Έντυπη Έκδοση

Η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ «ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ» ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Σε συμπληγάδες τα ΕΛΤΑ

Στροφή σε νέα προϊόντα, όπως διακίνηση φαρμάκων και πώληση λαχείων

Αντιμέτωπα με την πτώση του επιστολικού ταχυδρομείου, εξαιτίας της συρρίκνωσης των τραπεζών, της μείωσης της διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της ψηφιοποίησης του ελληνικού Δημοσίου είναι τα ΕΛΤΑ.

Ως αντίδοτο, στην πτώση εσόδων και διακινούμενου όγκου, ο Οργανισμός λανσάρει νέες υπηρεσίες, όπως διακίνηση φαρμάκων και πώληση λαχείων. Παράλληλα, προσπάθειες διεξάγονται για την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους (κλείσιμο καταστημάτων, αντικατάσταση με πράκτορες), αλλά και των δαπανών μισθοδοσίας (το κόστος προσωπικού έπεσε, σήμερα, κάτω από το 70% επί των εσόδων).

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν πολλές. Τα ΕΛΤΑ, όπως και σύσσωμος ο ταχυδρομικός κλάδος, δοκιμάζονται από τη συρρίκνωση των διακινούμενων αντικειμένων. Μάλιστα, σε άλλες χώρες όπως ο Καναδάς υιοθετήθηκαν ριζοσπαστικά μέτρα και ειδικότερα η κατάργηση των κατ' οίκον διανομών (door to door), εγείροντας την έντονη αντίδραση των εργαζομένων.

Εσοδα 364,9 εκατ.

Τα μεγέθη ενδεικτικά: Το 2008 τα ΕΛΤΑ (μητρική εταιρεία) είχαν έσοδα 576,5 εκατ. και καθαρά κέρδη 5 εκατ. Το 2013 τα έσοδα συρρικνώθηκαν στα 364,9 εκατ., ήτοι πτώση 36,7%, ενώ σημειώθηκαν καθαρές ζημιές 6,8 εκατ.

Τα οικονομικά αποτελέσματα αποτελούν τον «καθρέπτη» της «αιμορραγίας» των ΕΛΤΑ από μεγάλους πελάτες. Η συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος αλλά και άλλων κλάδων της εγχώριας οικονομίας, όπως οι τηλεπικοινωνίες, είχαν ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση του όγκου αλληλογραφίας.

Συνοπτικά, οι κυριότερες απειλές για τα ΕΛΤΑ είναι οι εξής:

* Οι συνέπειες της απελευθέρωσης του κλιμακίου βάρους των 50 γρ., από 01/01/2013, είναι αξιοσημείωτες, καθώς το τμήμα της αγοράς που άνοιξε στον ανταγωνισμό αντιστοιχεί σε υψηλό ποσοστό των ταχυδρομικών εσόδων των ΕΛΤΑ. Ηδη, παρατηρούνται κινήσεις του ανταγωνισμού προς την προσέλκυση, σε αυτόν, πελατών των ΕΛΤΑ. Τελευταίο παράδειγμα οι λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ.

* Η εντεινόμενη ηλεκτρονική υποκατάσταση ασκεί περαιτέρω πιέσεις στα έσοδα των ΕΛΤΑ από την κύρια δραστηριότητά τους, την αλληλογραφία, η οποία αντιπροσώπευε, το 2013, το 70% των εσόδων.

* Σημαντική, επιπλέον, απειλή αποτελεί και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση που εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα, όπως για παράδειγμα η, αποκλειστικά πλέον, ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μέσω του Διαδικτύου.

* Η τάση συγκέντρωσης (μέσω των σχετικών συνενώσεων) που κυριαρχεί στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος είναι ο κυριότερος πελάτης των ΕΛΤΑ. Οι απορρέουσες για τις τράπεζες (από τις σχετικές εξαγορές και συγχωνεύσεις) συνέργειες και οικονομίες κλίμακας έχουν, από την άλλη πλευρά, αρνητική επίδραση στα έσοδα αλληλογραφίας των ΕΛΤΑ.

Τα μέτρα-αντίδοτο

Στα μέτρα που υιοθετεί ο Οργανισμός ως «αντίδοτο» στην κρίση αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Κωστής Μελαχροινός, στο 33ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών.

Τα τελευταία 5 χρόνια, ανέφερε ο κ. Μελαχροινός, τα ΕΛΤΑ γνώρισαν σημαντική πτώση του επιστολικού ταχυδρομείου. Ως ανταπάντηση, δόθηκε βάρος σε νέα προϊόντα, χρηματοπιστωτικά - τραπεζικά, αλλά και στο δέμα και την ταχυμεταφορά. Από πέρσι, τα ΕΛΤΑ έχουν άδεια ταχυμεταφοράς και προϊόντων ταχυμεταφοράς, ανεξάρτητα από το πότε θα ολοκληρωθεί η απορρόφηση των «Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ».

Επίσης, πραγματοποιήθηκε διεύρυνση του ωραρίου στο δίκτυο καταστημάτων, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ιδιωτών και επιχειρήσεων. Ετσι, από τις 7.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ, λειτουργούν 60 καταστήματα, σε όλη την Ελλάδα.

