Έντυπη Έκδοση

Ο ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Καμποτινισμός και παλινωδία

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην απάντησή του προς την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» επαίρεται ότι «ο προοδευτικός Ελληνικός Σωφρονιστικός Κώδικας (...) επέτρεψε στον κ. Γιωτόπουλο, (...) να λάβει μέσα από το κατάστημα κράτησης και δίπλωμα Master από γαλλικό πανεπιστήμιο». Λάθος.

Ο Γαλλικός Σωφρονιστικός Κώδικας και το Γαλλικό Πανεπιστήμιο μού το επέτρεψαν. Γιατί αυτός προέβλεψε και οργάνωσε τμήμα του Πανεπιστημίου, στο οποίο να φοιτούν φυλακισμένοι. Μέσα στα πλαίσια μιας ανιδιοτελούς λειτουργίας αλληλεγγύης, αφού οι καθηγητές που διδάσκουν πηγαίνοντας στη φυλακή και διορθώνουν τις ασκήσεις και τις εξετάσεις, το κάνουν εθελοντικά, πέρα απ' τα καθήκοντά τους στο Πανεπιστήμιο και χωρίς να πληρώνονται περισσότερο. Πρακτική των κουτόφραγκων που απέχει παρασάγγας απ' τα κερδοσκοπικά ανδραγαθήματά μας και την... προοδευτικότητα του Κώδικά μας.

Σε όλη τη διάρκεια της φοίτησής μου, το Ελληνικό Σωφρονιστικό Σύστημα δεν έπαιξε παρά τον παθητικό ρόλο του γραμματοκιβωτίου και μάλιστα εντελώς απρόθυμα, για να το πω ήπια. Το Πανεπιστήμιο έστελνε ταχυδρομικά τις παραδόσεις, την ύλη, τις ασκήσεις, τις εξετάσεις και μου παρέδιδαν τους φακέλους. Αυτό ήταν όλο. Για να φωτιστούν όμως τα πράγματα, πρέπει να πω τα εξής: Πρώτον, στους πρώτους έξι μήνες οι ελληνικές αρχές μου κατάσχεσαν όλους τους φακέλους με την εκπαιδευτική ύλη, με συνέπεια να χάσω το πρώτο ακαδημαϊκό έτος. Δεύτερο, το 2004 «εξαφανίστηκαν» τρία βιβλία σημαντικά που μου έστειλε το πανεπιστήμιο (χωρίς να βρεθούν ποτέ). Τότε η Φυλακή, με αυτό το πρόσχημα, μου ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν θα δεχτεί πια τέτοιο εκπαιδευτικό υλικό, δηλαδή ότι μου σταματούν την φοίτηση. Ειδοποίησα αμέσως το Γαλλικό Πανεπιστήμιο, που έγραψε στη Φυλακή θυμίζοντάς τους ότι είναι υποχρεωμένοι να παραλαμβάνουν και να μου παραδίδουν το εκπαιδευτικό υλικό γιατί είναι επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα πλαίσια της Ε.Ε. και είναι αναγκασμένοι να το κάνουν. Οπότε, την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενοι, τα ξαναδέχτηκαν αφού κινδύνευαν να γίνουν ρεζίλι διεθνώς. Τρίτο, όταν το 2007, ένας καθηγητής μου, θέλησε να έλθει απ' το Παρίσι να με επισκεφθεί, έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να τον αποθαρρύνουν, ώστε να μην έλθουν άλλοι. Του ζήτησαν σειρά από ταυτότητες, πιστοποιητικά, φωτογραφίες κ.λπ. Και όταν ήλθε, στις 24 Αυγούστου 2007 στις 16.00, του επέτρεψαν να με επισκεφθεί για μισή ώρα, πίσω απ' το τζάμι ασφαλείας, ενώ πίσω μας βρίσκονταν ένας συγκρατούμενός μου σε ελεύθερο επισκεπτήριο (δηλ. χωρίς το τζάμι) με ένα ζευγάρι, που δεν ήταν συγγενείς του και έρχονταν απ' την πλαζ, για χρόνο τουλάχιστον διπλάσιο απ' το δικό μας.

