Έντυπη Έκδοση

Μεξικανός και κοσμοπολίτης

Τα βιβλία αυτοσυστήνονται; Ο συγγραφέας είναι ο επαρκέστερος πληρεξούσιος ανάμεσα στο έργο του και στον αναγνώστη; Οι λέξεις και τα πράγματα του συγγραφέα πώς συναντούν τις λέξεις και τα πράγματα του ήρωα ή του αφηγητή; Η στήλη «Τυπωθήτω» προκαλεί και απαντά σε τέτοιας υφής ερωτήματα. Τίτλοι όλου του φάσματος, πριν φτάσουν στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, εξομολογούνται λεπτομέρειες της γραφής τους - βιβλία πριν αρχίσουμε να τα φυλλομετράμε. Πεζογράφοι, ποιητές, δοκιμιογράφοι, μεταφραστές, ανθολόγοι, σε πρώτο πρόσωπο, πριν διασταυρωθούν με τον συστηματικό ή τον απλό αναγνώστη.

**Κάρλος Φουέντες Η θέληση και η τύχη μυθιστόρημα, μτφρ.: Μαργαρίτα Μπονάτσου, εκδόσεις Καστανιώτη

Η θέληση και η τύχη είναι η ιστορία που αφηγείται το κομμένο κεφάλι του 27χρονου Χοσουέ Ναδάλ. Είναι «το κομμένο κεφάλι υπ' αριθμόν 1.000, φέτος στο Μεξικό - μέχρι στιγμής». Είναι το χρονικό της μεξικανικής πραγματικότητας, με τα αμέτρητα πτώματα που εμφανίζονται καθημερινά, με τους ομαδικούς τάφους και τον πόλεμο των λαθρεμπόρων ναρκωτικών μεταξύ τους και με το κράτος - σε 40.000 υπολογίζονται οι νεκροί του πολέμου κατά των καρτέλ ναρκωτικών από το 2006 έως σήμερα. Είναι η αποκρυπτογράφηση της εθνικής ταυτότητας ενός λαού, με φόντο το «άταφο πτώμα» της γιγαντιαίας και χαοτικής Πόλης του Μεξικού, απ' όπου παρελαύνουν κάθε είδους πρόσωπα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον πλουσιότερο άνθρωπο της χώρας και από σκοτεινούς συμβούλους μέχρι φυλακισμένα παιδιά και όπου τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται. Είναι η ιστορία του Μεξικού και των αλλεπάλληλων μεταμορφώσεων της Πόλης του, της παλιάς πρωτεύουσας των Αζτέκων και των Ισπανών αντιβασιλέων, της σημερινής βίαιης και αδηφάγου μητρόπολης. Είναι η ιστορία της Επανάστασης του 1910 και της κληρονομιάς της. Είναι, επίσης, η καταγραφή της γέννησης της βίας, της διαφθοράς, της αδιαφορίας, της άρνησης μιας χώρας να διδαχθεί από το παρελθόν.

Ο ήρωας, ορφανός και μεγαλωμένος υπό την εποπτεία μιας άκαμπτης και απρόσιτης κηδεμόνος και υπό την προστασία ενός ισχυρού αγνώστου, μας εξιστορεί τις καταστάσεις που τον οδήγησαν σε αυτό το φρικιαστικό τέλος. Σημείο εκκίνησης αποτελεί το σχολείο, όπου συναντά τον Χερικό, λίγο μεγαλύτερό του, αλλά ορφανό σαν κι αυτόν, με τον οποίο θα συνδεθεί με φιλία, θα συμμαχήσει, θα αναζητήσει μέντορες, σαρκικές επαφές και φιλοσοφικούς δρόμους, θα σχεδιάσει το μέλλον. Ο Χοσουέ και ο Χερικό ξεκινούν τη ζωή τους ελεύθεροι να γίνουν ό,τι θέλουν, χάρη στην προστασία του μυστηριώδους ευεργέτη. Τελικά, θα υπηρετήσουν τους δύο πόλους της εξουσίας στο Μεξικό: την πολιτική και την οικονομία. Κάστορας και Πολυδεύκης ή Κάιν και Αβελ; Ο Φουέντες με το σπάνιο λογοτεχνικό ταλέντο και την ευρυμάθεια που τον χαρακτηρίζουν περνά από τη Βίβλο, είτε μέσω των ονομάτων των ηρώων του (Χοσουέ είναι στα ισπανικά ο Ωσηέ, δηλαδή ο Ιησούς του Ναυή, και Χερικό σημαίνει Ιεριχώ) είτε με εμβόλιμα επεισόδια από την Παλαιά Διαθήκη, στην ελληνική μυθολογία (Αργοναύτες), στη δυτική φιλοσοφία (Ιερός Αυγουστίνος, Σπινόζα, Νίτσε), στον Μακιαβέλι.