Μείωση προσωπικού

«Προχωρήσαμε σε γρήγορη αναπροσαρμογή της εσωτερικής λειτουργίας, εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού, λόγω συνταξιοδοτήσεων. Υπηρεσίες, που στο παρελθόν παράγονταν από το εσωτερικό, σήμερα "αγοράζονται" από το εξωτερικό περιβάλλον, προκειμένου να αξιοποιούνται τα στελέχη του ταχυδρομείου στο, καθεαυτό, παραγωγικό τους έργο», ανέφερε ο κ. Μελαχροινός.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ σημείωσε ότι την άνοιξη του 2013 έγινε αποδεκτό ένα πρόγραμμα άμεσων ενεργειών, που αφορούσε το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον. «Ετσι, αποσοβήθηκε η κρίση του 2013, προχωρήσαμε σε 5ετή επιχειρησιακό σχεδιασμό, ο οποίος αναπροσαρμόζεται, ανάλογα με τα δεδομένα», συμπλήρωσε ο κ. Μελαχροινός, ο οποίος, στο τέλος της ομιλίας του, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα νέα προϊόντα των ΕΛΤΑ, όπως η πρόσφατη συμφωνία με σουπερμάρκετ για τη διευκόλυνση αγορών από συνταξιούχους, χωρίς καμία επιβάρυνση γι' αυτούς (επιτόκια, κ.ά.).

**

Κατά της πώλησης η ομοσπονδία ταχυδρομικών

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), Γιώργος Βασιλόπουλος, στο 33ο συνέδριο της ομοσπονδίας, χαρακτήρισε ανεξήγητη τη σπουδή της κυβέρνησης για την πώληση των ΕΛΤΑ, τονίζοντας ότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την εξυπηρέτηση των πολιτών, δεδομένου του ορεινού όγκου και των νησιών της Ελλάδας. Καταλήγοντας, ο κ. Βασιλόπουλος στάθηκε στην αναγκαιότητα συγχώνευσης των «Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ» με τη μητρική εταιρεία, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη των ΕΛΤΑ έγκειται, μεταξύ άλλων, στο courier και το δέμα.

Στο συνέδριο χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος των εργαζομένων στα ταχυδρομεία της Νορβηγίας και εκπρόσωπος της UNI, κ. Σέτε Ιγκεμποργκ. Η εκπρόσωπος της UNI σημείωσε ότι η απελευθέρωση του ταχυδρομικού κλάδου και οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών επέφεραν αρνητικές συνέπειες τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στους εργαζομένους.

Επίσης, παραβρέθηκε και εκπρόσωπος από το σωματείο εργαζομένων του ταχυδρομείου του Καναδά. Τα καναδικά ταχυδρομεία προχώρησαν πρόσφατα σε ένα μέτρο-σοκ, κόβοντας τις κατ' οίκον παραδόσεις (door to door), εισάγοντας υπηρεσίες κοινόχρηστων γραμματοκιβωτίων.

«Τα ταχυδρομεία του Καναδά δέχονται επίθεση», τόνισε ο κ. Sylvian Lapointe, τονίζοντας ότι όχι μόνο καταργήθηκε το δίκτυο διανομής, αλλά παράλληλα η διοίκηση της εταιρείας αύξησε την τιμή των γραμματοσήμων κατά 15-59%. Ο κ. Lapointe, αφού εξέφρασε την ελπίδα αλλαγής της... κυβέρνησης, σημείωσε ότι το ταχυδρομείο του Καναδά οφείλει να λανσάρει, εκ νέου, υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής. Φ. Φ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΛΤΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικά ταμεία
Τρεις ανατροπές στη συνταξιοδότηση
ΕΛΤΑ
Σε συμπληγάδες τα ΕΛΤΑ
Γνώμες/Απόψεις
Κατσέλη: Να μην αποφασίζουν μόνες τους οι τράπεζες
ΔΝΤ
Αποκαλυπτική έκθεση ΔΝΤ
Εφορία και φορολογική πολιτική
Ανατροπές στη φορολόγηση των οικοπέδων
Εργασία & Ασφάλιση
Παράταση υποβολής αιτήσεων
ΟΑΕΔ: Για αναζητούντες εργασία
Προς νέο μοντέλο ανάπτυξης
ΟΓΑ: προστατευόμενα μέλη υπερηλίκων
Διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων
Νέα συνεργασία και αποζημιώσεις
«Πράσινο φως» από ΑΣΕΠ για 200 θέσεις
Διαγωνισμός για 79 προσλήψεις
22 μόνιμοι στη Λέσβο
Λήξη προθεσμίας
Εκτοξεύτηκαν στα 400 εκατ. οι οφειλές στα Ταμεία
Επιπλέον 6.000 άνεργοι στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ
Αρχίζει η ρύθμιση των 100 δόσεων
Σε εφαρμογή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Πότε παίρνω σύνταξη
Φοροδιαφυγη
Πρώτη η Ελλάδα στην παραοικονομία