Έντυπη Έκδοση

Το 1860 ο πρώτος οργανωμένος φιστικιώνας

«Ο Καλλισθένης ήταν ανιψιός και μαθητής του Αριστοτέλη και συμμετείχε στην εκστρατεία του Μέγα Αλέξανδρου.

Ο Θεόφραστος θεωρείται ότι βασίστηκε στις αναφορές του Καλλισθένη για να γράψει στα βιβλία του για το δέντρο της φιστικιάς (Πιστακία η γνησία, Pistacia vera) στο "Περί Φυτών Ιστορία" τον 4ο αιώνα π.Χ.», επισημαίνει η γεωπόνος Μαρία Γεωργιάδου, υποψήφια διδάκτωρ στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων, Επεξεργασίας και Συντήρησης Γεωργικών Προϊόντων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 2ο αιώνα π.Χ. ο Νίκανδρος, σημειώνει, στα «Θηριακά» αναφέρει πάλι τη φιστικιά, διότι θεωρεί ότι ο καρπός της έχει φαρμακευτική δράση κατά των τσιμπημάτων από σκορπιούς. Μεμονωμένα δέντρα φιστικιάς στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί ήδη απ' το 1828, σε Κυκλάδες, Πελοπόννησο, Ζάκυνθο κ.ά.

Ο πρώτος οργανωμένος φιστικιώνας έγινε το 1860, στα περίχωρα των Αθηνών, από τον Παυλίδη που δημιούργησε την ομώνυμη σοκολατοποιία. Το 1882 εμφανίστηκαν τα πρώτα φυτώρια φιστικιάς στην Αθήνα. Στην Αίγινα ο πρώτος εμπορικός φιστικιώνας στο νησί δημιουργήθηκε από τον Νικόλαο Περόγλου, διπλωματικό υπάλληλο, το 1896. Ο Περόγλου, ο οποίος πήγαινε στην Αίγινα για διακοπές, αγόρασε ένα κτήμα περίπου 20 στρεμμάτων κι η βίλα του υπάρχει μέχρι σήμερα στο νησί. Στο κτήμα του φύτεψε διάφορα δέντρα. Ομως, επειδή το έδαφος ήταν φτωχό και κοντά στη θάλασσα, δεν άντεξαν, με εξαίρεση τη φιστικιά. Ετσι, φύτεψε παντού φιστικιές και έγραψε και το πρώτο εγχειρίδιο για το δέντρο.

Μαζικά η διάδοση της φιστικιάς στο νησί πραγματοποιείται στη δεκαετία του '50, αφού ώς τότε η Αίγινα είχε κυρίως αμπέλια κι ελιές. Το φιστίκι Αιγίνης ανήκει στις μεσόκαρπες ποικιλίες και η συγκομιδή γίνεται κάθε χρόνο, από το δεύτερο δεκαπενθήμερο Αυγούστου μέχρι αρχές Σεπτέμβρη, ενώ διοργανώνεται πλέον και Φεστιβάλ Φιστικιού στο νησί.

Φιστικιές συναντάμε και σήμερα στην Αττική: Μέγαρα, Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ωρωπός, Καπανδρίτι, σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες, κυρίως στη Φθιώτιδα και λιγότερο σε Χαλκιδική, Βοιωτία, Εύβοια, Λάρισα κ.ά.

Στην αγορά υπάρχει και η ποικιλία Ποντίκη (πήρε το όνομά της από τον καθηγητή Δενδροκομίας Ποντίκη), που είναι υβρίδιο της Αιγίνης με μια άλλη ξενική ποικιλία και καλλιεργείται κυρίως στη Φθιώτιδα. Υπάρχουν άλλες δύο ελληνικές ποικιλίες, μέτριας ποιότητας, που έχουν σχεδόν εκλείψει, η νυχάτη και η φουντουκάτη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Σχετικά θέματα: Φιστίκι
«Φιστίκι με 6 ευρώ δεν είναι από την Αίγινα»
Πρώτη θέση στην Ευρώπη
Πλούσια θρεπτική αξία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διάστημα
Η Σελήνη καλυμμένη με το πέπλο της γήινης παρασκιάς
Εκδήλωση
Παζάρι αλληλεγγύης από βιοκαλλιεργητές
Οινοπνεύματα και ασφαλής οδήγηση στο Ζάππειο
Εκπαίδευση
«Να μη γίνουν περικοπές σε ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς»
Ιστορία
Στο φως αριστοτελική σχολή αντίστασης
Θρησκεία τους, η μελισσοκομία
Κοινωνία
Βρέφος 6 ημερών βρέθηκε παρατημένο
Συνέντευξη: Χαράλαμπος Παυλόπουλος
Κάθε εξάρτηση και μια ιστορία
Φιστίκι
«Φιστίκι με 6 ευρώ δεν είναι από την Αίγινα»
Το 1860 ο πρώτος οργανωμένος φιστικιώνας
Πρώτη θέση στην Ευρώπη
Πλούσια θρεπτική αξία
Άλλες ειδήσεις
Επιστημονικά αναγνώσματα για τις γιορτές