Έντυπη Έκδοση

Αυτοκρατορικές απολαύσεις, ταξίδια αγάπης και μνήμες φωτιάς σε 13 βιβλία

**Θουκυδίδης Ιστορία

μτφρ.: Ν.Μ. Σκουτερόπουλος εκδόσεις Πόλις

Ενα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη, ταυτόχρονα ένας άθλος άξιος κάθε θαυμασμού από τον Ν.Μ. Σκουτερόπουλο, ο οποίος ασχολήθηκε επί επτά χρόνια με τη μετάφραση τούτου του επιβλητικού κειμένου της παγκόσμιας γραμματείας, το οποίο οι εκδόσεις Πόλις παραδίδουν στο κοινό με γενναιόδωρο τρόπο: 1.233 σελίδες, αρχαίο και μεταφρασμένο κείμενο, εισαγωγή, πολλές και εκτενείς σημειώσεις, παραπομπές, συγκριτικός πίνακας γραφών, ευρετήριο, βιβλιογραφία κ.λπ. Ο ιστορικός-θρύλος, ο Θουκυδίδης, γράφει για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, όπως δεν έχει γράψει κανείς άλλος, και ταυτόχρονα για τα πάθη που κυβερνούν τις ψυχές των ανθρώπων τις κρίσιμες ώρες, όταν όλα, ζωή και θάνατος, κρέμονται από μια κλωστή. Το ανάγνωσμα είναι ανεκτίμητο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι «ο άνθρωπος πίσω από τον άθλο», ο Ν. Μ. Σκουτερόπουλος, έχει μεταφράσει και την Πολιτεία του Πλάτωνα, επίσης από τις εκδόσεις Πόλις.

**Γουόλτερ Αϊζακσον Στιβ Τζομπς, η επίσημη βιογραφία

εκδόσεις Ψυχογιός

Το βιβλίο που όλοι περίμεναν με αγωνία, ειδικά μετά τη δυστυχή συγκυρία του θανάτου του 56χρονου Τζομπς στις αρχές Οκτωβρίου. Το πρόσωπο είναι γνωστό, ο άνθρωπος-σύμβολο της τεχνολογίας του 21ου αιώνα, στην οποία κυριάρχησε χάρη στις ρηξικέλευθες ιδέες του. Ο συγγραφέας παρουσιάζει την επίσημη βιογραφία του mr. Apple, βασισμένη σε πληθώρα συνεντεύξεων που έδωσαν ο ίδιος καθώς και συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοί του, μέσα σε διάστημα δύο ετών. Πρόκειται, με δύο λόγια, για τη συναρπαστική ιστορία ενός εξαιρετικά επιδραστικού, μέσα από τη δουλειά του, ανθρώπου, ο οποίος άλλαξε τα μέσα της ανθρώπινης επικοινωνίας, όπως μέχρι πριν από λίγα χρόνια τα γνωρίζαμε.

**Μπρετ Ιστον Ελις Αυτοκρατορικές απολαύσεις

εκδόσεις Κέδρος

Το άγριο, μαστουρωμένο, αμφισεξουαλικό αγόρι της Δυτικής Ακτής είναι και πάλι εδώ, όπως και η πολύχρωμη, μανιοκαταθλιπτική, μπερδεμένη παρέα του. Μόνο που από τις πρώτες τους περιπέτειες, τις οποίες οδηγούσε η άγουρη ορμή των νιάτων, έχουν πλέον περάσει 20 και πλέον χρόνια και η σημερινή Καλιφόρνια δεν είναι όπως εκείνη των '80ς. Ο εμβληματικός συγγραφέας μιας ολόκληρης γενιάς, αυτής μεταξύ 40-50, ο άνθρωπος πίσω από μυθιστορήματα όπως Λιγότερο από μηδέν, Αμερικανική ψύχωση, Σεληνιακό τοπίο κ.ά., ο καταγραφέας όλων των υπερβολών της τυφλωμένης από τον αυτοθαυμασμό ριγκανικής Αμερικής του τούρμπο καπιταλισμού, επιστρέφει για να μας θυμίσει ότι ακόμα είναι ζωντανός, γράφει καλά και πως αν θέλουμε να τον διαβάσουμε, μπορούμε πάντα να υπολογίζουμε ότι μέσα στις σελίδες των βιβλίων του θα βρούμε λίγη από την αστρόσκονη των -περασμένων, αλλά όχι πεθαμένων- εφηβικών μας χρόνων.

