Έντυπη Έκδοση

Πλήρης ανατροπή των όρων ζωής με το Μνημόνιο που ανακοινώθηκε

Ιδού το μνημόσυνο

Μικρότερες αποδοχές, ευκολότερες απολύσεις, χειρότερη περίθαλψη, ακριβότερα προϊόντα, λουκέτο σε ΔΕΚΟ και νέο Ασφαλιστικό

Απένειμε τα εύσημα στην κυβέρνηση, φωτογράφισε τις νέες μεταρρυθμίσεις για μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα και μετέθεσε για τον Ιανουάριο του 2011 την απόφαση της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους. Αστοχοι οι αστεϊσμοί του στις απαντήσεις του στο Κοινοβούλιο. Αδειασε τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές το 2011, προβλέποντας ότι αυτό δεν θα γίνει πριν το 2012 ή το 2013. Για πραγματική ανάπτυξη, το 2020 και βλέπουμε. Ο κ. Ολι Ρεν χθες στη Βο
ΣΕ μόνο τρεις ώρες και μέσα σε μια μουδιασμένη ατμόσφαιρα το υπουργικό συμβούλιο ανέτρεψε χθες όσα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ κατέκτησαν για δεκαετίες. Το σχετικό πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μεταξύ άλλων: Καθιερώνει τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών, που ανοίγουν το δρόμο για μειώσεις μισθών και απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Μειώνει τους μισθούς στις ΔΕΚΟ, θεσπίζοντας μηνιαίο πλαφόν 4.000 ευρώ για 12 μήνες και μειώνοντας κατά 10% τους μισθούς πάνω από 1.800 ευρώ το μήνα. Ο πρωθυπουργός μίλησε για καθοριστικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις που ενισχύουν την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Στο ρυθμό του Μνημονίου

  • ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Ο ΝΕΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ Ανάπτυξη με φοροαπαλλαγές
   Με φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις δανείων, αλλά σημαντικά ψαλιδισμένες επιχορηγήσεις σε ρευστό και σε ποσοστά (από 60% σε 50%), θα ενισχύει ο νέος επενδυτικός νόμος τις επιχειρήσεις από την άνοιξη του 2011.
  • ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΗ ΜΕΛΗ * ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ Το μεγάλο ψαλίδι σε μισθούς-θέσεις εργασίας
   Γύρω-γύρω Ολι Οι κλαδικές συμβάσεις θα ισχύουν σε όλους τους εργαζομένους, ακόμη και σε εκείνους που δουλεύουν σε εταιρείες που δεν συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση όπως ίσχυε έως τώρα. Αλλά οι μισθοί και οι θέσεις εργασίας σε μια επιχείρηση σε κρίση θα μπορούν να μειώνονται μέσω «ειδικής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης».
  • Μαχαίρι στην ΑΤΕ και ακύρωση προσλήψεων
   Μαχαίρι στην Αγροτική με περικοπές μισθών και θέσεων εργασίας βάζει η κυβέρνηση.
  • «ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ» ΚΟΥΡΕΜΑ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 100 ΔΕΚΟ * ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ * ΠΛΑΦΟΝ ΟΙ 48.000 Με το μισθό της νέας θέσης όσοι μετατάσσονται
   Αποδοχές ίσες με το μισθό της νέας θέσης εργασίας για όσους μετατάσσονται, νέο περιορισμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και διπλασιασμό του αριθμού των ΔΕΚΟ που θα τελούν υπό «επιτήρηση» σε περίπου 100 από 52 σήμερα, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
  • ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΑ «ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ» Απόσυρση Ι.Χ., ΦΠΑ από 11% σε 13%, διαγραφή 24 δισ. ληξιπρόθεσμων
   Συνεργάτης του Χρυσοχοΐδη μεταφέρει ένα πάκο χαρτιά, το νομοσχέδιο ανάπτυξης, στο χθεσινό υπουργικό. Οποιος πρόλαβε, το διάβασε σε ένα τρίωρο και φυσικά συμφώνησε... Νέα απόσυρση αυτοκινήτων για να τονωθεί η αγορά, μαζί με μειώσεις του φόρου πολυτελείας στα ακριβά αυτοκίνητα, αλλαγή του φόρου στα τσιγάρα, ρύθμιση για χαμηλότερη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για μικρούς καταναλωτές, αύξηση ΦΠΑ, αναστολή του «πόθεν έσχες» στην πρώτη κατοικία και διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών αξίας 24 δισ. ευρώ, είναι μερικά από τα μέτρα του νομοσχεδίου που κατέθεσε χθες το απόγευμα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
  • Ο ΟΛΙ ΡΕΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Εκλεισε το μάτι για μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα
   «Σχεδόν τελείωσε το μελάνι της πένας μου», είπε. Πάλι καλά που δεν ζήτησε να του αγοράσουμε άλλη Εμμεση σύσταση για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα για χάρη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας απηύθυνε ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν.
  • Εκανε και πλάκα στο Κοινοβούλιο
   Παρ' ότι το μελάνι της πένας του εξαντλήθηκε από τον αριθμό των αιχμηρών ερωτήσεων που δέχθηκε χθες στην αίθουσα της Γερουσίας, ο Ολι Ρεν απέφυγε το σκόπελο της απάντησης, προτάσσοντας, αντιθέτως, κακής ποιότητας αστεϊσμούς που ενόχλησαν το Κοινοβούλιο.
  • Διαφωνούν στα «μαγικά μέτρα»
   Μάλλον δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις αναφορικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας που διατυπώθηκαν χθες από το βήμα του «Economist» στο πλαίσιο της ημερίδας για το μέλλον του ευρώ και της ελληνικής οικονομίας.
  • Σε «καθεστώς ιδιωτικού τομέα» όλοι οι τραπεζικοί
   Γκρεμίζει τον κρατικό πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα το αναθεωρημένο Μνημόνιο πριν καν αυτός δημιουργηθεί. Μία, ακόμη, κυβερνητική δέσμευση, αυτή περί της δημιουργίας ισχυρού κρατικού πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, φαίνεται να ανατρέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο.
  • «Αντίγραφα» τα μισά τουλάχιστον φάρμακα
   Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με αύξηση της χρήσης των «αντίγραφων» φαρμάκων, διοικητικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπουν μεταξύ άλλων την ενοποίηση των παροχών μεταξύ των διαφόρων ταμείων μέχρι την πλήρη εξίσωση, καθώς και μειώσεις στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, είναι οι τρεις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία, σύμφωνα με το Μνημόνιο, το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς.
  • ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ Καίγονται ΔΕΚΟ και ζωές
   Βαρύ το φορτίο Λουκέτο σε ελλειμματικές ΔΕΚΟ ξεκινώντας από αυτές που εντάχθηκαν στο έλλειμμα, νέα εκτεταμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση στα επικουρικά και στα βαρέα με παράθυρο για «προσαρμογές» στις βασικές συντάξεις, παρακράτηση μέρους του προϋπολογισμού έως τον Σεπτέμβριο για περίπτωση αστοχίας, ολική αναμόρφωση του μισθολογίου και της κατανομής προσωπικού στον δημόσιο τομέα, επανεξέταση όλων των κοινωνικών επιδομάτων και «μαχαίρι» σε οικογενειακές παροχές και επιδόματα ανεργίας, αλλά και νέα αύξηση έμμεσων φόρων σε αναψυκτικά και ΦΠΑ το 2012 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το αναθεωρημένο Μνημόνιο που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.
 • Νέα Δημοκρατία