Ο Χοσουέ, φοιτητής της Νομικής, γράφει την πτυχιακή του εργασία πάνω στον φλωρεντινό στοχαστή και τα θεμέλια του σύγχρονου κράτους, ενώ, στην πραγματικότητα, ο ίδιος δεν είναι παρά ένα πιόνι σε μια παρτίδα σκάκι που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ανάγκη, η θέληση και η τύχη αποτελούν τους τρεις πυλώνες της πολιτικής σκέψης του Μακιαβέλι, γι' αυτό και ο Ηγεμόνας του είναι η φωνή που κρατά τον μίτο της Αριάδνης στον λαβύρινθο, στη «μολυβιά φωτεινότητα και αδιαφάνεια» της Πόλης του Μεξικού. Ο Φουέντες αναμειγνύοντας ιστορικά και φανταστικά πρόσωπα, ζωντανούς και νεκρούς, γεγονότα, μύθους και θρύλους, εμπλέκει, όχι ευθύγραμμα, αλλά τεθλασμένα, για ακόμη μία φορά τα εσωτερικά διλήμματα των ηρώων του με την πολιτική κατάσταση της χώρας του και τα σταυροδρόμια της Ιστορίας. Και όλα αυτά μέσα από τη διάσπαση των φωνών και των εκδοχών του μύθου και της πραγματικότητας.

Η έκδοση του βιβλίου στο Μεξικό, το 2008, συνέπεσε με τα ογδόντα χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα, και με τα πενήντα από την κυκλοφορία του πρώτου του, και κλασικού πλέον, μυθιστορήματος La region mas transparente. Ο Φουέντες, Μεξικανός μέχρι το μεδούλι των κοκάλων του, αλλά και πολυταξιδεμένος και κοσμοπολίτης, αφού ακολουθώντας τον διπλωμάτη πατέρα του έζησε σε πολλές χώρες, ενώ αργότερα υπηρέτησε και ο ίδιος στο διπλωματικό σώμα, πολιτικοποιημένος και διορατικός, μας προσφέρει, καθώς διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής του, ένα από τα καλύτερα και πιο ανατρεπτικά μυθιστορήματά του, αφήνοντας τον αναγνώστη να αναρωτιέται γόνιμα για τη φύση της εξουσίας, τη διαφθορά, τη βία, την προδοσία, την ανθρώπινη μοίρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Στη στήλη
Τυπωθήτω
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Από τις 4:00 στις 6:00
Πείνα για διάκριση στο τραγούδι, οδηγεί σε έμπνευση
Η λαμπερή πλευρά της μουσικής
Εικαστικά
Μαντάμ Χίτλερ
Κινηματογράφος
Η λογοτεχνία στα 35 m.m.
Λογοτεχνία
Η γυναίκα με τα μαύρα
Αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Βαρβέρη
Μια νέα, επίκαιρη, ανάγνωση του Θουκυδίδη
Παλιοί λογαριασμοί
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος και το Ωδείο Αθηνών
Δύο ατμοσφαιρικές ιστορίες μυστηρίου και αυτογνωσίας
Πάνος Κουτρουμπούσης, ο μυθογράφος
Το άκαρπο ειδίκευμα
Ο υιός του Χρήστου και της Μερόπης Αρχοντώνη
Θωπεύοντας τη φαινομενολογική σκέψη στον 21ο αιώνα
Η ώρα του παιδιού
Ο μύθος της υπόγειας σπηλιάς
Συνέντευξη:Διαμαντής Καράβολας
Το νέο βήμα των εκδόσεων Φαρφουλάς
Άλλες ειδήσεις
Η συνάντηση
Χιλιάδες νότες βαθέος Νότου