Έντυπη Έκδοση

ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΤΑ «ΜΑΪΜΟΥ» ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

«Φιστίκι με 6 ευρώ δεν είναι από την Αίγινα»

Φιστίκια Αιγίνης - μαϊμού κυκλοφορούν ακόμη και στο νησί, γι' αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά τις συσκευασίες!

«Πώς γίνεται, αφού η φιστικιά κάνει καλή σοδειά ανά διετία, εμείς στο συνεταιρισμό τη μια χρονιά να ξεμένουμε από παραγωγή και οι άλλοι όχι; Ακόμη και στα καράβια, αν έκαναν έλεγχο, θα έβρισκαν φιστίκια που προέρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας και πωλούνται σε μαγαζιά της Αίγινας! Ενδεχομένως, κάποιοι κάνουν επεξεργασία φιστικιού μέσα στο νησί», υποστηρίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, Νικόλαος Σταμπουλής.

«Μπορεί να κυκλοφορούν και τουρκικά, αλλά τα πιο πολλά φαντάζομαι πως είναι από άλλες περιοχές της χώρας μας», σημειώνει. «Η διαφορά ανάμεσα στο φιστίκι Αιγίνης του νησιού μας, σε σχέση με αυτά που κυκλοφορούν σε άλλες περιοχές της χώρας, είναι τουλάχιστον 2 ευρώ . Υπάρχουν έντιμοι και αξιοπρεπείς ιδιώτες παραγωγοί κι έμποροι φιστικιού, αλλά δυστυχώς δεν διακινούν μόνον αυτοί φιστίκι στην αγορά».

Φέτος, ήταν γενικότερα μια κακή χρονιά από άποψη παραγωγής. Οι αγρότες της Αίγινας, που είναι εγγεγραμμένοι στο συνεταιρισμό, αντί να παράξουν 400 τόνους, έβγαλαν μόλις 150, εξαιτίας των επανειλημμένων βροχοπτώσεων. Ο συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Αίγινας πάντως έχει ισοφαρίσει κάπως κέρδη-ζημιές για τα περίπου 350 μέλη του, αφού οι περισσότεροι έχουν την παραγωγή φιστικιού ως συμπληρωματικό εισόδημα.

Η διαφορά ανάμεσα στα φιστίκια Αιγίνης που έχουν κατοχυρωθεί ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), τονίζουν παραγωγοί, διαπιστώνεται κυρίως στην ποιότητα και τη γεύση. «Τα περισσότερα φιστίκια είναι ανοιχτά, διότι γίνεται και χειροδιαλογή. Εξάλλου, όσο μεγαλώνει ο καρπός χάνει τη νοστιμιά του. Το πιο νόστιμο φιστίκι γίνεται σε εδάφη άνυδρα. Οσο λιγότερο ποτίζεται τόσο καλύτερο είναι το φιστίκι».

Εξαιτίας της κρίσης μειώθηκαν οι παραγγελίες από μεγάλες αλυσίδες ελληνικών σουπερμάρκετ, αλλά και στο περίπτερο του συνεταιρισμού στο νησί. Παρ' όλ' αυτά, έγιναν ανοίγματα στη λιανική με μικρά μαγαζιά, ενώ υπήρξε και μια μικρή στροφή προς τις αγορές του εξωτερικού, όπου το προϊόν είναι γνωστό.

«Φτάσαμε στο περίπτερό μας στην Αίγινα να πουλάμε από 25 τόνους, 20. Η πτώση ήταν πολύ σοβαρή. Μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ μείωσε την κατανάλωση κατά 5 τόνους. Κάναμε βέβαια αυξομειώσεις τιμών ανάλογα με την αγορά, αλλά αντισταθμίσαμε και με νέους πελάτες και μέχρι στιγμής αυτό έχει αποδώσει. Το φιστίκι Αιγίνης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ν' ανταγωνιστεί τα φιστίκια άλλων χωρών σε τιμή, παρά μόνο σε ποιότητα. Από το 2005 κι έπειτα, κάνουμε διαρκώς χημικούς ελέγχους για αφλατοξίνες (σ.σ. καρκινογόνες ουσίες, προερχόμενες από μύκητες, επιμολυντές, που συναντάμε σε πολλά είδη τροφίμων και ξηρών καρπών). Παίρνουμε δείγματα από κάθε παραγωγό, τα οποία αναλύονται σε πιστοποιημένα απ' το κράτος χημικά εργαστήρια. Ως συνεταιρισμός θέλουμε να δίνουμε καλή τιμή στον παραγωγό, για να έχουν κέρδος τα μέλη μας. Από μας οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ αγοράζουν 9,96 ευρώ το κιλό και το πωλούν περίπου 20 ευρώ το κιλό. Στο περίπτερο της Αίγινας πουλάμε 13,60 ευρώ το μισό κιλό», εξηγεί ο κ. Σταμπουλής.

«Παρ' ότι η κρίση έχει χτυπήσει σχεδόν κάθε ελληνικό σπίτι, το φιστίκι φαίνεται ότι αντέχει στην αγορά. Το 95% της παραγωγής απορροφάται στην Ελλάδα, ενώ πλέον δίνονται μικρές ποσότητες στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία. Πριν από ενάμιση μήνα δώσαμε για πρώτη φορά 1.300 κιλά στην Κύπρο. Συνεργαζόμαστε εξάλλου με 3-4 ανθρώπους που κάνουν ηλεκτρονικό εμπόριο. Πάντως οι καταναλωτές, αν βλέπουν φιστίκι Αιγίνης με 6 ευρώ , πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν αγοράζουν καν ελληνικό!»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Σχετικά θέματα: Φιστίκι
Το 1860 ο πρώτος οργανωμένος φιστικιώνας
Πρώτη θέση στην Ευρώπη
Πλούσια θρεπτική αξία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διάστημα
Η Σελήνη καλυμμένη με το πέπλο της γήινης παρασκιάς
Εκδήλωση
Παζάρι αλληλεγγύης από βιοκαλλιεργητές
Οινοπνεύματα και ασφαλής οδήγηση στο Ζάππειο
Εκπαίδευση
«Να μη γίνουν περικοπές σε ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς»
Ιστορία
Στο φως αριστοτελική σχολή αντίστασης
Θρησκεία τους, η μελισσοκομία
Κοινωνία
Βρέφος 6 ημερών βρέθηκε παρατημένο
Συνέντευξη: Χαράλαμπος Παυλόπουλος
Κάθε εξάρτηση και μια ιστορία
Φιστίκι
«Φιστίκι με 6 ευρώ δεν είναι από την Αίγινα»
Το 1860 ο πρώτος οργανωμένος φιστικιώνας
Πρώτη θέση στην Ευρώπη
Πλούσια θρεπτική αξία
Άλλες ειδήσεις
Επιστημονικά αναγνώσματα για τις γιορτές