Έντυπη Έκδοση

Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΠΙΕΖΕΙ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Φρένο από ΔΝΤ στη χαλάρωση

Ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα αναγκάστηκε να κάνει η κυβέρνηση μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα από τους δανειστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το κυβερνητικό αφήγημα του «όχι νέο Μνημόνιο, όχι άλλη τρόικα, όχι περισσότερες δεσμεύσεις» η κυβέρνηση οδηγείται από τους εταίρους-δανειστές στην υπογραφή ενός ακόμα Μνημονίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και νέο Μνημόνιο και νέες δεσμεύσεις και την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα για την αξιολόγηση του προγράμματος.

Η Κριστίν Λαγκάρντ άλλαξε ρότα και ξεκαθαρίζει στην Ανγκελα Μέρκελ ότι πρέπει να βάλει την Ελλάδα σε νέα εποπτεία Η Κριστίν Λαγκάρντ άλλαξε ρότα και ξεκαθαρίζει στην Ανγκελα Μέρκελ ότι πρέπει να βάλει την Ελλάδα σε νέα εποπτεία Μετά την αποτυχημένη επιχείρηση «άτακτης εξόδου» από το Μνημόνιο, και μάλιστα χωρίς να υπάρχει έτοιμο σχέδιο, η κυβέρνηση βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, χάνοντας ακόμα και τους όψιμους συμμάχους που είχε αποκτήσει το τελευταίο διάστημα.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά την αρχική στήριξη που είχε δείξει στο ελληνικό σχέδιο για έξοδο στις αγορές, ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, άλλαξε άρδην τη στάση της, ξεκαθαρίζοντας στο μέγαρο Μαξίμου ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί τουλάχιστον για ακόμα ένα χρόνο την υπογραφή νέου Μνημονίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η στάση των δανειστών άλλαξε εξαιτίας της αντίδρασης που είχαν οι αγορές μετά την ανακοίνωση των ελληνικών προθέσεων για απαγκίστρωση από την τρόικα, από τη στιγμή μάλιστα που αυτές δεν συνοδεύονταν με συγκεκριμένο σχέδιο.

Οι πιέσεις για την υπογραφή ενός ακόμα Μνημονίου με την Ελλάδα ξεκίνησαν από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αποδέκτης έγινε ακόμα και η κ. Μέρκελ. Οπως αναφέρουν πηγές από την πλευρά των δανειστών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είδε με καλό μάτι τη διαφαινόμενη πρόθεση του Βερολίνου να παρέχει στήριξη στα ελληνικά σχέδια.

Η αντίδραση από την πλευρά της Ουάσιγκτον ήταν άμεση, προερχόμενη μάλιστα από τα υψηλότερα κλιμάκια του Ταμείου, στέλνοντας μήνυμα ότι το ΔΝΤ δεν επιθυμεί ούτε την πλήρη αποχώρησή του από την Ελλάδα, ενώ παράλληλα δεν πιστεύει ότι μπορεί να τερματιστεί η εποπτεία της ελληνικής Οικονομίας πριν η Αθήνα μπορέσει να βγει στις αγορές χωρίς να υπάρχει κίνδυνος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι Ευρωπαίοι αύξησαν την πίεση προς την Ελλάδα, ρίχνοντας στο τραπέζι δύο πιθανές λύσεις σε σχέση με την «επόμενη ημέρα».

Η πρώτη ήταν η Αθήνα να τρέξει το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων που απομένουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να λάβει το «πράσινο φως» από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Στη συνέχεια, οι δανειστές θα παρουσιάσουν τη νέα γραμμή χρηματοδότησης η οποία θα παρέχει το δίχτυ ασφαλείας που χρειάζεται η ελληνική οικονομία ώστε να επιστρέψει στις αγορές. Ωστόσο, το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να συνδυάζεται με νέες δεσμεύσεις και ορόσημα, η τήρηση των οποίων θα ελέγχεται κάθε τρίμηνο από την τρόικα, η οποία θα ενημερώνει τους δανειστές για την πρόοδο του προγράμματος.

Η δεύτερη λύση είναι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος μέχρι η Αθήνα να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές, ώστε να μην χάσει τις υπόλοιπες δόσεις των Ευρωπαίων. Αυτό, ωστόσο, θα σημαίνει ότι χάνεται το ορόσημο της «επόμενης ημέρας», καθυστερώντας ακόμα περισσότερο και τις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Σε αυτό το κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος τόνισε ότι η διευθέτηση που προωθεί για την Ελλάδα το Eurogroup, με την παροχή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, περνά μέσα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σε συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο κ. Ρέγκλινγκ θέτει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: «Αν όχι στο επόμενο Eurogroup, της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία». Διαφορετικά, όπως λέει, θα πρέπει να επιστραφούν τα αδιάθετα ποσά του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ενώ δεν θα εκταμιευτεί και η δόση 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF.

Σχολιάζοντας το θετικό σενάριο της επίτευξης συμφωνίας, αναφέρει ότι «θα βελτιώσει σημαντικά την ψυχολογία της αγοράς προς την Ελλάδα και θα ανοίξει το δρόμο για μια σταθερή και βιώσιμη ανάκαμψη».

Αναφορικά με τις νέες πιέσεις, αυτή τη φορά από τον κ. Ρέγκλινγκ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι εκτιμούν πως συμφωνία θα υπάρξει και θα γίνει εγκαίρως, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις ένα τυπικό επιχείρημα βγαλμένο από τη συμφωνία που ήδη υπάρχει. Πρόσθεταν μάλιστα ότι όλες οι πλευρές ανασύρουν τα τυπικά τους επιχειρήματα, ασκώντας τη μέγιστη δυνατή πίεση σε όλα τα θέματα σε αυτή την τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Υπουργείο Οικονομικών
Ευρωζώνη
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΔΝΤ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κυβέρνηση
Γερμανία
Για το ίδιο θέμα
Ευρωζώνη μνημονίων διαρκείας
Οι δανειστές πιέζουν για τις μεταρρυθμίσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΔΝΤ/Ε.Ε.
Φρένο από ΔΝΤ στη χαλάρωση
Κυβέρνηση
Το Μαξίμου προχωρά με τη βοήθεια του... Θεού
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
«Κόκκινο» της τρόικας στις 100 δόσεις
Οι δανειστές πιέζουν για τις μεταρρυθμίσεις
ΣΥΡΙΖΑ
Ν. Βούτσης: Δεν έχουν τους 180 αλλά στην κρίση δεν ξέρεις
ΛΑΟΣ
Ανώμαλη προσγείωση για Καρατζαφέρη
ΔΗΜΑΡ
Ο Φ. Κουβέλης επιμένει για συνεννόηση
ΔΕΣΦΑ
Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές...
ΑΝΕΛ
Δίχτυ της κυβέρνησης στους ΑΝΕΛ για τους 180
ΚΚΕ
Συσπείρωση στην Καισαριανή
ΑΟΖ
Μακρύς ο δρόμος για την οριοθέτηση της ΑΟΖ
Παρεμβάσεις
«Γεωπολιτική» τρικυμία σε αριστερά κρανία
Εκδηλώσεις
Συνάντηση αποστράτων με Χρυσή Αυγή
Άλλες ειδήσεις
ΣYNTAΞH πριν τα 67