ή να ανοίξουν το νοσοκομείο της Πολυκλινικής; Δεν χωράνε προχειρότητες και τσαπατσουλιές όταν έχεις να κάνεις με τον ανθρώπινο πόνο. Ούτε γίνεται να παραδέχονται ότι ο "Ευαγγελισμός" διαθέτει μονίμως εικόνες ράντζων και ότι είναι φυσιολογική η πολύωρη αναμονή, την ώρα που κρατάμε άδεια εξοπλισμένα νοσοκομεία μέσα στο κέντρο».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Συγχωνεύσεις & εξαγορές
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διαδίκτυο
WiFi: το τεράστιο κόστος ακυρώνει τα όνειρα
Μέχρι το 2026 το 78% των συνδέσεων των Ευρωπαίων θα γίνεται μέσω WiFi
Στον κάδο των αχρήστων χρήματα που δόθηκαν για δίκτυα που υπολειτουργούν
ΕΑΣ
Αφοπλίζει το στρατό το λουκέτο στα ΕΑΣ
Θέρμανση
Και πρόστιμο σε όποιον ανάβει τζάκι
Για 7 λόγους τα μέτρα είναι ανεφάρμοστα
Μέσα και media
Οσα μου έμαθε η TV
3 Ερωτήσεις
«Ηταν τιμή του να σκάψει τον τάφο του Κένεντι»
Μέσα και παραμέσα
Νοσοκομεία
Πινγκ πονγκ γιατρών -ασθενών μεταξύ «Ευαγγελισμού» και Πολυκλινικής
Συγκοινωνίες
Τα Μνημόνια διαλύουν τις αστικές συγκοινωνίες
«Οχι» στην τρομοκρατία των επιβατών