Έντυπη Έκδοση

Για ελεύθερους επαγγελματίες

ΣΥΝΤΑΞΗ πριν τα 67

ΙΚΑ: Αύξηση ενσήμων ελάχιστου χρόνου συνταξιοδότησης

ΤΕΣΣΕΡΙΣ περιπτώσεις ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ) δικαιούνται σύνταξης πριν από το 67ο έτος της ηλικίας τους με την προϋπόθεση ότι έχουν ασφαλιστεί από το 1983. Με μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα ενσωματωθούν τα επικουρικά και τα εφάπαξ Ταμεία στο ΙΚΑ ενδέχεται να αλλάξουν και οι ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες θα αυξηθούν από τα 4.500 ένσημα στα 5.500 για τις γυναίκες με ανήλικο, ενώ ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης από τα 5.000 ένσημα θα πάει στα 6.000 (εικοσαετία). Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΤΗΣ

Πλήρες θέμα...

 • ΕΛΤΑ

  • Η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ «ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ» ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Σε συμπληγάδες τα ΕΛΤΑ
   Στροφή σε νέα προϊόντα, όπως διακίνηση φαρμάκων και πώληση λαχείων Αντιμέτωπα με την πτώση του επιστολικού ταχυδρομείου, εξαιτίας της συρρίκνωσης των τραπεζών, της μείωσης της διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της ψηφιοποίησης του ελληνικού Δημοσίου είναι τα ΕΛΤΑ.
 • Γνώμες/Απόψεις

  • «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ * ΟΡΙΟ 30% ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κατσέλη: Να μην αποφασίζουν μόνες τους οι τράπεζες
   Η κυβέρνηση να νομοθετήσει άλλα 2 χρόνια χωρίς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας Στον απόηχο των αποκαλύψεων για τον φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου, και της περίπτωσης της αυστριακής Zeus Recovery Fund και της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας για την «ωρολογιακή βόμβα» των «κόκκινων» δανείων, η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη μιλάει στην «Ε» για τις τελευταίες εξελίξεις.
 • ΔΝΤ

  • Αποκαλυπτική έκθεση ΔΝΤ
   Με βάση όσα αναλύονται στην έκθεση, η οποία έχει συνταχθεί από τετραμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, οι λόγοι που εντοπίζονται και για τους οποίους είναι παράλογο να πληρώσει κάποιος φόρους στην Ελλάδα είναι οι εξής:
 • Εφορία και φορολογική πολιτική

  • * ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ Ανατροπές στη φορολόγηση των οικοπέδων
   Το πράσινο φως για τον επαναπροσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού των αξιών ανάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς δέχεται ότι το ισχύον σύστημα φορολόγησης δεν τηρεί τις αρχές της ισότητας.
 • Εργασία & Ασφάλιση

