Έντυπη Έκδοση

Ιστορίες των κοινοτήτων μας

Ο Μίλτος και ο Χάρης Σταμούλης της εταιρείας Magna Motor στην Αμερική, ο Σπύρος Σκούρας, πρόεδρος της 20th Century Fox για μια εικοσαετία, ο πρώτος πλοηγός της διώρυγας του Παναμά Νικήτας Μαυράκης, ο Υδραίος ναυτικός Νικόλαος Κολμανιάτης, που πολέμησε για την ανεξαρτησία της Αργεντινής το 19ο αιώνα, ο αρχιμανδρίτης Γερμανός Ηλιού που ίδρυσε το 1923 στο Περθ το σχολείο «Πιττακός ο Μυτιληναίος», η δασκάλα Λευκοθέα Αμπατζή στο πρώτο ελληνικό σχολείο της Γουέλινγκτον στη Νέα Ζηλανδία...

Η Λευκοθέα Αμπατζή και οι μαθητές της, το 1937 Η Λευκοθέα Αμπατζή και οι μαθητές της, το 1937 «Οι δρόμοι των Ελλήνων, η ιστορία των ελληνικών κοινοτήτων στις πέντε ηπείρους» εκδόσεις Polaris. Μια σπουδαία έκδοση, η οποία συνιστά εποπτεία στα χαρακτηριστικά της μετανάστευσης, την κοινοτική οργάνωση και ζωή, στην παιδεία και τον πολιτισμό.

Ενα συλλογικό έργο για τους εκτός Ελλάδας Ελληνες, που συμπεριλαμβάνει τόσο τη διασπορά όσο και τις ένδημες κοινότητες του εξωτερικού. Στο έργο αυτό γράφουν οι Βλάσης Αγτζίδης (Βαλκάνια, χώρες της πρώην ΕΣΣΔ), Αλέξανδρος Κιτρόεφ (Βόρεια και Κεντρική Αμερική, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή), Αναστάσιος Τάμης (Νότια Αμερική, Ανατολική και Νότια Ασία, Ωκεανία), Γεώργιος Γιακουμής (Αλβανία), Κώστας Λουκέρης (Ελληνες της Κωσταντινούπολης, Υποσαχάρια Αφρική), Κυριακή Πετράκη (Δυτική Ευρώπη, Ρουμανία).

Το ιδεολογικό πλαίσιο το δίνουν οι επιμελητές Κ. Λουκέρης και Κ. Πετράκη στον πρόλογό τους: «...Συνηθισμένοι συχνά στη στενή ελλαδική μας αντίληψη για το ποιος ή ποια είναι Ελληνας ή Ελληνίδα, αρκετοί από μας αισθανόμαστε τουλάχιστον άβολα συναντώντας Ελληνες χωρίς την Ορθοδοξία, Ελληνες χωρίς την ελληνική γλώσσα. Ελληνες χωρίς τα μεσογειακά φυλετικά χαρακτηριστικά. Οι ειδικοί επιστήμονες τείνουν να διαφοροποιούν πλέον τον ελληνισμό σε "ελλαδικό ελληνισμό" και "ελληνισμό της διασποράς" και σε "μεταναστευτικό ελληνισμό της διασποράς" ή αλλιώς "απόδημο ελληνισμό"...». *

Εκδήλωση

*Η Πνευματική Εστία Νίκαιας μας προσκαλεί τη Δευτέρα στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10), για να τιμήσουμε τον Γιάννη Κακουλίδη, τον άνθρωπο του πολιτισμού, τον ποιητή, τον συγγραφέα, τον δημοσιογράφο, τον ενεργό πολίτη.

Για το έργο και την κοινωνική διαδρομή του θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ο ποιητής Ντίνος Σιώτης, ο συγγραφέας Πάνος Καπώνης και ο δημοσιογράφος Πάνος Κολιοπάνος, ο οποίος θα είναι και ο συντονιστής της εκδήλωσης.

Γελαστό πορτοκάλι

Χριστουγεννιάτικες περιπέτειες αύριο με τον Αγιο Βασίλη και τους βοηθούς του, τα ξωτικά και τα καλικαντζαράκια στο «Γελαστό Πορτοκάλι», Γεωργαντά 11, Κηφισιά, τηλ.: 210-8013057, ώρα 10.30-14.00, Καρναβία 31 Παπάγου, τηλ.: 210-6527137, ώρα 10.30-13.30, Αγίας Λαύρας 54, Πατήσια, τηλ.: 210-2020489, ώρα 10.00-14.30.

