Έντυπη Έκδοση

«Απάνθρωπο το ελληνικό «σύστημα» για τους μετανάστες»

Ενα σύστημα απάνθρωπο και μη αποτελεσματικό, ένα σύστημα που έχει καταρρεύσει από το 2008 «υποδέχεται» τα εξαθλιωμένα καραβάνια των μεταναστών που ψάχνουν καλύτερη τύχη στην Ελλάδα.

Τ. Χάμαρμπεργκ, ευρωεπίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Τ. Χάμαρμπεργκ, ευρωεπίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Σε μια χώρα που έχει μέσον όρο απόδοσης ασύλου μόλις 0,06%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη το ίδιο ποσοστό είναι 36%.

Καταγγελία-διαπίστωση σοκ, καθώς προέρχεται από τον Ευρωπαίο επίτροπο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Τόμας Χάμαρμπεργκ, που βρίσκεται εδώ και τρεις μέρες στη χώρα μας, επισκέφθηκε κέντρα υποδοχής μεταναστών σε Εβρο και Πάτρα και είχε σειρά επαφών με κυβερνητικά και άλλα στελέχη του Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της ενημέρωσής του για τη νέα μεταναστευτική πολιτική.

Ο κ. Χάμαρμπεργκ εξέφρασε την ελπίδα η μεταρρύθμιση που πραγματοποιείται στην Ελλάδα να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, διότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνται τα τελευταία χρόνια οι μετανάστες μόλις πατήσουν το πόδι τους στην Ελλάδα είναι πραγματικά άθλιες, δεν έχουν καμιά σχέση με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και δεν βοηθούν καθόλου τη φήμη της Ελλάδας στο εξωτερικό. Τόνισε ότι διατάξεις που θεσπίζονται στο νέο νομοσχέδιο και αφορούν την απόδοση υπηκοότητας αυτόματα στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα ή την ψήφο των μεταναστών σε τοπικές εκλογές φέρουν την Ελλάδα κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα και είναι ικανοποιητικές.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δεν παρέλειψε να αναφέρει τα κρούσματα ξενοφοβίας που σημειώνονται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς από πολλούς οι μετανάστες παρουσιάζονται ως τα «μαύρα πρόβατα» που θα πάρουν τις δουλειές σε καιρούς οικονομικής κρίσης, άποψη που δρα καταλυτικά σε ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Οι τάσεις αυτές εκφράστηκαν, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χάμαρμπεργκ, στο ιδεολογικό οπλοστάσιο ορισμένων κομμάτων στις τελευταίες εκλογές στην Ευρωβουλή (Ιούνιος 2009), και το απογοητευτικό είναι ότι κέρδισαν σε ψήφους προωθώντας αυτή την ατζέντα της ξενοφοβίας. Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι δεν συνιστά εγκληματική πράξη το να πάει κάποιος να ζητήσει δουλειά σε ξένη χώρα και ότι δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν άνθρωποι στη φυλακή για αυτόν τον λόγο, ενώ εξέφρασε την ευχή γρήγορα τα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα να κλείσουν και να ανοίξουν νέα κέντρα διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών, όπου θα επικρατούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μετανάστες και πρόσφυγες
Σχετικά θέματα: Για τους μετανάστες
Θετικό το νομοσχέδιο αλλά...
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγροτικές κινητοποιήσεις
Ραντεβού στο Κιλελέρ
Καιρικά φαινόμενα
Πλημμύρες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς
Η Δυτ. Ελλάδα βάφτηκε «κόκκινη»
Περιβάλλον
Θέλουν να φυτέψουν... τσιμέντο στο πάρκο-ανάσα
Τα ύποπτα βαρέλια «έκρυβαν» τοξικά
Αχελώος: στοπ στα έργα για την εκτροπή μέχρι την ολομέλεια του ΣτΕ
14 συλλήψεις στα Χανιά για τα αιολικά πάρκα της έντασης
Για τους μετανάστες
«Απάνθρωπο το ελληνικό «σύστημα» για τους μετανάστες»
Θετικό το νομοσχέδιο αλλά...
Διαφημιστικές πινακίδες
30 μήνες και δεν ξήλωσαν ούτε... καρτ ποστάλ
«Κολοκυθιά» αρμοδίων
Εχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 5 εκατ. από το 2007
Αλαλούμ για το τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο
Εκπαίδευση
Αποβολή για γκρουπ στο Facebook
Θεσσαλονίκη: «Λείπουν 100 εκατ. ευρώ για σχολεία»
Άρθρο Αλ. Γιωτόπουλου
Καμποτινισμός και παλινωδία
Δίκη για την απαγωγή Μυλωνά
Μπρεχτική αλληλεγγύη σε Παλαιοκώστα
Άλλες ειδήσεις
Ερευνα για το θάνατο 5χρονου
Τουρκική η Ξάνθη στο iphone!
Εκλεβαν το σήμα της NOVA και το μοίραζαν σε 1.558
«Στόχος η αντιμετώπιση της βίας και η ισότητα των φύλων»
Πριόνισαν τα κάγκελα και έφυγαν ανενόχλητοι από τμήμα
Ζητάμε από τους Βούλγαρους τον δραπέτη
Δυο 15χρονα αδελφάκια στο κελί!
35 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς 32.000 αγροτών
«Κόλλησαν» οι προσλήψεις, στον αέρα το Νοσοκομείο