**Στεφάν Εσέλ Αγωνιστείτε!

εκδόσεις Πατάκη

Κι άλλη επιστροφή: ο παππούς ξαναχτυπά... Δεύτερο βιβλιαράκι του 95χρονου Εσέλ, βετεράνου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και διπλωμάτη, ο οποίος δεν το βάζει κάτω, αλλά συνεχίζει να εκθέτει τις απόψεις του και να προτρέπει τους νέους, πρώτα Αγανακτήστε, όπως ήταν ο τίτλος του περσινού βιβλίου του -τρελού μπεστ σέλερ στη Γαλλία και όλον τον κόσμο- και τώρα Αγωνιστείτε, για να κερδίσουν το μέλλον τους από την ελίτ του χρήματος, που επιχειρεί να τους το κλέψει. Ενα βιβλίο - αχτίδα φωτός, σε ένα -κατά τ' άλλα- ζοφερό παγκόσμιο σκηνικό.

**Γουίλιαμ Φόκνερ Καθώς ψυχορραγώ

Κλασικό αριστούργημα του πολυβραβευμένου Αμερικανού, το οποίο γράφτηκε το καλοκαίρι του 1929, μέσα σε έξι βδομάδες, από τα μεσάνυχτα ώς τις τέσσερις το πρωί, κι ενώ ο Φόκνερ εργαζόταν νυχτερινή βάρδια σε τοπικό ηλεκτρικό σταθμό (αργότερα εργάστηκε και ως σεναριογράφος στο Χόλιγουντ). Με αφορμή τον θάνατο μιας ηλικιωμένης γυναίκας και τη μεταφορά τής σορού από τον σύζυγο και τα πέντε παιδιά της, μέσα από πολλαπλές αφηγήσεις, ο συγγραφέας σκιαγραφεί την αγροτική ζωή στον αμερικανικό Νότο, με γυμνό, ρεαλιστικό τρόπο και ασαφή όρια ανάμεσα στο γελοίο και το τραγικό.

**Τζούλια Κρίστεβα Αυτή η απίστευτη ανάγκη για πίστη

εκδόσεις Μεταίχμιο

Είναι η ανθρώπινη πίστη στα θεία μια αυταπάτη ή ένα εξελικτικό πλεονέκτημα; Πώς μπορεί να οδηγηθεί κάποιος που πιστεύει σε ακραίες καταστάσεις; Τι έχουν πει για το θέμα ο Νίτσε, ο Χάιντεγκερ, ο Φρόιντ, η Αρεντ, η Κλάιν κ.ά.; Η Βουλγάρα ψυχαναλύτρια, μέσα από τη φιλοσοφία, την ιστορία και την ψυχανάλυση, εξετάζει πώς δημιουργείται η ανάγκη του ανθρώπου για πίστη, πώς διατηρείται, πώς εκφράζεται κ.λπ. Σίγουρα οριστική απάντηση δεν μπορεί να δοθεί σε ένα τόσο φλέγον ζήτημα, ωστόσο η έντεχνα δομημένη σκέψη τής συγγραφέως συνδράμει τον αναγνώστη στους προβληματισμούς του.

