Έντυπη Έκδοση

Ντέρμπι Σόιμπλε με τους βουλευτές για το «σχέδιο διάσωσης» της Ελλάδας

Εντονες ζυμώσεις, συζητήσεις και αντιπαραθέσεις έγιναν χθες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας στο Βερολίνο, με βασικό τους θέμα τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και για το αν θα παρουσιαστεί ή όχι σήμερα στις Βρυξέλλες -πιθανότατα από τους Σαρκοζί-Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου- κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.

Μέρκελ και Σόιμπλε χθες στη γερμανική Βουλή Μέρκελ και Σόιμπλε χθες στη γερμανική Βουλή Οι δύο ηγέτες είχαν μάλιστα τηλεφωνική επικοινωνία λίγο μετά τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να τάσσεται υπέρ ενός σχεδίου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο ωστόσο θα θέτει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις στη χώρα μας και παράλληλα δεν θα είναι διμερές, αλλά θα περιλαμβάνει μια κοινή πρωτοβουλία στην οποία θα εντάσσονται και άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και άλλοι.

Το θέμα αυτό συζήτησε χθες ο Σόιμπλε με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατικών και των Χριστιανοκοινωνικών, αλλά και με τους Φιλελεύθερους, αφού για να εγκριθεί οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας πρέπει αυτό πρώτα να περάσει από την οικονομική επιτροπή της κυβέρνησης, αλλά και από το Κοινοβούλιο.

Στο θέμα αυτό ο Σόιμπλε συναντά ισχυρές αντιστάσεις, όχι μόνο από τους Φιλελεύθερους, αλλά και από στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να πιστεύει ότι ένα σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητο για να στηριχθεί το ευρώ, να δοθεί μήνυμα στους κερδοσκόπους και να ενισχυθεί έτσι η ζώνη του ευρώ.

Οσοι αντιτίθενται σε ένα σχέδιο διάσωσης της χώρας μας, στο οποίο επικεφαλής θα είναι η Γερμανία, υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει κακό προηγούμενο και για άλλες χώρες, ώστε αυτές να μην τηρούν τους αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που ορίζει το Σύμφωνο του Μάαστριχτ.

Κυρίως στελέχη του Φιλελεύθερου Κόμματος αντιτάσσουν την άποψη που λέει ότι, σε περίπτωση που δοθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανείου -δηλαδή από τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων- δεν υπάρχει κανείς που να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα θα τα επιστρέψει.

Σενάρια

Σύμφωνα με γερμανικές εφημερίδες, το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα σενάρια. Οπως το να αγοράσει η Γερμανία μεγάλο μέρος ελληνικών κρατικών ομολόγων. Να συνάψει δάνειο προς την Ελλάδα -σε διμερές επίπεδο- ή μαζί με άλλες χώρες της ευρωζώνης, με χαμηλότερα spreads από τα σημερινά. Να καταφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ. Να εκδοθούν ευρωομόλογα. Ή η Ελλάδα να λάβει απευθείας χρήματα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαντελσμπλάτ», η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής έχει λάβει έκθεση οικονομολόγων και νομικών, στην οποία αναφέρεται ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ απαγορεύει σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος, αλλά και συνολικά στην Ε.Ε. να αναλάβει ή να εγγυηθεί για τα χρέη μιας άλλης χώρας-μέλους.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι κυβερνητικό στέλεχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πακέτο βοήθειας, μια και τα δημοσιονομικά της δεν είναι σε τέτοια κατάσταση που να είναι απαραίτητη εξωτερική επέμβαση.

Στην ίδια ωστόσο εφημερίδα, στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος δηλώνει ότι ένα πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα είναι απαραίτητο, ώστε να σταθεροποιηθεί το ευρώ.

Η εφημερίδα «Φαινάνσιαλ Τάιμς Ντόιτσλαντ», διεξάγει από χθες στην ηλεκτρονική της έκδοση δημοσκόπηση για το αν θα πρέπει να δοθούν γερμανικά κεφάλαια προκειμένου να σωθεί η ελληνική οικονομία.

Οπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το 49% των ερωτηθέντων απαντά ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει, το 29% ότι πρόκειται για χάσιμο χρημάτων και το 22% ότι είναι απαραίτητη η ενέργεια διάσωσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: «Σχέδιο διάσωσης»
«Φάρμακα στον άρρωστο για να μη μας κολλήσει»
Πάγκαλος: Καταστροφή αν δεν πετύχουμε
«Θα τις πάρουμε τις γαλλικές φρεγάτες»
Ερχεται Παπαδήμος, ενώ η ευρωστήριξη ζεμάτισε τους κερδοσκόπους
Ολα δείχνουν οικονομική στήριξη
Αγκαλιά με Σαρκοζί, τηλέφωνο με Μέρκελ
Εντονη κριτική για λάθος χειρισμούς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
«Σχέδιο διάσωσης»
«Φάρμακα στον άρρωστο για να μη μας κολλήσει»
Ντέρμπι Σόιμπλε με τους βουλευτές για το «σχέδιο διάσωσης» της Ελλάδας
Πάγκαλος: Καταστροφή αν δεν πετύχουμε
«Θα τις πάρουμε τις γαλλικές φρεγάτες»
Ερχεται Παπαδήμος, ενώ η ευρωστήριξη ζεμάτισε τους κερδοσκόπους
Ολα δείχνουν οικονομική στήριξη
Αγκαλιά με Σαρκοζί, τηλέφωνο με Μέρκελ
Εντονη κριτική για λάθος χειρισμούς
Αντιδράσεις για τα μέτρα
Γαλάζια πολυφωνία
ΚΚΕ: Σφαγή εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, με στήριξη Ε.Ε.
ΣΥΝ: Αδικα τα μέτρα για τους περισσότερους, «πλυντήριο» για λίγους
Βουλή
«Μαν του μαν» με Παπακωνσταντίνου
Θέμα Εξεταστικής για τα ψεύτικα στοιχεία στη Eurostat
Υπόθεση Siemens
«Μαύρο χρήμα της Siemens στα ταμεία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.»
Υπόθεση Βατοπεδίου
Αλλαξε δύο βουλευτές το ΠΑΣΟΚ από την εξεταστική για Βατοπέδιο
Υπόθεση ομολόγων
Προσεχώς τα νεότερα για τα 5,5 δισ. στην «Ακρόπολις»
Φορολογική πολιτική
Αφορολόγητο αποδείξεων έως 12.000 - μετά μόνον μπόνους 10% ώς τα 15.000 €
24ωρο χειρόφρενο ταξί
Οι 38 ανατροπές στο φορολογικό τοπίο
Ρίχνουν φορο- πρόστιμα
Βύθιση της κατανάλωσης φοβούνται βιομήχανοι και πολυκαταστήματα
ΠΟΜΙΔΑ: Ληστρική η κλιμάκωση
511.000 δημόσιοι υπάλληλοι στερούνται εισόδημα 1,5 δισ.
Άλλες ειδήσεις
Ζήτησε να μην εξαιρεθεί από τα μέτρα
Πρόταση για 10% μείωση σε αποζημιώσεις