Ελευθεροτυπία - 11/02/2010
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010
ΑΠΑΓΩΓΗ ΜΥΛΩΝΑ: ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Μπρεχτική αλληλεγγύη σε Παλαιοκώστα
Αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στην αρπαγή του Γ. Μυλωνά και στις ληστείες, αλλά παραδέχτηκαν ότι παρείχαν βοήθεια στον καταδιωκόμενο Β. Παλαιοκώστα, οι κατηγορούμενοι Β. Χρυσοχοΐδης και Π. Γεωργιάδης, στις χθεσινές απολογίες τους ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της απαγωγής του πρώην προέδρου των Βιομήχανων Βόρειας Ελλάδας.
Παραφράζοντας το απόφθευγμα του Μπρεχτ ότι «είναι χειρότερο να ιδρύεις παρά να ληστεύεις μια τράπεζα», για να δώσουν το ιδεολογικό και πολιτικό τους στίγμα, οι δύο κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι σήμερα είναι έγκλειστοι λόγω της αλληλεγγύης που επέδειξαν στον Βασίλη Παλαιοκώστα.
«Το να μείνω αλληλέγγυος σ' έναν καταδιωκόμενο άνθρωπο είναι χρέος μου», είπε ο Βαγγέλης Χρυσοχοΐδης και περιγράφοντας τη γνωριμία και τη σχέση του με τον δραπέτη, επισήμανε, ότι: «Τον γνώρισα μέσω του Πόλυ (Γεωργιάδη), το καλοκαίρι του 2007. Του πήγαινα ψώνια στους Ν. Επιβάτες Θεσσαλονίκης», όπου βρέθηκε αργότερα το δεύτερο κρησφύγετο με τα όπλα και μέρος των λύτρων. «Μου έδωσε ένα δέμα με χρήματα για να το δώσω στην οικογένεια Χαραλαμπίδη», είπε, ενώ για την παρουσία του στο κρησφύγετο της Σουρωτής επισήμανε: «Πήγα μέχρι το προαύλιο 3-4 φορές. Εκεί είδα κι άλλους ανθρώπους, αλλά δεν θέλω να τους κατονομάσω».
Για τη αποδιδόμενη εμπλοκή του στη απόπειρα ληστείας της χρηματαποστολής «Μασούτη», παρουσίασε ως άλλοθι τη συμμετοχή του σε πορεία αλληλεγγύης σε κατηγορούμενο αντιεξουσιαστή.
Ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης δήλωσε ότι ανήκει στον αναρχικό χώρο από το 1995 και ότι γνώρισε τον Β. Παλαιοκώστα μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου ήταν προφυλακισμένος για απόπειρα έκρηξης με γκαζάκια. «Είναι κατά φύση αντιεξουσιαστής, όχι με την πολιτική, αλλά με την κοινωνική έννοια. Ανήκει ιδεολογικά στην πρωτόλεια επανάσταση και στην κοινωνική ληστεία. Κρατήσαμε μια επαφή μετά την αποφυλάκισή μου το 2005. Στις αρχές του 2007 μού τηλεφώνησε και με ρώτησε αν μπορώ να τον βοηθήσω. Τον βοήθησα έχοντας συνείδηση του κινδύνου».
Επισημαίνοντας τις διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις του Γιώργου Μυλωνά, πριν και κατά τη διάρκεια της δίκης, ανέφερε: «Στη θέση του "Αλβανού" μπήκε ο Βαγγέλης και στη θέση του "ψηλού" μπήκα εγώ». Οι 13 μάρτυρες υπεράσπισης που προηγήθηκαν εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους δύο παραπάνω κατηγορούμενους, καθώς επίσης και στον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα.
Ο Ασημάκης Λαζαρίδης παραδέχτηκε ότι συμμετείχε ενεργά στην απαγωγή του βιομήχανου, ενώ μίλησε για τη μεσολάβηση τρίτου προσώπου με το όνομα Γιώργος Παπαδόπουλος.
«Τα Ι.Χ. και τα όπλα ήταν του Βασίλη. Ο Παπαδόπουλος μου έδωσε τα 150.000 ευρώ, στον Πειραιά, λίγο πριν φύγω για την Κρήτη με το πλοίο. Εδωσα στον αδελφό μου περίπου 7.000 για να πάει διακοπές, αλλά αυτός τα κατέθεσε στην τράπεζα. Στις αρχές Ιουλίου αγόρασα το τζιπ. Κατά τη σύλληψή μου, στις 20 Αυγούστου 2008, οι αστυνομικοί μού είπαν: "Τους πιάσαμε όλους". Τρομοκρατήθηκα και τα είπα όλα».
Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με τις απολογίες του Γιώργου Χαραλαμπίδη και των υπόλοιπων κατηγορουμένων. *