**Ρούπερτ Αϊζακσον Το παιδί και το άλογο

Μια μέρα, ο αυτιστικός γιος του συγγραφέα πέφτει μπροστά στα πόδια της φοράδας τού γείτονα. Εκείνη τον μυρίζει και τον χαϊδεύει με το κεφάλι της. Μια απροσδόκητη σχέση αγάπης ξεκινά. Ο πατέρας καταλαβαίνει ότι το παιδί διαθέτει μια σπάνια ικανότητα επικοινωνίας με τα ζώα, γεγονός που υποδηλώνει και άλλα πράγματα σχετικά με τη νοημοσύνη αλλά και την πάθησή του. Κάπως έτσι, η οικογένεια αποφασίζει να ταξιδέψει στην άλλη άκρη του κόσμου, προκειμένου να αναζητήσει το θαύμα θεραπείας του παιδιού τους από τους σαμάνους της νότιας Μογγολίας. Ενα συναρπαστικό ημερολόγιο ενός ταξιδιού αγάπης, το βιβλίο αποτέλεσε και τη βάση σεναρίου για το γύρισμα ενός εξίσου συγκινητικού ντοκιμαντέρ. Βαθιά ανθρώπινο, ειδικά με αφορμή τις μέρες αγάπης και γιορτών που έχουμε μπροστά μας.

**Εντουάρντο Γκαλεάνο Μνήμη της φωτιάς ΙΙ, Πρόσωπα και μάσκες

εκδόσεις Πάπυρος

Προηγήθηκε η Μνήμη της φωτιάς Ι, Η αρχή, του ίδιου συγγραφέα, από τις ίδιες εκδόσεις. Ο Γκαλεάνο είναι ένας φωτισμένος Ουρουγουανός που μιλά απλά και όμορφα για όσα βλέπει να συμβαίνουν γύρω του, από το ποδόσφαιρο μέχρι την πολιτική. Στην τριλογία Μνήμη της φωτιάς ο Γκαλεάνο γράφει για την αγαπημένη του Λατινική Αμερική και, χρησιμοποιώντας θρύλους, προφητείες και αληθινά γεγονότα, διηγείται μια ιστορία αντίστασης και πάθους. Ενα γιγάντιο σύμπαν γεμάτο ιθαγενείς, αγρότες, στρατηγούς, επαναστάτες, γαιοκτήμονες και αποικιοκράτες ξεδιπλώνεται στα μάτια του αναγνώστη, χάρη στην πένα του δημοφιλούς συγγραφέα. Από τον Πάπυρο κυκλοφορεί το εξίσου γοητευτικό βιβλίο τού Γκαλεάνο Οι καθρέφτες.

**Μισέλ Κρυμπελλιέ και Πιερ Πελλεγκρέν

Αριστοτέλης: Ο φιλόσοφος και οι επιστήμες

εκδόσεις Εστία

Δύο Γάλλοι, από τους σημαντικότερους διεθνώς μελετητές του Αριστοτέλη, γράφουν για τον μεγάλο δάσκαλο και φιλόσοφο, εστιάζοντας στο έργο του από τη σκοπιά των επιστημών, της επιστημολογίας και της μεθοδολογίας. Ο Αριστοτέλης αποδέχεται την ακατάσχετη πολλαπλότητα της πραγματικότητας και φιλοδοξεί να ιδρύσει τόσες επιστήμες όσες και τα επί μέρους αντικείμενα που αναγνωρίζει σε αυτήν. Στο βιβλίο επιχειρείται η σκιαγράφηση ενός «γεωγραφικού χάρτη της γνώσης» τού Αριστοτέλη. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είναι κανείς αριστοτελικός» και δεν έχουν άδικο.

