Έντυπη Έκδοση

Ερχεται Παπαδήμος, ενώ η ευρωστήριξη ζεμάτισε τους κερδοσκόπους

Χθες από το πρωί έγινε σαφές ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσουν στο «σχέδιο Β» από το αγγλοσαξονικό «Bail Out», δηλαδή στην παροχή άμεσης βοήθειας προς την Ελλάδα.

Λουκάς Παπαδήμος Λουκάς Παπαδήμος Το ακριβές περιεχόμενο όπως και η μορφή που θα λάβει η αρωγή αυτή αποτέλεσε αντικείμενο σκληρών ολονύκτιων διαπραγματεύσεων και αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Δύο παράμετροι του σχεδίου όμως φαίνεται ότι οριστικοποιήθηκαν από χθες: η μία αφορά τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος κατ'απαίτηση των Γερμανών εμφανίζεται να αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ελλάδας - Ε.Ε. Η δεύτερη αφορά τον ενεργό ρόλο που θα διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο σχέδιο. Για το λόγο αυτό όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες που μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδρίασαν χθες το βράδυ προκειμένου να οριστικοποιήσουν κοινή γραμμή πλεύσης. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το Παρίσι διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια από την Ε.Ε. Συμπλήρωσε ότι επιζητεί τη στήριξη της Ε.Ε στη θέληση της Ελλάδας να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της. Ωστόσο ο αέρας τόσο στο Παρίσι όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, όπου βρίσκεται η έδρα της ΕΚΤ, ήταν «φορτισμένος» από τα σήματα που μετέδιδαν αδιάκοπα τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για το επερχόμενο σχέδιο σωτηρίας. Ορισμένες φορές τα μηνύματα που μετέδιδαν ήταν αντιφατικά, καθώς η Γερμανία εμφανίστηκε διαδοχικά πότε να στηρίζει ένα σχέδιο άμεσης βοήθειας προς τη χώρα και πότε να κρατά διακριτικές αποστάσεις. Κάποιες φήμες επέμεναν ότι η Ε.Ε. θα αρκεστεί σε μια προφορική στήριξη, ενώ σύμφωνα με κάποιες άλλες είχε ήδη προσδιοριστεί το ύψος του δανείου που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα.

Ετρεξαν να αγοράσουν 1,6 δισ.

Ο ορυμαγδός αυτός των φημών μπορεί να δημιούργησε κάποια σύγχυση στις αγορές ομολόγων και το Χ.Α., όμως ταυτόχρονα έπεισε και τους πλέον δύσπιστους ότι ο «κύβος ερρίφθη». Το κλίμα στην ελληνική αγορά σε τίποτε δεν θύμισε την κατήφεια και τον πανικό των προηγούμενων ημερών. Οσοι είχαν σορτάρει τα ελληνικά ομόλογα διαβλέποντας την ευρωπαϊκή αρωγή να διαλύει το έδαφος της κερδοσκοπίας έσπευσαν χθες να αγοράσουν ομόλογα αξίας άνω των 1,6 δισ. ευρώ, για να κλείσουν τις ανοιχτές θέσεις τους. Ακόμη και η Moody's αλλά και ο Τζ. Σόρος απεφάνθησαν χθες ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι ανύπαρκτος. Εν μέσω έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό κάτω από το 6% (στο 5,8%) και το περιθώριο με τα γερμανικά ομόλογα περιορίστηκε στο 2,86%.

Κομβικό σημείο στο σχέδιο στήριξης θα διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τους μηχανισμούς ενίσχυσης ρευστότητας που διαθέτει. Σε επίπεδο προσώπων η ενεργός συμμετοχή τής ΕΚΤ φαίνεται να «δένει» με τις πληροφορίες που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα «Daily Rheinischeer» επικαλούμενη πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να προτείνει τον Λουκά Παπαδήμο ως «επιτηρητή» για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδος.

ΤτΕ: Μείωση ελλείμματος 39%

Στην Αθήνα η Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο της στενής παρακολούθησης του προϋπολογισμού ανακοίνωσε χθες ότι τον Ιανούαριο το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης μειώθηκε κατά 39% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρσι.

Το έλλειμμα υποχώρησε στα 818 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα ν' αυξάνονται κατά 7% (στα 4,4 δισ. ευρώ), ενώ οι δαπάνες εμφάνισαν σχεδόν ισόποση μείωση στα 4,3 δισ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: «Σχέδιο διάσωσης»
«Φάρμακα στον άρρωστο για να μη μας κολλήσει»
Ντέρμπι Σόιμπλε με τους βουλευτές για το «σχέδιο διάσωσης» της Ελλάδας
Πάγκαλος: Καταστροφή αν δεν πετύχουμε
«Θα τις πάρουμε τις γαλλικές φρεγάτες»
Ολα δείχνουν οικονομική στήριξη
Αγκαλιά με Σαρκοζί, τηλέφωνο με Μέρκελ
Εντονη κριτική για λάθος χειρισμούς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
«Σχέδιο διάσωσης»
«Φάρμακα στον άρρωστο για να μη μας κολλήσει»
Ντέρμπι Σόιμπλε με τους βουλευτές για το «σχέδιο διάσωσης» της Ελλάδας
Πάγκαλος: Καταστροφή αν δεν πετύχουμε
«Θα τις πάρουμε τις γαλλικές φρεγάτες»
Ερχεται Παπαδήμος, ενώ η ευρωστήριξη ζεμάτισε τους κερδοσκόπους
Ολα δείχνουν οικονομική στήριξη
Αγκαλιά με Σαρκοζί, τηλέφωνο με Μέρκελ
Εντονη κριτική για λάθος χειρισμούς
Αντιδράσεις για τα μέτρα
Γαλάζια πολυφωνία
ΚΚΕ: Σφαγή εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, με στήριξη Ε.Ε.
ΣΥΝ: Αδικα τα μέτρα για τους περισσότερους, «πλυντήριο» για λίγους
Βουλή
«Μαν του μαν» με Παπακωνσταντίνου
Θέμα Εξεταστικής για τα ψεύτικα στοιχεία στη Eurostat
Υπόθεση Siemens
«Μαύρο χρήμα της Siemens στα ταμεία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.»
Υπόθεση Βατοπεδίου
Αλλαξε δύο βουλευτές το ΠΑΣΟΚ από την εξεταστική για Βατοπέδιο
Υπόθεση ομολόγων
Προσεχώς τα νεότερα για τα 5,5 δισ. στην «Ακρόπολις»
Φορολογική πολιτική
Αφορολόγητο αποδείξεων έως 12.000 - μετά μόνον μπόνους 10% ώς τα 15.000 €
24ωρο χειρόφρενο ταξί
Οι 38 ανατροπές στο φορολογικό τοπίο
Ρίχνουν φορο- πρόστιμα
Βύθιση της κατανάλωσης φοβούνται βιομήχανοι και πολυκαταστήματα
ΠΟΜΙΔΑ: Ληστρική η κλιμάκωση
511.000 δημόσιοι υπάλληλοι στερούνται εισόδημα 1,5 δισ.
Άλλες ειδήσεις
Ζήτησε να μην εξαιρεθεί από τα μέτρα
Πρόταση για 10% μείωση σε αποζημιώσεις