Έντυπη Έκδοση

ΤΖΙΜΙ ΜΠΡΕΣΛΙΝ

«Ηταν τιμή του να σκάψει τον τάφο του Κένεντι»

Οσο πλησιάζουμε στη θλιβερή επέτειο, τόσο θα φουντώνουν τα αφιερώματα. Στην Αμερική, μάλιστα, έχουν ξεκινήσει τα media το μοιρολόι εδώ και εβδομάδες. Με άλμπουμ φωτογραφικά, με αναμνήσεις παρισταμένων, με ολική επαναφορά των κάθε είδους θεωριών συνωμοσίας. Ω ναι, τα πενηντάχρονα από τη δολοφονία του Τζον Κένεντι θα μας απασχολήσουν εντόνως!

Ο Τζίμι Μπρέσλιν Ο Τζίμι Μπρέσλιν Και κάπου μέσα στον ορυμαγδό, θα ξαναβγεί στην επιφάνεια το όνομα του Τζίμι Μπρέσλιν. Ενός υπερογδοηκοντούτου σήμερα δημοσιογράφου, που με αφορμή το φονικό έβαλε τα γυαλιά σε όλους τους συναδέλφους του. Ο τρόπος; Αντί να τρέχει σε εισαγγελίες, αστυνομίες, νοσοκομεία όπως όλοι οι υπόλοιποι ρεπόρτερ, ο Μπρέσλιν πήγε στο Αρλινγκτον. Στο Εθνικό Κοιμητήριο των ΗΠΑ.

Προκάλεσε αίσθηση

«Μα τι δουλειά είχε εκεί;» θα ρωτήσουν οι πιο υποψιασμένοι αναγνώστες και αναγνώστριες. Πήγε να μιλήσει με το νεκροθάφτη, θα σας απαντήσω. Με τον Κλίφτον Πόλαρντ, τον άνθρωπο που ανέβηκε στον εκσκαφέα του και έσκαψε τον τάφο του προέδρου. Κυριακή πρωί πρωί, εκτάκτως. Αλλά το περίμενε, είχε ακούσει τις ειδήσεις και ήταν έτοιμος.

Ο Μπρέσλιν πήρε τα ποδαράκια του και πήγε ως το Αρλινγκτον να του μιλήσει. «Ηταν καλός άνθρωπος ο Κένεντι» του είπε ο Πόλαρντ. «Και τώρα θα έρθουνε και θα τον χώσουνε σ' αυτόν τον τάφο, που μόλις έσκαψα. Ξέρεις κάτι; Είναι τιμή για μένα να το κάνω αυτό το πράγμα...» συνέχισε. Ο Κλίφτον Πόλαρντ, ετών 42, αδύνατος, με μουστάκι, γεννήθηκε στο Πίτσμπουργκ και υπηρέτησε ευδοκίμως στη Βιρμανία κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χειριστής εκσκαφέα με αμοιβή 3,01 δολάρια την ώρα.

Αφού έσκαψε τον προεδρικό τάφο, ο Πόλαρντ συνέχισε να δουλεύει σε άλλο τομέα του κοιμητηρίου. Δεν παρέστη στην κηδεία. Τον βρήκε ο Μπρέσλιν λίγο μετά το πέρας της τελετής να ξεκουράζεται. «Τη δουλειά μου κάνω» του είπε ο Πόλαρντ. «Προσπάθησα να πάω και ώς τον τάφο του προέδρου, να δω την κηδεία. Αλλά είχε πολύ κόσμο και μου είπε ένας φαντάρος ότι δεν χώραγα να τρυπώσω κι εγώ. Οπότε έμεινα εδώ και δούλευα, κύριέ μου. Θα πάω όμως λίγο πιο μετά. Να ρίξω μια ματιά, να δω πώς είναι. Οπως σας είπα, ήταν τιμή μου να σκάψω τον τάφο του προέδρου».

Το ρεπορτάζ του Τζίμι Μπρέσλιν υπό τον τίτλο «Ηταν τιμή του να σκάψει τον τάφο του Κένεντι» προκάλεσε αίσθηση εντός και εκτός δημοσιογραφικής κοινότητας. Για την αμεσότητά του, για την ανθρωπιά του, αλλά και για την πρωτοτυπία του. Εκτοτε θεωρείται υπόδειγμα ερευνητικής εργασίας και διδάσκεται σε όλες τις σχολές δημοσιογραφίας των ΗΠΑ. Εχει μάλιστα και ένα όνομα ολόδικό του: «The Grave Digger Theory»!

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα & Media
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Αφιέρωμα
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: Μέσα και media
Οσα μου έμαθε η TV
3 Ερωτήσεις
Μέσα και παραμέσα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διαδίκτυο
WiFi: το τεράστιο κόστος ακυρώνει τα όνειρα
Μέχρι το 2026 το 78% των συνδέσεων των Ευρωπαίων θα γίνεται μέσω WiFi
Στον κάδο των αχρήστων χρήματα που δόθηκαν για δίκτυα που υπολειτουργούν
ΕΑΣ
Αφοπλίζει το στρατό το λουκέτο στα ΕΑΣ
Θέρμανση
Και πρόστιμο σε όποιον ανάβει τζάκι
Για 7 λόγους τα μέτρα είναι ανεφάρμοστα
Μέσα και media
Οσα μου έμαθε η TV
3 Ερωτήσεις
«Ηταν τιμή του να σκάψει τον τάφο του Κένεντι»
Μέσα και παραμέσα
Νοσοκομεία
Πινγκ πονγκ γιατρών -ασθενών μεταξύ «Ευαγγελισμού» και Πολυκλινικής
Συγκοινωνίες
Τα Μνημόνια διαλύουν τις αστικές συγκοινωνίες
«Οχι» στην τρομοκρατία των επιβατών