  • «ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ» ΕΝΑ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ Ν.Δ.: Σύνδρομο Αργεντινής
   Ξορκίζει: Ούτε ΔΝΤ στον κόρφο μας Το ενδεχόμενο ενός ελληνικού συνδρόμου της Αργεντινής, την οποία οι «συνταγές» των «γιατρών» του ΔΝΤ οδήγησαν στην εξαθλίωση και στη χρεοκοπία, παρά τη μακρόχρονη λιτότητα στην οποία υποβλήθηκε, ξορκίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, που χθες είχε δείπνο εργασίας με τον επίτροπο Ολι Ρεν.
 • ΚΚΕ

  • Παπαρήγα: «Τα γιατροσόφια ανακυκλώνουν τα προβλήματα»
   «Αντιπολιτευτική στρατηγική που οδηγεί το λαό στην αμφισβήτηση και ανατροπή του συστήματος και όχι σε γιατροσόφια που ανακυκλώνουν τα προβλήματα και τα οξύνουν», χρειάζεται σύμφωνα με την Αλέκα Παπαρήγα, καθώς «το Μνημόνιο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα του χρέους».
 • Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

  • Κρίσιμη εβδομάδα στα ΜΜΕ
   Εξελίξεις αναμένονται στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε προσκλήσεις στις Ενώσεις των ιδιοκτητών ΜΜΕ για συναντήσεις τη Δευτέρα 13/12, ώστε να συζητηθεί το θέμα της υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα περιλαμβάνουν, ως βασικά αιτήματα, όχι μαζικές απολύσεις και όχι περικοπές μισθών.
 • Εκθεση προόδου

  • ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ Μετεξεταστέα η Αγκυρα
   Επικριτικό για την Τουρκία είναι το σχέδιο της έκθεσης προόδου που ετοίμασε εκ μέρους της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής Ria Oomen Ruijten.
 • Βιβλίο

  • Μαύρο πρόβατο για τις ΗΠΑ ο Ανδρέας τη δεκαετία του '80
   «Ο Παπανδρέου πρέπει να ακούσει από την κυβέρνηση Ρίγκαν ότι οι μελλοντικές αντιδυτικές του δηλώσεις και ενέργειες θα έχουν κόστος. Από εδώ και πέρα θα δημιουργηθούν σοβαρές συνέπειες στις διμερείς ελληνοαμερικανικές σχέσεις».
 • Άλλες ειδήσεις

  • Δίωξη Πάπιστα για ξέπλυμα με φόντο... Βατοπέδιο
   Δίωξη με... άρωμα Βατοπεδίου. Ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση του Βατοπεδίου, κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μετά την ολοκλήρωση προκαταρκτικής έρευνας για «περίεργες» αγοραπωλησίες ακινήτων.
  • Πίεση ΝΑΤΟ στην Ε.Ε. για την Τουρκία
   Την πρότασή του για πλήρη συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας και συμμετοχή όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή και της Κύπρου, στη συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ επανέλαβε χθες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Αμυνας των 27.