Έντυπη Έκδοση

Η ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ -ΠΕΡΙΠΟΥ 40 ΣΕΙΣΜΟΙ- «ΠΑΕΙ» ΠΡΟΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι μετά τα 5R

Καθησυχαστικοί είναι οι σεισμολόγοι από τη χθεσινή ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 01.15 χθες τα ξημερώματα με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο της Κεφαλονιάς, 8 χιλιόμετρα νότια του Αργοστολίου ή 283 χιλιόμετρα από την Αθήνα, όπως και για το σεισμό 4,8 Ρίχτερ που προκάλεσε μικροζημιές στο Αίγιο.

Ο σεισμός της Κεφαλονιάς εκδηλώθηκε στον ίδιο επικεντρικό χώρο που έδωσε άλλη μία δόνηση 4,8 Ρίχτερ επίσης την Παρασκευή. Είναι μία δραστηριότητα που εντάσσεται στο νότιο κλάδο του ρήγματος που έδωσε τους μεγάλους σεισμούς τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Υποθαλάσσιο ρήγμα

Σύμφωνα με τον δρ Αθανάσιο Γκανά, Γεωλόγο - Σεισμολόγο Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ΕΑΑ, η πρόσφατη σεισμικότητα στην Κεφαλληνία προέρχεται από ένα ρήγμα στον υποθαλάσσιο χώρο, 10 χιλιόμετρα νότια του Αργοστολίου.

«Από τις 5 Νοεμβρίου έχουν γίνει τρεις σεισμοί με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ με μεγαλύτερο αυτόν των 5 Ρίχτερ στις 1.15 την Κυριακή. Η σεισμική ακολουθία έχει δώσει δεκάδες μετασεισμούς με μικρά μεγέθη (από 1 έως 3 Ρίχτερ) και σε βάθη μεταξύ 10-20 χιλιομέτρων.

Το πιθανότερο είναι το ρήγμα αυτό να αποτελεί την προς νότον συνέχεια του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό της 26ης Ιανουαρίου 2014 (Μ=6,0) διότι η διάταξη της ακολουθίας (σχεδόν Β-Ν) και τα κινηματικά χαρακτηριστικά της διάρρηξης είναι πολύ όμοια. Τα σεισμολογικά δεδομένα δείχνουν ότι το ρήγμα που έδωσε τον Μ=5,0 έχει δεξιόστροφη κινηματική (δηλ. το τέμαχος του Αργοστολίου κινήθηκε προς νότον) και έχει μεγάλη γωνία κλίσης (78 μοίρες προς ανατολάς). Ωστόσο, δεν έχουμε αρκετά δεδομένα για να πούμε κατηγορηματικά ότι αποτελεί συνέχεια του ιδίου ρήγματος που «έσπασε» στις 26 Ιανουαρίου ή ότι αποτελεί άλλο ρήγμα, υποπαράλληλο του προηγουμένου».

Κατά τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα «το φαινόμενο θα σταματήσει εδώ και δεν θα δώσει κάτι μεγαλύτερο».

Σύμφωνα με τον Ακη Τσελέντη, διευθυντή του Γωεδυναμικού Ινστιτούτου, «στην περιοχή αυτή δεν έχουμε πολύ μεγάλα ρήγματα. Το άλλο παρήγορο είναι ότι η μετασεισμική ακολουθία «πάει» προς τη θάλασσα. Εκείνο που με προβληματίζει είναι ότι είναι μάλλον υποτονική, πρέπει να έχουμε περισσότερους και μεγαλύτερους μετασεισμούς π.χ. 4 έως 4,6 Ρίχτερ. Είναι σίγουρο ότι η Κεφαλονιά έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τον Εγκέλαδο αλλά ευτυχώς ο καλός οικοδομικός ιστός του νησιού και η ψυχραιμία των Κεφαλλονιτών ελαχιστοποιούν τον σεισμικό κίνδυνο».

Οπως υποστηρίζει ο Θανάσης Γκανάς, αυτή η ακολουθία δεν έχει σχέση με τον επιφανειακό σεισμό της Παρασκευής στο Αίγιο (ώρα 19.12) με μέγεθος Μ=5,0. «Αυτός ο σεισμός οφείλεται στον γνωστό εφελκυσμό του Δυτικού Κορινθιακού ανοίγματος και οφείλεται στη θραύση ενός ρήγματος με διεύθυνση Ε-Δ. Ο σεισμός έγινε 5 χιλιόμετρα βόρεια του Αιγίου και σε βάθος μόλις 6 χιλιομέτρων. Αυτά τα δεδομένα εξηγούν την αυξημένη αισθητότητα στην πόλη του Αιγίου. Το τελευταίο 48ωρο έχουν σημειωθεί πάνω από 40 μετασεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερου Μ>1,7 στην κλίμακα Ρίχτερ».

Η επίσκεψη του Εγκέλαδου στην πόλη της Αχαΐας προκάλεσε ρωγμές σε μερικές δεκάδες παλιά σπίτια, πεσμένους σοβάδες και σπασμένες τζαμαρίες, αλλά ευτυχώς κανέναν τραυματισμό. Επίσης σημειώθηκε μερική κατάρρευση στον ακάλυπτο ακατοίκητου σπιτιού στην οδό Αράτου στο Αίγιο, καθώς και πτώση παλιάς μάντρας στην περιοχή Αγιά Σωτήρα.

Ελεγχοι σε κτήρια

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έγιναν έλεγχοι σε δημοτικά και δημόσια κτήρια για να πιστοποιηθεί η καταλληλότητά τους. Πάντως τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής έχουν ελεχθεί και στο σύνολό τους είναι εντάξει. Κατά τα άλλα, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται με δονήσεις που δεν ξεπερνούν τα 2,5 R και που ελάχιστα γίνονται αισθητές. Οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ο σεισμός αυτός πάντως ξύπνησε μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 1995, που προήλθε από το ίδιο ρήγμα. Εκείνος ο σεισμός είχε ένταση 6,1 Ρίχτερ, και προκάλεσε το θάνατο σε 26 άτομα, οι δέκα ήταν Γάλλοι τουρίστες, ένοικοι πανσιόν, που κατέρρευσε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νησιωτική Ελλάδα
Σεισμοί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΔΕΗ
Οι φλόγες έζωσαν υπόγειο στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ψάχνουν το «μίτο» της απαγωγής στις κάμερες
Μετρό Θεσσαλονίκης
Δείχνουν «πόρτα» σε 220 εργαζομένους
Τοπική Αυτοδιοίκηση
«Αποικία μάς θέλει η Γερμανία»
Αυθαίρετα
Ασφαιρη τροπολογία, στάχτη στα μάτια του ΣτΕ
Πρόσωπα/ΜΜΕ
«Τα εθνικά ΜΜΕ έχουν ημερομηνία λήξης...»
Αρθρα/Σχολιασμοί
Οι ταγοί μας και η (προς)ταγή του λαού
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια
Βαρύ «κατηγορώ» και κατά της «Εγνατία Οδός»
Κινήματα/Εκδηλώσεις
Τρομοκρατούν οι νεοναζί
Ανθρώπινα
«Είμαστε υπηρέτες, υποτακτικοί μιας αποικίας χρέους»
Θουκυδίδης στην Τούμπα
TV & Media
Το μαύρο στην ΕΡΤ δεν θα περάσει
Επισκέπτης με ράσα στη «Μουρμούρα»
Σεσιμοί
Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι μετά τα 5R