Έντυπη Έκδοση

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

«Μαν του μαν» με Παπακωνσταντίνου

Σε κλίμα γενικής στήριξης αλλά με πολλές παρεμβάσεις, ενστάσεις και παρατηρήσεις πέρασαν η εισοδηματική πολιτική και το φορολογικό νομοσχέδιο από το προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Αντεξε στην κριτική (Κατσέλη), δέχτηκε προτάσεις (Βενιζέλος), επιφυλάχθηκε να δεσμευτεί (Ξενογιαννακοπούλου) στο χθεσινό υπουργικό ο Γ. Παπακωνσταντίνου Αντεξε στην κριτική (Κατσέλη), δέχτηκε προτάσεις (Βενιζέλος), επιφυλάχθηκε να δεσμευτεί (Ξενογιαννακοπούλου) στο χθεσινό υπουργικό ο Γ. Παπακωνσταντίνου Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου βρέθηκε σε πολλές περιπτώσεις σε δύσκολη θέση, καθώς υπουργοί ζήτησαν να εξαιρεθούν κατηγορίες υπαλλήλων στον τομέα τους από τις περικοπές των επιδομάτων, ενώ δέχτηκε κριτική και για το γεγονός ότι δεν προχώρησε την ημέρα της ανακοίνωσης από τον πρωθυπουργό για αύξηση του φόρου στα καύσιμα σε άμεση νομοθετική ρύθμιση, ούτως ώστε να αποφευχθεί η κερδοσκοπία. Το θέμα αυτό το έθεσαν μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και η Λούκα Κατσέλη.

Η υπουργός Οικονομίας επιπλέον άφησε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της να φανεί η δυσαρέσκειά της για την αντιμετώπιση που είχε στο στάδιο της προετοιμασίας των μέτρων. Είπε πως παρ' ότι είναι οικονομική υπουργός δεν είχε καμιά ενημέρωση και δεν είχε κληθεί σε καμιά σύσκεψη. Πήρε την απάντηση ότι δεν κλήθηκε γιατί δεν είχε καμιά αρμοδιότητα για τα θέματα αυτά.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης ζήτησαν να εξαιρεθεί από τις περικοπές το επίδομα των ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας (σ.σ. το πτητικό επίδομα). Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι θα κάνει δεκτή την εξαίρεση αυτή. Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου φαίνεται ότι δεν έμεινε ικανοποιημένη από το γεγονός ότι τίθενται πλέον εν αμφιβόλω οι 3.000 προσλήψεις στο χώρο της υγείας μέσα στο 2010. Ο υπουργός Οικονομικών είπε προχθές ότι θα γίνουν οι «απολύτως αναγκαίες προσλήψεις». Επίσης η υπουργός φέρεται να διατύπωσε ανάλογο αίτημα με των υπουργών Αμυνας για τα επιδόματα των νοσοκομειακών γιατρών.

Συζήτηση έγινε και για το πάγωμα των συντάξεων. Αρκετοί υπουργοί αντέδρασαν ζητώντας να μην υπάρξει τέτοια ρύθμιση. Τελικά αποφασίστηκε πάγωμα συντάξεων να ισχύσει για εκείνες που είναι πάνω από τις 2.000 ευρώ και όχι πάνω από 1.500 ευρώ, που είχε εισηγηθεί ο υπουργός Οικονομικών.

Ενα άλλο θέμα που απασχόλησε ήταν τα νομικά προσκόμματα που έχει η περικοπή των επιδομάτων, δεδομένου, όπως ειπώθηκε, ότι πολλά εξ αυτών είναι ενσωματωμένα στο μισθό με νόμο και δεν υπάγονται όλα σ' ένα ενιαίο καθεστώς. Εκφράστηκε η άποψη ότι ίσως υπάρξουν μαζικές προσφυγές, αν δεν λυθεί με ειδικό νόμο το θέμα πριν από την ψήφιση του φορολογικού. Προσφυγές που ενδεχομένως να ακυρώσουν τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών, αφού οι περικοπές των επιδομάτων είναι και ο αιμοδότης των εσόδων που αναμένει.

Στο μεταξύ, παρά το πάγωμα που προκαλούν στην κοινωνία τα μέτρα και τη μηδενική σχέση που έχουν με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, είναι χαρακτηριστικό ότι χθες δεν εκφράστηκαν δημοσίως αντιδράσεις από στελέχη του κόμματος. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Σχετικά θέματα: Βουλή
Θέμα Εξεταστικής για τα ψεύτικα στοιχεία στη Eurostat
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
«Σχέδιο διάσωσης»
«Φάρμακα στον άρρωστο για να μη μας κολλήσει»
Ντέρμπι Σόιμπλε με τους βουλευτές για το «σχέδιο διάσωσης» της Ελλάδας
Πάγκαλος: Καταστροφή αν δεν πετύχουμε
«Θα τις πάρουμε τις γαλλικές φρεγάτες»
Ερχεται Παπαδήμος, ενώ η ευρωστήριξη ζεμάτισε τους κερδοσκόπους
Ολα δείχνουν οικονομική στήριξη
Αγκαλιά με Σαρκοζί, τηλέφωνο με Μέρκελ
Εντονη κριτική για λάθος χειρισμούς
Αντιδράσεις για τα μέτρα
Γαλάζια πολυφωνία
ΚΚΕ: Σφαγή εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, με στήριξη Ε.Ε.
ΣΥΝ: Αδικα τα μέτρα για τους περισσότερους, «πλυντήριο» για λίγους
Βουλή
«Μαν του μαν» με Παπακωνσταντίνου
Θέμα Εξεταστικής για τα ψεύτικα στοιχεία στη Eurostat
Υπόθεση Siemens
«Μαύρο χρήμα της Siemens στα ταμεία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.»
Υπόθεση Βατοπεδίου
Αλλαξε δύο βουλευτές το ΠΑΣΟΚ από την εξεταστική για Βατοπέδιο
Υπόθεση ομολόγων
Προσεχώς τα νεότερα για τα 5,5 δισ. στην «Ακρόπολις»
Φορολογική πολιτική
Αφορολόγητο αποδείξεων έως 12.000 - μετά μόνον μπόνους 10% ώς τα 15.000 €
24ωρο χειρόφρενο ταξί
Οι 38 ανατροπές στο φορολογικό τοπίο
Ρίχνουν φορο- πρόστιμα
Βύθιση της κατανάλωσης φοβούνται βιομήχανοι και πολυκαταστήματα
ΠΟΜΙΔΑ: Ληστρική η κλιμάκωση
511.000 δημόσιοι υπάλληλοι στερούνται εισόδημα 1,5 δισ.
Άλλες ειδήσεις
Ζήτησε να μην εξαιρεθεί από τα μέτρα
Πρόταση για 10% μείωση σε αποζημιώσεις