Έντυπη Έκδοση

«Art Thessaloniki»

Ενας νέος εικαστικός θεσμός πάει να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη καθ' ομοίωση του «Art Athina». Είναι το «Art Thessaloniki - International Contemporary Art Fair», που φιλοδοξεί να γίνεται κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2015. Μια έκθεση, όχι μόνο με εικαστικούς, αλλά και με οικονομικούς όρους, καθώς τα εικαστικά δεν αποτελούν απλά μία μορφή της τέχνης, αλλά και ένα είδος πρόσφορο προς επενδύσεις.

Η πρώτη οκονομικο - εικαστική «Art Thessaloniki», ζητούμενο της οποίας, όπως αναφέρθηκε από επίσημα χείλη στη προχθεσινή πρώτη παρουσίαση, είναι και η ανάπτυξη, θα γίνει από τις 29 Οκτωβρίου ώς την 1 Νοεμβρίου 2015 με διοργανωτές τη ΔΕΘ-Helexpo και τη γκαλερί «Tsatsis Projects/Artforum», ενώ θα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Σκοπός της, να συγκεντρώσει στη Θεσσαλονίκη έργα και καλλιτέχνες που θα προτείνουν τόσο οι γκαλερί της χώρας όσο και γκαλερί του εξωτερικού, ενώ θα υπάρχουν αρκετές παράλληλες εικαστικές εκδηλώσεις.

Η έκθεση επενδύσει στην στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης, στην πολυπολιτισμική της ταυτότητα, στην πλούσια και στη μακρόχρονη ιστορία της. Στόχος της είναι η ανάδειξη της δυναμικής της πόλης στο σήμερα και η καθιέρωσή της ως σημαντικό κέντρο Τέχνης στα Βαλκάνια και την ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, τόσο σε επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης, όσο και σε επίπεδο εμπορικής, πολιτισμικής και οικονομικής ανάπτυξης, σημειώνουν οι διοργανωτές. Το παράλληλο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έκθεση νέων Ελλήνων καλλιτεχνών υπό την επιμέλεια των ιστορικών τέχνης, Χάρη Σαββόπουλου, Μάνου Στεφανίδη και Σάνιας Παπά, πρότζεκτ σύγχρονης και βυζαντινής Αγιογραφίας, εργαστήρια τέχνης για παιδιά και ενηλίκους, διαλέξεις από ιστορικούς τέχνης και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Η παρουσίαση του νέου εικαστικού εγχειρήματος έγινε στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο, παρουσία της υφυπουργού Πολιτισμού Άντζελας Γκερέκου. Η υφυπουργός χαρακτήρισε την «Art Thessaloniki», «ένα ακόμα βήμα προς την πολιτισμική πολυμορφία, την εξωστρέφεια και τον κοσμοπολιτισμό που επιβάλλει η ιστορία και η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης». Ενώ εξέφρασε τη πεποίθησή της ότι «ο πολιτισμός μπορεί να συνδεθεί με την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη, άρα και με την οικονομία της χώρας». Τόνισε επίσης ότι το υπουργείο Πολιτισμού διαπνέεται από τη φιλοσοφία του τρίπτυχου «πολιτισμός - εξωστρέφεια - ανάπτυξη».

Παρών στη παρουσίαση ήταν και ο σύμβουλος Πολιτισμού του πρωθυπουργού, καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, Δημοσθένης Δαββέτας, ο οποίος μετέφερε τη στήριξη της πολιτείας στη προσπάθεια και εξέφρασε τη θέση του ότι «τα προϊόντα τέχνης πρέπει να είναι ανταγωνιστικά» και παραίνεσε του διοργανωτές: «οι επιλογές που θα γίνουν στην "Art Thessaloniki", αλλά και οι συμμετοχές θα πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου».

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης, Παντελής Τσάτσης εξέφρασε τη φιλοδοξία «η "Art Thessaloniki" να είναι μια art-fair με ανοιχτούς ορίζοντες, να χαράξει νέους δρόμους και να φανερώσει πρωτόγνωρες πτυχές της δυναμικής της πόλης. Θα ανοίξει δε την αγκαλιά της στις χώρες των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου, στη Ρωσία, στην Τουρκία, στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τέχνη/Πολιτισμός
Εκθέσεις
Εικαστικά
Θεσσαλονίκη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Με το φακό στραμμένο στην κρίση
Τα βραβεία του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Λιγότερη λάμψη, περισσότερη ουσία
Εικαστικά/Εκθέσεις
«Art Thessaloniki»
Θέατρο
Κόντρα στους «αποκλεισμούς», «εν δράσει»
Κριτική θεάτρου
Φλεγόμενοι