  • Παράταση υποβολής αιτήσεων
   Παρατείνεται μέχρι τις 17 Νοεμβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Επιταγή κατάρτισης ανέργων σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας με υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση» που αφορά 16.000 ανέργους για κατάρτιση και απασχόληση.
  • ΟΑΕΔ: Για αναζητούντες εργασία
   Ο ΟΑΕΔ θέτοντας ως στόχο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανέργους, προτίθεται να υλοποιήσει Εργαστήρι Ενεργοποίησης - Κινητοποίησης Ανέργων στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.
  • Προς νέο μοντέλο ανάπτυξης
   Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει το 12ο ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με θέμα «Νέα πορεία για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ): Ετοιμότητα και συμμετοχή» που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου 2014, στο ξενοδοχείο Athens Ledra.
  • ΟΓΑ: προστατευόμενα μέλη υπερηλίκων
   Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015 στα προστατευόμενα μέλη οικογένειας αποβιώσαντος ανασφάλιστου υπερήλικα θα παρέχεται υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη με τους ίδιους όρους που παρέχεται στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ.
  • Διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων
   Η Ευρωπαϊκή Πίστη Asset Management ΑΕΔΑΚ ανέλαβε τη διαχείριση του 1/3 του ενεργητικού του «Αμοιβαίου Κεφαλαίου Ασφαλιστικών Οργανισμών - Ευρωπαϊκών Ομολόγων», έπειτα από σχετικό κλειστό διαγωνισμό.
  • Νέα συνεργασία και αποζημιώσεις
   Μια νέα συνεργασία με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο πρόκειται να ανακοινώσει για τους ασφαλισμένους της αύριο Τρίτη η διοίκηση της Interamerican.
  • * ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΠΟ 2-12 ΜΗΝΕΣ «Πράσινο φως» από ΑΣΕΠ για 200 θέσεις
   Ο φορέας διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου ζητά δύο βιολόγους Το ΑΣΕΠ ενέκρινε την πλήρωση 200 θέσεων προσωπικού ορισμένου χρόνου με διάρκεια απασχόλησης από 2 έως και 12 μήνες. Μετά την έγκριση, οι φορείς εκδίδουν αναλυτικές προσκλήσεις και καλούν τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν αιτήσεις.
  • Διαγωνισμός για 79 προσλήψεις
   Ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 79 εργαζομένων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς, Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης), στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΣ - 424 ΓΣΝΕ) και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Καταστήματα Κράτησης).
  • 22 μόνιμοι στη Λέσβο
   Εως τις 28 Νοεμβρίου θα μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις στην 1Σ/2014 προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τη στελέχωση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Λέσβου της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με μόνιμο προσωπικό.
  • Λήξη προθεσμίας
   Λήγει την επόμενη Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στον «κλειστού τύπου» διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (προκήρυξη 1Δ/2014) για 773 θέσεις μόνιμου προσωπικού με σειρά προτεραιότητας σε Δημόσιες Υπηρεσίες και Νομικά Πρόσωπα του Δημόσιου, μεταξύ των οποίων και τα υπουργεία Πολιτισμού, Υποδομών - Μεταφορών, Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εργασίας, Δικαιοσύνης και άλλοι φορείς.
  • Εκτοξεύτηκαν στα 400 εκατ. οι οφειλές στα Ταμεία
   Κατά 400 εκατομμύρια αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και ανέρχονται στα 11,318 δισ. ευρώ των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), για το μήνα Σεπτέμβριο, έναντι 10,9 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα μηνιαία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
  • Επιπλέον 6.000 άνεργοι στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ
   Αμεσα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή η υπουργική απόφαση για την υλοποίηση προγράμματος για την απασχόληση επιπλέον 6.000 ανέργων μέσω επιχορήγησης επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.
  • Αρχίζει η ρύθμιση των 100 δόσεων
   Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναρτάται στη Διαύγεια η εγκύκλιος προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τη ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις με εκπτώσεις στα τέλη και τις προσαυξήσεις από 20%-90% και ετήσιο επιτόκιο μειωμένο στο 4,65%. Στη νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την εγκύκλιο, υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών έως την 1η Οκτωβρίου 2014.
  • ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ 15Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Σε εφαρμογή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
   Βασική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100 ευρώ ανά μήνα για κάθε ωφελούμενη οικογένεια Από 1η Νοεμβρίου, και κάθε μήνα μετά την ημερομηνία αυτή, θα αρχίσει να δίδεται το Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα, ενώ οι αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα ξεκινούν από τις 15 Νοεμβρίου μέσω της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) για τις 13 περιοχές τις Ελλάδας.
  • Πότε παίρνω σύνταξη
   * Στείλτε μας τις απορίες και τα ερωτήματά σας για το πότε θα πάρετε σύνταξη και τον τρόπο υπολογισμού της, στην ηλεκτρονική διεύθυνση ergasia@eleftherotypia.net. Θα δημοσιευθούν στην «Ε» με σειρά προτεραιότητας.
 • Φοροδιαφυγη

  • ΣΤΑ 30 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, Η ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Πρώτη η Ελλάδα στην παραοικονομία
   Η φοροδιαφυγή αποτελεί σοβαρό έγκλημα - απάτη σε βάρος του κράτους. Γενικά αποκαλείται η καθ' οποιονδήποτε τρόπο απόκρυψη φορολογητέας ύλης ενός φορολογούμενου φυσικού ή νομικού προσώπου από τις φορολογικές αρχές.