Ετσι όταν ο καθηγητής μού είπε: «Χαίρομαι που σας γνωρίζω και ελπίζω την επόμενη φορά να μπορέσω να σας σφίξω το χέρι» δεν ήξερα τι να του απαντήσω, μπρος στην εξόφθαλμα διαφορετική μεταχείριση. Τέταρτο, η αποκαλούμενη δανειστική βιβλιοθήκη της φυλακής δεν μου προσέφερε ούτε ίχνος βοήθειας όσον αφορά το δικαίωμα στη γνώση για τον απλό λόγο, ότι παρ' όλα τα επανειλημμένα αιτήματα που έχω κάνει να την επισκεφτώ, για να δω ποια βιβλία θα μπορούσα να δανειστώ, αυτό δεν μου επετράπη ποτέ! Απλώς μου έφεραν τρία, τέσσερα βιβλία δικής τους επιλογής, που δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον, γιατί αν το περιεχόμενό τους διδάσκονταν ποτέ σε πανεπιστήμιο, αυτό θα συνέβαινε πριν από τουλάχιστον έναν αιώνα.

Οσον αφορά την ουσία, η απάντηση του υπουργείου επιβεβαιώνει όσα ανέφερα περί Φουκώ, ότι άλλοι είναι οι λόγοι της απόρριψης του αιτήματός μου. Γιατί ή το άρθρο 19 παρ. 6 απαγορεύει τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπως ισχυρίζονται οι δυο απορρίψεις τους και δεν έχουν νόημα τα περί ασφάλειας, ή υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας που ανακαλύψανε τώρα αφού λένε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις επιτρέπεται η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και άρα οι δυο πρώτες απορρίψεις είναι εσφαλμένες. Η παλινωδία είναι διαφωτιστική και τα σχόλια θα περίττευαν αν το παραμυθάκι περί ασφαλείας δεν έβγαζε μάτι. Το δείχνει και πάλι η Γαλλία όπου βαρυποινίτες που φοιτούν σε πανεπιστήμιο μέσα στη φυλακή, διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή συνδεδεμένο με αυτό και μάλιστα φωτογραφίζονται εν ώρα εργασίας τους.

Η παλινωδία αυτή δείχνει λαμπρά ότι δεν έχει τόση σημασία τι λέει ο Σωφρονιστικός Κώδικας, αλλά το πώς ερμηνεύεται, το πώς εφαρμόζεται ανάλογα με το είδος των κρατουμένων. Το ίδιο άρθρο μπορεί να απαγορεύει αλλά και να επιτρέπει. Ο διάσημος τραπεζίτης, καταδικασμένος για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών, διέθετε -επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- ηλεκτρονικό υπολογιστή στο κελί του όχι για λόγους εκπαιδευτικούς αλλά για τις μπίζνες του, είχε καθημερινά ελεύθερο επισκεπτήριο απ' τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, δέχονταν ιδιαίτερες επισκέψεις σε ειδικούς χώρους και μέσω διάσημου μεγαλοδικηγόρου πέτυχε να κάνει λιποαναρρόφηση μέσα στη Φυλακή! Πράγματα που απαγορεύονται ρητά απ' τον Σωφρονιστικό Κώδικα και απ' τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας.

Δεκάδες κρατούμενοι απ' τους σημαντικότερους μέχρι τους πιο ασήμαντους, έχουν δώσει κατά καιρούς συνεντεύξεις μέσα απ' τη φυλακή, χωρίς αυτό να συνιστά αδίκημα. Οταν όμως εγώ, τον Οκτώβρη του 2002 έδωσα την πρώτη συνέντευξή μου στον «Λαμιακό Τύπο» μου άσκησαν δίωξη, έφεραν εν ριπή οφθαλμού δικαστές στον Κορυδαλλό, που με δίκασαν και με καταδίκασαν! Γιατί έδωσα συνέντευξη! Επί υπουργίας του σημερινού Προέδρου της Βουλής και προς δόξαν της προοδευτικότητας του Σωφρονιστικού Κώδικα.

