Έντυπη Έκδοση

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΟΝ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΣΑΝ «ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ» * ΕΝΤΟΝΕΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αγκαλιά με Σαρκοζί, τηλέφωνο με Μέρκελ

Την υποστήριξη και τη συμπαράσταση της Γαλλίας για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών δυσχερειών της Ελλάδας επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στις συνομιλίες που είχε κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας με τον πρόεδρο Σαρκοζί στα Ηλύσια.

Βάστα με να σε βαστώ... Βάστα με να σε βαστώ... Η χθεσινή του επίσκεψη στο Παρίσι περιλάμβανε επίσης συναντήσεις με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν και με τον πρόεδρο της Εθνικής Εθνοσυνέλευσης Μπερνάρ Ακογιέρ. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο «εξαιρετικό κλίμα» της συνάντησης και τόνισε ότι «επιβεβαιώθηκαν οι βαθιές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας».

Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ο κύριος Παπανδρέου προσδιόρισε ότι διαβεβαίωσε τον Νικολά Σαρκοζί για την ισχυρή πολιτική βούληση να εφαρμοστεί κατά γράμμα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που έχει περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Οπως τόνισα, έχουμε πάρει και επιπλέον ενισχυτικά μέτρα για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, ώστε να μειώσουμε το έλλειμμα στο 8,7%. Εχω τονίσει επανειλημμένως ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να εγγυηθεί ότι αυτός ο στόχος θα πραγματοποιηθεί».

Σε συνομιλία που είχε με τους Ελληνες δημοσιογράφους, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο Νικολά Σαρκοζί είναι ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας μεγαλύτερης εμβάθυνσης των σχέσεών μας, σε μια στρατηγική -όπως λέει ο ίδιος- συνεργασίας σε πολλούς τομείς, Μεσόγειο, Βαλκάνια, θέματα νέας τεχνολογίας, πράσινης ανάπτυξης. Αναλύσαμε το οικονομικό πρόβλημα στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Ελλάδα. Νομίζω ότι ήταν ικανοποιημένος για τις προσπάθειες που κάνουμε. Είδα ότι υπάρχει μια σημαντική πολιτική στήριξη που ελπίζω ότι θα εκφραστεί αύριο και στο Συμβούλιο Κορυφής».

Στο ερώτημα «ποια είναι η συγκεκριμένη βοήθεια», ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε «εμείς δεν έχουμε ζητήσει βοήθεια. Εχουμε πει ότι θέλουμε απλώς να στηρίξετε τη δική μας βούληση, την αξιοπιστία της χώρας μας στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος».

Η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα θα εξετασθεί σήμερα στη σύνοδο των Βρυξελλών από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αναμένεται να γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις έγκυρων πηγών, σε κοινή συνέντευξή τους σήμερα ο πρόεδρος Σαρκοζί και η καγκελάριος Μέρκελ θα ανακοινώσουν ένα «σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας».

Στην τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της Γαλλίας έναντι των δημοσιονομικών δυσχερειών της Ελλάδας, τόνισε: «Αυτό που θα ήθελα να υπενθυμίσω, είναι η βασική αρχή λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οταν ένα μέλος της οικογένειας έχει πρόβλημα, πρέπει να το συνδράμουμε. Αυτή είναι η στάση μας απέναντι στην Ελλάδα. Ευρωπαϊκή οικογένεια σημαίνει κατ' αρχήν αλληλεγγύη. Οταν υπάρχει ένα πρόβλημα, προσπαθούμε πάντα να βρούμε τη λύση, όπως, στην παρούσα περίπτωση, με τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας».

«Εξάλλου, για μας τους Γάλλους, λαμβανομένης υπ' όψιν της ποιότητας των διμερών σχέσεών μας από παλιά με την Ελλάδα, πρόκειται και για ένα ζήτημα βοήθειας προς ένα φίλο. Αυτός ο φίλος βρίσκεται σε δυσκολία και λαμβάνει γενναία μέτρα τα οποία ελπίζουμε ότι θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει αυτή τη δυσχερή περίοδο».

*

Με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ τηλεφωνήθηκε χθες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της αυριανής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επίσης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, την υπουργό Εξωτερικών της Ε.Ε., Κάθριν Αστον και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπαρόζο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: «Σχέδιο διάσωσης»
«Φάρμακα στον άρρωστο για να μη μας κολλήσει»
Ντέρμπι Σόιμπλε με τους βουλευτές για το «σχέδιο διάσωσης» της Ελλάδας
Πάγκαλος: Καταστροφή αν δεν πετύχουμε
«Θα τις πάρουμε τις γαλλικές φρεγάτες»
Ερχεται Παπαδήμος, ενώ η ευρωστήριξη ζεμάτισε τους κερδοσκόπους
Ολα δείχνουν οικονομική στήριξη
Εντονη κριτική για λάθος χειρισμούς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
«Σχέδιο διάσωσης»
«Φάρμακα στον άρρωστο για να μη μας κολλήσει»
Ντέρμπι Σόιμπλε με τους βουλευτές για το «σχέδιο διάσωσης» της Ελλάδας
Πάγκαλος: Καταστροφή αν δεν πετύχουμε
«Θα τις πάρουμε τις γαλλικές φρεγάτες»
Ερχεται Παπαδήμος, ενώ η ευρωστήριξη ζεμάτισε τους κερδοσκόπους
Ολα δείχνουν οικονομική στήριξη
Αγκαλιά με Σαρκοζί, τηλέφωνο με Μέρκελ
Εντονη κριτική για λάθος χειρισμούς
Αντιδράσεις για τα μέτρα
Γαλάζια πολυφωνία
ΚΚΕ: Σφαγή εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, με στήριξη Ε.Ε.
ΣΥΝ: Αδικα τα μέτρα για τους περισσότερους, «πλυντήριο» για λίγους
Βουλή
«Μαν του μαν» με Παπακωνσταντίνου
Θέμα Εξεταστικής για τα ψεύτικα στοιχεία στη Eurostat
Υπόθεση Siemens
«Μαύρο χρήμα της Siemens στα ταμεία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.»
Υπόθεση Βατοπεδίου
Αλλαξε δύο βουλευτές το ΠΑΣΟΚ από την εξεταστική για Βατοπέδιο
Υπόθεση ομολόγων
Προσεχώς τα νεότερα για τα 5,5 δισ. στην «Ακρόπολις»
Φορολογική πολιτική
Αφορολόγητο αποδείξεων έως 12.000 - μετά μόνον μπόνους 10% ώς τα 15.000 €
24ωρο χειρόφρενο ταξί
Οι 38 ανατροπές στο φορολογικό τοπίο
Ρίχνουν φορο- πρόστιμα
Βύθιση της κατανάλωσης φοβούνται βιομήχανοι και πολυκαταστήματα
ΠΟΜΙΔΑ: Ληστρική η κλιμάκωση
511.000 δημόσιοι υπάλληλοι στερούνται εισόδημα 1,5 δισ.
Άλλες ειδήσεις
Ζήτησε να μην εξαιρεθεί από τα μέτρα
Πρόταση για 10% μείωση σε αποζημιώσεις