Έντυπη Έκδοση

ΑΝΩ ΚΥΨΕΛΗ: ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ 5 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΤΙΡΙΟ ΜΑΜΟΥΘ

Θέλουν να φυτέψουν... τσιμέντο στο πάρκο-ανάσα

Το μέλλον του μοναδικού ελεύθερου χώρου της Ανω Κυψέλης κρίνεται στις 17 του μηνός στο ΣτΕ. Πρόκειται για ένα πάρκο περίπου πέντε στρεμμάτων, με 150 μεγάλα δένδρα, όπως κυπαρίσσια, πεύκα και ελιές, που κινδυνεύει να γίνει το... φυτώριο για ένα κτιριακό συγκρότημα-μαμούθ συνολικής επιφάνειας 40.000 τετραγωνικών, με καταστήματα, κατοικίες και υπόγειους χώρους στάθμευσης, το οποίο θα κάλυπτε ολόκληρο τον αδόμητο σήμερα χώρο.

Μοναδικός ο χώρος του πάρκου, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, αλλά κάποιοι στον δήμο αδυνατούν να το κατανοήσουν Μοναδικός ο χώρος του πάρκου, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, αλλά κάποιοι στον δήμο αδυνατούν να το κατανοήσουν Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο κίνδυνος προέρχεται από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων! Ο λόγος για το πάρκο Αγίου Αθανασίου, μεταξύ των οδών Κρίσσης, Ερατούς, Πυθίας και Κοτυλαίου, που στις αρχές του 2005 είχε σωθεί, χάρη σε δημοσίευμα της «Ε» (7/3/2005) που έφερε στο φως την οικοδομική άδεια που τότε είχε εγκρίνει η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων.

Οι περίοικοι είχαν τότε ξεσηκωθεί και είχαν αναγκάσει το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει ομόφωνα τη διάσωση του χώρου που περιβάλλει την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Επίσης ομόφωνα το νομαρχιακό συμβούλιο είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης του πράσινου, όπως άλλωστε προβλέπει και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της περιοχής (ΦΕΚ 80Δ' του 1988).

Οι ιδιοκτήτες

Η ιδιαιτερότητα του χώρου αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Είχε αγοραστεί το 1920 από τον μητροπολίτη Νευροκοπίου με σκοπό την ανέγερση ναού και κατηχητικής σχολής. Επειτα από πολύχρονες δικαστικές διαμάχες με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αποδόθηκε το 2001 με δικαστική απόφαση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Αυτό ήταν που αποφάσισε να προχωρήσει στην αξιοποίηση του ακινήτου με το σύστημα της αντιπαροχής.

Μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, ο πατριάρχης Θεόδωρος είχε πειστεί να διατηρηθεί το πράσινο. Είχε επίσης συμφωνήσει να γίνει ανταλλαγή με άλλο ακίνητο του δήμου, δεδομένου ότι το κληροδότημα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας δεν μπορεί να απαλλοτριωθεί. Ως τώρα δεν έχει βρεθεί άλλο ακίνητο.

Η δικαίωση των περιοίκων επικυρώθηκε με την 286/2007 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Εφεση όμως άσκησε η εταιρεία που είχε αναλάβει την αξιοποίηση του πάρκου. Ομως έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η δημαρχιακή επιτροπή στη 15η συνεδρίασή της στις 26 Μαρτίου 2008 αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ασκήσει και αυτή έφεση!

Οι κάτοικοι απαιτούν να διατηρηθεί το πράσινο, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από σχολικά συγκροτήματα. «Το επιβάλλει το άρθρο 24 του Συντάγματος, η κοινή λογική και η ευαισθησία για την ποιότητα ζωής», επισημαίνει η αρχιτέκτων Νίκη Ζαμενοπούλου, που όπως και η αρχαιολόγος Ελπίδα Ζερβού εκφράζουν την αγωνία τους για τη μοναδική όαση της γειτονιάς, όπου τα παιδιά βρίσκουν καταφύγιο τον ελεύθερο χρόνο τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Περιβάλλον
Τα ύποπτα βαρέλια «έκρυβαν» τοξικά
Αχελώος: στοπ στα έργα για την εκτροπή μέχρι την ολομέλεια του ΣτΕ
14 συλλήψεις στα Χανιά για τα αιολικά πάρκα της έντασης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγροτικές κινητοποιήσεις
Ραντεβού στο Κιλελέρ
Καιρικά φαινόμενα
Πλημμύρες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς
Η Δυτ. Ελλάδα βάφτηκε «κόκκινη»
Περιβάλλον
Θέλουν να φυτέψουν... τσιμέντο στο πάρκο-ανάσα
Τα ύποπτα βαρέλια «έκρυβαν» τοξικά
Αχελώος: στοπ στα έργα για την εκτροπή μέχρι την ολομέλεια του ΣτΕ
14 συλλήψεις στα Χανιά για τα αιολικά πάρκα της έντασης
Για τους μετανάστες
«Απάνθρωπο το ελληνικό «σύστημα» για τους μετανάστες»
Θετικό το νομοσχέδιο αλλά...
Διαφημιστικές πινακίδες
30 μήνες και δεν ξήλωσαν ούτε... καρτ ποστάλ
«Κολοκυθιά» αρμοδίων
Εχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 5 εκατ. από το 2007
Αλαλούμ για το τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο
Εκπαίδευση
Αποβολή για γκρουπ στο Facebook
Θεσσαλονίκη: «Λείπουν 100 εκατ. ευρώ για σχολεία»
Άρθρο Αλ. Γιωτόπουλου
Καμποτινισμός και παλινωδία
Δίκη για την απαγωγή Μυλωνά
Μπρεχτική αλληλεγγύη σε Παλαιοκώστα
Άλλες ειδήσεις
Ερευνα για το θάνατο 5χρονου
Τουρκική η Ξάνθη στο iphone!
Εκλεβαν το σήμα της NOVA και το μοίραζαν σε 1.558
«Στόχος η αντιμετώπιση της βίας και η ισότητα των φύλων»
Πριόνισαν τα κάγκελα και έφυγαν ανενόχλητοι από τμήμα
Ζητάμε από τους Βούλγαρους τον δραπέτη
Δυο 15χρονα αδελφάκια στο κελί!
35 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς 32.000 αγροτών
«Κόλλησαν» οι προσλήψεις, στον αέρα το Νοσοκομείο