Αυτό που έχει σημασία είναι η λειτουργία στην πράξη της Φυλακής και όχι τι γράφει ο Σωφρονιστικός Κώδικας. Οποιος έχει κάνει έστω και ένα μήνα στη Φυλακή το γνωρίζει, όπως γνωρίζει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 3 Σωφρονιστικοί Κώδικες. Ενας για τους επώνυμους καθωσπρέπει που... ατυχώς βρέθηκαν στη Φυλακή, που φυλάσσονται σε ειδική πτέρυγα για λόγους προστασίας. Ενας για τους συνεργαζόμενους με τις αρχές, για τους οποίους υπάρχουν μεροκάματα, άδειες, επισκεπτήρια, σειρά από μικροεύνοιες που έχουν μεγάλη σημασία μέσα στη Φυλακή. Και ένας για τα μαύρα πρόβατα που είναι όσοι δεν συναινούν στις στημένες καταδίκες και στα ψέματα της εξουσίας. Στους οποίους όσα προσφέρονται με το σταγονόμετρο είναι ύστερα από μακρύ αγώνα δικό τους και κυρίως για να αποκρυφτεί κάπως η σκανδαλώδης εύνοια προς τις δυο πρώτες κατηγορίες. Εάν ανήκα σε μια απ' αυτές τις δυο, θα μου είχαν απαντήσει θετικά στο αίτημά μου.

Για να κρυφτεί αυτή η αδικία η Φυλακή έχει γίνει άβατο. Τα μυστικά της φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού και οι σπάνιες επισκέψεις τρίτων οργανώνονται με ιδιαίτερη επιμέλεια, ώστε να μην αποκαλυφθεί το παραμικρό. Γι' αυτά, υπεύθυνοι δεν είναι οι φύλακες ούτε καν η Διεύθυνση παρά μόνο δευτερευόντως. Κύριοι υπεύθυνοι είναι η νομενκλατούρα του υπουργείου Δικαιοσύνης και πάνω απ' όλους η πολιτική της ηγεσία. Γιατί τίποτε το μη ασήμαντο δεν γίνεται στη Φυλακή χωρίς το πράσινο φως απ' το Υπουργείο.

Φυλακές Κορυδαλλού 7-2-2010

Αλέκος Γιωτόπουλος

ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Προς: τον υπουργό Δικαιοσύνης
τον διευθυντή της Φυλακής του Κορυδαλλού

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ολοκλήρωσε λαμπρά το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών επιπέδου Master 2 στα Θεμελιώδη Μαθηματικά, με ειδίκευση στον τομέα της μηχανικής ρευστών. Οι εξισώσεις Navier-Stokes αποτελούν από μαθηματικής απόψεως ένα πολύ προχωρημένο και πολύ σύγχρονο αντικείμενο μελέτης...

...Προκειμένου να είναι ενήμερος για τις εξελίξεις στη σύγχρονη έρευνα, κι αυτό με περισσότερη πρωτοβουλία εκ μέρους του, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος θα έπρεπε να έχει στη διάθεσή του έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που να του δίνει πρόσβαση στην πύλη του Jussieu και να του επιτρέπει να έχει επικοινωνία με μερικούς ερευνητές, όπως τον καθηγητή του διδακτορικού του, καθώς και να ερευνά τις τράπεζες δεδομένων που περιέχουν έγγραφα και άρθρα σε ηλεκτρονική μορφή, τα οποία κανονικά είναι προσβάσιμα, μέσω της πύλης της βιβλιοθήκης μαθηματικών ερευνών, στο σύνολο των ερευνητών.

Αυτό θα έδινε στον Γιωτόπουλο νέες δυνατότητες επιστημονικής έρευνας και θα μπορούσε σίγουρα να διευθετηθεί με τρόπο που να ικανοποιεί τους περιορισμούς ασφαλείας.

Alain Chenciner, Isabelle, Gallagher, Paul Gerardin, καθηγητές του Paris 7, Μαθηματικό

Anne Barseghian (διευθύντρια), Nathalie Cuny και Daniel Meyer

(για το αρμόδιο τμήμα κρατουμένων φοιτητών του Paris 7)

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Η απάντηση (δεξιά) του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην «Ε» σχετικά με το κείμενο - καταγγελία του Αλ. Γιωτόπουλου με τίτλο «Σωφρονισμός ή εκτροφείο εγκλήματος;» («Ε» 2/2/2010)

!Σε επόμενο ερώτημα της «Ε», ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Απ. Κατσιφάρας, αρμόδιος για θέματα σωφρονιστικής πολιτικής, μας πληροφόρησε ότι το ζήτημα έχει παραπεμφθεί ενώπιον του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ), το οποίο θα γνωμοδοτήσει επί του αιτήματος του Αλ. Γιωτόπουλου αμέσως μετά τη συγκρότησή του σε σώμα. Απαιτείται προηγούμενη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης στο ΦΕΚ.