**Ζαν Μισέλ Γκενασιά Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων

εκδόσεις Πόλις

Τέλη της δεκαετίας του '50, ένας 12χρονος Γάλλος γνωρίζει σε ένα παρισινό μπιστρό πολιτικούς πρόσφυγες της Ανατολικής Ευρώπης. Η καθημερινή επαφή μαζί τους σε αυτήν την αλλόκοτη «λέσχη», που έχει σαν «βιτρίνα» της το σκάκι, θ' αλλάξει για πάντα τη ζωή του. Είναι η περίοδος που η γαλλική νεολαία φλερτάρει, χορεύει, αγωνιά, ονειρεύεται. Χρονικό-καλειδοσκόπιο της εφηβείας, με πολύ επιτυχημένη αναπαράσταση της εποχής, το βιβλίο, ένα αυθεντικό λαϊκό μυθιστόρημα γεμάτο δυνατά συναισθήματα, σημείωσε σημαντικές πωλήσεις και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

**Αλισον Πίρσον Μα πώς τα καταφέρνει!

εκδόσεις Διόπτρα

Μια φρέσκια, ποπ προσέγγιση της σύγχρονης γυναίκας και των πολλαπλών ρόλων που αυτή καλείται να υποδυθεί στην κοινωνία, προκειμένου να θεωρηθεί αποδεκτή και επιτυχημένη. Η ηρωίδα δουλεύει σε μια εταιρεία και είναι παντρεμένη, με δύο μικρά παιδιά. Οι υποχρεώσεις της δουλειάς την αναγκάζουν να ταξιδεύει συχνά, με αποτέλεσμα αναπόφευκτες γνωριμίες με ενδιαφέροντες άνδρες. Αλλά και ο σύζυγός της έχει εξίσου βαρύ πρόγραμμα κι έτσι οι κοινές ώρες τους είναι λίγες. Πού θα πάνε τελικά τα πράγματα; Εγινε και ταινία, με τη σταρ τού Sex and the city Σάρα Τζέσικα Πάρκερ πρωταγωνίστρια, μαζί με Πιρς Μπρόσναν και Γκρεγκ Κινίαρ στους ανδρικούς ρόλους.

**Ζαν Κλοντ Κάουφμαν Η γυναικεία τσάντα

Κοινωνιολόγος και ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Ερευνας της Γαλλίας (CNRS), ο συγγραφέας επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα, όπως: ποια είναι η σχέση των γυναικών με τις τσάντες τους, με ποια κριτήρια τις αγοράζουν, τι βάζουν μέσα, τι αφήνουν έξω κ.λπ. Προβαίνει και σε παρομοιώσεις: «Η τσάντα είναι για τη γυναίκα ό,τι είναι για το σαλιγκάρι το καβούκι». Και καταλήγει: «Πραγματική ισότητα θα υπάρξει μόνον όταν οι άντρες θα κουβαλούν -και αυτοί- μέσα σε μια τσάντα το κολατσιό των παιδιών τους». Συνοπτικά, μια τρυφερή ματιά από έναν άντρα τόσο στις γυναίκες όσο και στις τσάντες τους... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Στη στήλη
Από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Από τις 4:00 στις 6:00
Πείνα για διάκριση στο τραγούδι, οδηγεί σε έμπνευση
Η λαμπερή πλευρά της μουσικής
Εικαστικά
Μαντάμ Χίτλερ
Κινηματογράφος
Η λογοτεχνία στα 35 m.m.
Λογοτεχνία
Η γυναίκα με τα μαύρα
Αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Βαρβέρη
Μια νέα, επίκαιρη, ανάγνωση του Θουκυδίδη
Παλιοί λογαριασμοί
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος και το Ωδείο Αθηνών
Δύο ατμοσφαιρικές ιστορίες μυστηρίου και αυτογνωσίας
Πάνος Κουτρουμπούσης, ο μυθογράφος
Το άκαρπο ειδίκευμα
Ο υιός του Χρήστου και της Μερόπης Αρχοντώνη
Θωπεύοντας τη φαινομενολογική σκέψη στον 21ο αιώνα
Η ώρα του παιδιού
Ο μύθος της υπόγειας σπηλιάς
Συνέντευξη:Διαμαντής Καράβολας
Το νέο βήμα των εκδόσεων Φαρφουλάς
Άλλες ειδήσεις
Η συνάντηση
Χιλιάδες νότες βαθέος Νότου