Τα δρώμενα που θα παρουσιαστούν είναι: Θεατρικό παιχνίδι: «Παραμυθένια Χριστούγεννα!» («Μια φορά κι έναν καιρό...» όλα τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε αστεία ξωτικά και έζησαν στο πιο χαρούμενο χριστουγεννιάτικο παραμύθι), «Εκθεση Παιδικού Χριστουγεννιάτικου Βιβλίου» (Πού μπορούν ακόμα τα παιδιά να συναντήσουν τον Αγιο Βασίλη, τα ξωτικά και τους καλικάντζαρους; Πώς θα καταφέρουν να τους έχουν συντροφιά όλες τις γιορτινές ημέρες; Μα φυσικά σε χριστουγεννιάτικα παιδικά βιβλία!). Επίσης «Εργαστήρι του Αϊ Βασίλη!», όπου τα παιδιά ως βοηθοί του φτιάχνουν πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες κατασκευές!

Τρυφερές και γιορτινές

Επτά ζωγράφοι συναντούν, από την Τρίτη στον «Χώρο Τέχνης 24», Σπευσίππου 38, Κολωνάκι, τον μυθικό και αναπάντεχο κόσμο του Χρήστου Μπουλώτη.

Η Ηώ Αγγελή, η Μαριλίτσα Βλαχάκη, η Ειρήνη Ηλιοπούλου, ο Αλέξης Κυριτσόπουλος, η Βάλλυ Νομίδου, ο Βασίλης Παπατσαρούχας και η Φωτεινή Στεφανίδη, με αφορμή το βιβλίο «Επτά ιστοριούλες γιορτινές και παράξενες, επτά», δημιουργούν αλλόκοτα οικείες εικόνες, στο πνεύμα των παραμυθιών, των παιχνιδιών, των παλιών αφηγήσεων. Η Ζυράννα Ζατέλη γράφει για τον συγγραφέα - αρχαιολόγο, που ξετρυπώνει μια σβούρα ζωγραφισμένη, ένα αλογάκι, μια λιμπελούλη για το πέτο, ένα τετράδιο με χρυσό σκαραβαίο στο εξώφυλλο, ένα δαχτυλίδι πράσινο που σπάει καρδιές, και ο Κωστής Παπαγιώργης σημειώνει πως η παιδικότητα στις μπουλωτικές ιστορίες κατέχει το ακατάβλητο, ένα είδος δωρεάν και αυτονόητης αθανασίας. Ο «Χώρος Τέχνης 24» συνεχίζει με συνέπεια και επιμονή να φέρνει κοντά ανθρώπους της εικόνας και της γραφής, φιλότεχνους και βιβλιόφιλους. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Αντιθέσεις

Γιάννης Ραγκούσης υπ. Εσωτερικών

«Επέλεξα να σιωπήσω αντί να ακολουθήσω τον επιβλαβή δρόμο  της δημόσιας αντιπαράθεσης».

«Βήμα»

Νίκος Κοτζιάς πανεπιστημιακός

«Το Μαξίμου είναι σκληρό με τους αδύναμους και εύκολο με τους ισχυρούς».

«Realnews»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Καταργούνται τα αθλητικά σχολεία
Κακός μαθητής ο Καλλικράτης
Η Διαμαντοπούλου για το ΕΣΠΑ
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών: όταν η Τέχνη εξεγείρεται
Πανάρετος: Δώστε στοιχεία για να πάρετε κονδύλια
Μετά την πορεία
Κρανίου τόπος
Δικάζονται με τον «τρομονόμο»
55 μάρτυρες την πρώτη μέρα
Πυροσβέστες
«Φτάνει πια ο εμπαιγμός»
Κινητοποιήσεις
Απεργούν και οι δικηγόροι στις 15
Σήριαλ με σκουπίδια
Αποχή στο «Παίδων»
Χειρόφρενο την Κυριακή
Κατάληψη διοδίων στα Μάλγαρα
Χειροτερεύουν με τον «Καλλικράτη»
Βουλιάζουν απλήρωτα τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ
Υποψία δολιοφθοράς
Ενας νεκρός από εκτροχιασμό τρένου στον Αχλαδόκαμπο
Εκκλησία
Δημιουργική λογιστική στον προϋπολογισμό της Εκκλησίας
Υπόθεση Γιάφκες
Αρνήθηκαν τις κατηγορίες
Χωρίς αποκατάσταση σεισμόπληκτων και πυρόπληκτων
Τρία χρόνια στα λυόμενα της ντροπής οι πυρόπληκτοι της Ηλείας
Άλλες ειδήσεις
Οικο-κάλεσμα
Βραβείο από την «Κρητική Εστία»
Ξηλώνουν παρτέρι χάριν καφετέριας
Με βάρκα οι εκτιμητές στην Πεδινή
Αντεισαγγελέας για τη δικαστίνα-μπλόγκερ
Ξανά στο κελί ο πρώην δήμαρχος
Προφυλακίστηκαν τρεις
Μπουτάρης: Ούτε δρόμοι ούτε μνημεία