Β.ΦΩΤ.

«Απάντηση υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία".

"Ο ελληνικός Σωφρονιστικός Κώδικας αποτελεί έναν από τους πιο προοδευτικούς Κώδικες στην Ευρώπη, όπως πλήθος πανεπιστημιακών, νομικών και ειδικών επιστημόνων αναγνωρίζουν. Ο Κώδικας αυτός επέτρεψε, ήδη, στον κ. Γιωτόπουλο, όπως και ο ίδιος δηλώνει, να λάβει μέσα από το κατάστημα κράτησης και δίπλωμα Master από γαλλικό πανεπιστήμιο.

Η ελληνική πολιτεία δεν στερεί τη δυνατότητα σε κανέναν κρατούμενο να εκπονήσει διδακτορική διατριβή. Επίσης, επιτρέπει τη χρήση Η/Υ στις προβλεπόμενες κατηγορίες κρατουμένων και στους ειδικά προβλεπόμενους εκπαιδευτικούς χώρους.

Η σύνδεση, όμως, με το Διαδίκτυο που αιτείται ο κ. Γιωτόπουλος θέτει σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με την ασφάλεια λειτουργίας του σωφρονιστικού καταστήματος, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία πληροφοριακών συστημάτων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει πράξη το δικαίωμα στη γνώση με την ύπαρξη εντός των καταστημάτων κράτησης δανειστικών βιβλιοθηκών, τη λειτουργία Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και τα διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε οι κρατούμενοι να αποκτούν τα εφόδια για την επάνοδό τους και θα είναι πάντα ανοικτό σε προτάσεις που βελτιώνουν και αναβαθμίζουν την παρεχόμενη προς τους κρατουμένους εκπαίδευση."»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σωφρονιστικό σύστημα
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγροτικές κινητοποιήσεις
Ραντεβού στο Κιλελέρ
Καιρικά φαινόμενα
Πλημμύρες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς
Η Δυτ. Ελλάδα βάφτηκε «κόκκινη»
Περιβάλλον
Θέλουν να φυτέψουν... τσιμέντο στο πάρκο-ανάσα
Τα ύποπτα βαρέλια «έκρυβαν» τοξικά
Αχελώος: στοπ στα έργα για την εκτροπή μέχρι την ολομέλεια του ΣτΕ
14 συλλήψεις στα Χανιά για τα αιολικά πάρκα της έντασης
Για τους μετανάστες
«Απάνθρωπο το ελληνικό «σύστημα» για τους μετανάστες»
Θετικό το νομοσχέδιο αλλά...
Διαφημιστικές πινακίδες
30 μήνες και δεν ξήλωσαν ούτε... καρτ ποστάλ
«Κολοκυθιά» αρμοδίων
Εχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 5 εκατ. από το 2007
Αλαλούμ για το τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο
Εκπαίδευση
Αποβολή για γκρουπ στο Facebook
Θεσσαλονίκη: «Λείπουν 100 εκατ. ευρώ για σχολεία»
Άρθρο Αλ. Γιωτόπουλου
Καμποτινισμός και παλινωδία
Δίκη για την απαγωγή Μυλωνά
Μπρεχτική αλληλεγγύη σε Παλαιοκώστα
Άλλες ειδήσεις
Ερευνα για το θάνατο 5χρονου
Τουρκική η Ξάνθη στο iphone!
Εκλεβαν το σήμα της NOVA και το μοίραζαν σε 1.558
«Στόχος η αντιμετώπιση της βίας και η ισότητα των φύλων»
Πριόνισαν τα κάγκελα και έφυγαν ανενόχλητοι από τμήμα
Ζητάμε από τους Βούλγαρους τον δραπέτη
Δυο 15χρονα αδελφάκια στο κελί!
35 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς 32.000 αγροτών
«Κόλλησαν» οι προσλήψεις, στον αέρα το Νοσοκομείο