Έντυπη Έκδοση

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΕ ΕΥΣΗΜΑ, ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

«Φτάνει πια ο εμπαιγμός»

Αυτή τη φορά επιστράτευσαν ακόμη και σφυρίχτρες, μπας και ακουστούν! Οι πυροσβέστες φόρεσαν τις στολές τους και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομονοίας απ' όπου ξεκίνησαν την πορεία διαμαρτυρίας κρατώντας πανό, με συνθήματα όπως «Φτάνει πια ο εμπαιγμός, στον πυροσβέστη σεβασμός», «Η κοινωνία μάς στηρίζει, η πολιτεία μάς τζακίζει».

«Σώμα μοντέλο, το κάνατε...» «Σώμα μοντέλο, το κάνατε...» Φωνάζοντας καινούργια και παλιά συνθήματα («Υπουργέ, κατέβα να βάλεις τη στολή, να νιώσεις πώς είναι η Πυροσβεστική», «Σώμα μοντέλο, το κάνατε μπουρδέλο», «Οι πυροσβέστες δεν σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλι» κ.ά.), έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Εκεί αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γ.γ. και του επέδωσε το ψήφισμά τους, στο οποίο μεταξύ άλλων καταγγέλλουν «τις εν κρυπτώ ενέργειες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας στο όνομα της δήθεν αναδιάρθρωσης του Σώματος», με την οποία «προωθείται η κατάργηση των πυροσβεστικών κλιμακίων», γεγονός που -όπως επισημαίνουν- «θα οδηγήσει το Σώμα σε συρρίκνωση-διάλυση, τον πυροσβέστη σε απαξίωση και την κοινωνία σε ανασφάλεια».

Ο γενικός γραμματέας τούς διαβεβαίωσε πως δεν θα μειωθούν άλλο οι μισθοί και τα επιδόματά τους και πως για τα υπόλοιπα αιτήματά τους -μεταξύ άλλων η χορήγηση του δασικού επιδόματος, η θεσμοθέτηση του επαγγέλματός τους ως «επικίνδυνου και ανθυγιεινού»- θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με τον υφυπουργό, δηλώνοντας αναρμόδιος.

Οι πυροσβέστες επισήμαναν ότι οι «κυβερνήσεις θέλουν τον πυροσβέστη ως τον χαμάλη της υπόθεσης» και πως παρότι προεκλογικά, όταν είναι στην αντιπολίτευση, τους υπόσχονται ότι θα λυθούν τα προβλήματά τους, μετά «ξεχνούν τα πάντα».

Υπενθυμίζεται ότι μαζί με αστυνομικούς και λιμενικούς θα συμμετέχουν στη διαδήλωση διαμαρτυρίας των Σωμάτων Ασφαλείας την Τρίτη, στις 4.30 το απόγευμα, στην παλιά Βουλή.

7.723 πυρκαγιές φέτος

Παραδέχτηκε ότι το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος «είναι ακόμα πιο δύσκολο και σύνθετο» στην εποχή μας και συνεχάρη όλους -μόνιμους και εποχικούς- για «τις τιτάνιες προσπάθειές τους την ώρα του καθήκοντος».

Ολα αυτά τα έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης για τον απολογισμό της Αντιπυρικής Περιόδου 2010. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες πυροσβέστες πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, στη φετινή αντιπυρική περίοδο σημειώθηκαν 7.723 πυρκαγιές, συνεπεία των οποίων αποτεφρώθηκαν μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 145.361 στρέμματα. Απ' αυτά το 35,42% αφορά δασικές εκτάσεις, το 7,61% δάση και το 24,28% χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Το 33,95% οφείλεται σε αμέλεια, το 36,99% σε πρόθεση, το 19,16% σε άγνωστη αιτία και τα υπόλοιπα σε φυσικά και τυχαία αίτια.

Συνολικά συνελήφθησαν 264 άτομα. Τα 93 στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Οι 47 από αυτούς καταδικάστηκαν για εμπρησμό από αμέλεια και οι 46 από πρόθεση. Οι 10 προφυλακίστηκαν.

Κίνητρα των εμπρησμών από πρόθεση ήταν: η κακόβουλη ενέργεια 37,8%, η βελτίωση των βοσκοτόπων 42,4%, ενέργειες ψυχικά ασθενών 8,1%, άλλο κίνητρο 11,9%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πυροσβεστική Υπηρεσία
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Καταργούνται τα αθλητικά σχολεία
Κακός μαθητής ο Καλλικράτης
Η Διαμαντοπούλου για το ΕΣΠΑ
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών: όταν η Τέχνη εξεγείρεται
Πανάρετος: Δώστε στοιχεία για να πάρετε κονδύλια
Μετά την πορεία
Κρανίου τόπος
Δικάζονται με τον «τρομονόμο»
55 μάρτυρες την πρώτη μέρα
Πυροσβέστες
«Φτάνει πια ο εμπαιγμός»
Κινητοποιήσεις
Απεργούν και οι δικηγόροι στις 15
Σήριαλ με σκουπίδια
Αποχή στο «Παίδων»
Χειρόφρενο την Κυριακή
Κατάληψη διοδίων στα Μάλγαρα
Χειροτερεύουν με τον «Καλλικράτη»
Βουλιάζουν απλήρωτα τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ
Υποψία δολιοφθοράς
Ενας νεκρός από εκτροχιασμό τρένου στον Αχλαδόκαμπο
Εκκλησία
Δημιουργική λογιστική στον προϋπολογισμό της Εκκλησίας
Υπόθεση Γιάφκες
Αρνήθηκαν τις κατηγορίες
Χωρίς αποκατάσταση σεισμόπληκτων και πυρόπληκτων
Τρία χρόνια στα λυόμενα της ντροπής οι πυρόπληκτοι της Ηλείας
Άλλες ειδήσεις
Οικο-κάλεσμα
Βραβείο από την «Κρητική Εστία»
Ξηλώνουν παρτέρι χάριν καφετέριας
Με βάρκα οι εκτιμητές στην Πεδινή
Αντεισαγγελέας για τη δικαστίνα-μπλόγκερ
Ξανά στο κελί ο πρώην δήμαρχος
Προφυλακίστηκαν τρεις
Μπουτάρης: Ούτε δρόμοι ούτε μνημεία