Έντυπη Έκδοση

Αχελώος: στοπ στα έργα για την εκτροπή μέχρι την ολομέλεια του ΣτΕ

Νεο δικαστικό μπλόκο στο πολύπαθο έργο της εκτροπής του Αχελώου, που καρκινοβατεί από τα μέσα της δεκαετίας του '80, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι κάτοικοι εμπόδιζαν την εκτέλεση των εργασιών στην Κάνδανο και η ΕΛΑΣ προχώρησε σε συλλήψεις Οι κάτοικοι εμπόδιζαν την εκτέλεση των εργασιών στην Κάνδανο και η ΕΛΑΣ προχώρησε σε συλλήψεις Η Επιτροπή Αναστολών παγώνει προσωρινά τις εργασίες ύστερα από σχετικό αίτημα της οικολογικής οργάνωσης WWF-Ελλάς (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση) προκειμένου να αποφευχθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον.

Η κατασκευή του έργου αναστέλλεται μέχρι να αποφανθεί τελεσίδικα για την υπόθεση η Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία αναμένει τις απαντήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σειρά προδικαστικών ερωτημάτων που έχει στείλει για να κριθεί εάν ο νόμος Σουφλιά (3481/06) παραβιάζει κοινοτικές οδηγίες που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ο επίμαχος νόμος, με τον οποίο εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι, «ξεκλείδωσε» το έργο της εκτροπής, το οποίο είχε σταματήσει με αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ από το 1994.

Χθες, η Επιτροπή υπό την προεδρία του Π. Πικραμμένου (εισηγήτρια ήταν η σύμβουλος Κατερίνα Σακελλαροπούλου), σταθμίζοντας το δημόσιο συμφέρον και την οικονομική βλάβη που επικαλείται το Δημόσιο και η ΔΕΗ, διέταξε:

- Την άμεση διακοπή όλων των εργασιών που διενεργούνται και αποσκοπούν, αμέσως ή εμμέσως, στην κατασκευή του έργου της εκτροπής, καθώς και την αποχή από κάθε υλική ενέργεια που κατατείνει στην ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων.

- Τη μη λειτουργία όσων εκ των έργων χρήσης και αξιοποίησης υδάτων έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Στην αίτησή της η WWF ζητούσε να σταματήσουν τα έργα για το φράγμα της Συκιάς, η σήραγγα εκτροπής και τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι η εκτροπή συνιστά οικολογική καταστροφή καθώς με τη συνέχιση των έργων θα αφανιστούν συνολικά 17.510 στρέμματα δασικής έκτασης, θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα η νότια πλευρά της Πίνδου και θα αφανιστεί ο οικισμός της Μεσοχώρας Τρικάλων.

Το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση κρίνοντας ότι «η συνέχιση των εργασιών θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, δηλαδή περαιτέρω αλλοίωση της μορφής του τοπίου, κλονισμό του ποταμίου και των παραποταμίων οικοσυστημάτων του Αχελώου και επιβάρυνση του υδατικού δυναμικού του ποταμού». Για τον οικισμό της Μεσοχώρας τονίζεται ότι «η αναγκαία για τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού έργου πλήρωση του ταμιευτήρα θα έχει ως συνέπεια την κατάκλυση μεγάλου μέρους του οικισμού της Μεσοχώρας», ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι τα κατασκευαστικά έργα για το φράγμα της Συκιάς έχουν ως συνέπεια τη συνέχιση των εργασιών στο σύνολο του έργου της εκτροπής κατά το ανεκτέλεστο μέρος τους.

Σε αντίθεση, δηλαδή, με ό,τι υποστηρίζει το Δημόσιο, οι δικαστές δέχονται ότι τα δύο φράγματα της Μεσοχώρας και της Συκιάς δεν είναι δύο αυτόνομα υδροηλεκτρικά έργα αλλά έχουν άμεση σχέση με την εκτροπή του Αχελώου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Περιβάλλον
Θέλουν να φυτέψουν... τσιμέντο στο πάρκο-ανάσα
Τα ύποπτα βαρέλια «έκρυβαν» τοξικά
14 συλλήψεις στα Χανιά για τα αιολικά πάρκα της έντασης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγροτικές κινητοποιήσεις
Ραντεβού στο Κιλελέρ
Καιρικά φαινόμενα
Πλημμύρες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς
Η Δυτ. Ελλάδα βάφτηκε «κόκκινη»
Περιβάλλον
Θέλουν να φυτέψουν... τσιμέντο στο πάρκο-ανάσα
Τα ύποπτα βαρέλια «έκρυβαν» τοξικά
Αχελώος: στοπ στα έργα για την εκτροπή μέχρι την ολομέλεια του ΣτΕ
14 συλλήψεις στα Χανιά για τα αιολικά πάρκα της έντασης
Για τους μετανάστες
«Απάνθρωπο το ελληνικό «σύστημα» για τους μετανάστες»
Θετικό το νομοσχέδιο αλλά...
Διαφημιστικές πινακίδες
30 μήνες και δεν ξήλωσαν ούτε... καρτ ποστάλ
«Κολοκυθιά» αρμοδίων
Εχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 5 εκατ. από το 2007
Αλαλούμ για το τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο
Εκπαίδευση
Αποβολή για γκρουπ στο Facebook
Θεσσαλονίκη: «Λείπουν 100 εκατ. ευρώ για σχολεία»
Άρθρο Αλ. Γιωτόπουλου
Καμποτινισμός και παλινωδία
Δίκη για την απαγωγή Μυλωνά
Μπρεχτική αλληλεγγύη σε Παλαιοκώστα
Άλλες ειδήσεις
Ερευνα για το θάνατο 5χρονου
Τουρκική η Ξάνθη στο iphone!
Εκλεβαν το σήμα της NOVA και το μοίραζαν σε 1.558
«Στόχος η αντιμετώπιση της βίας και η ισότητα των φύλων»
Πριόνισαν τα κάγκελα και έφυγαν ανενόχλητοι από τμήμα
Ζητάμε από τους Βούλγαρους τον δραπέτη
Δυο 15χρονα αδελφάκια στο κελί!
35 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς 32.000 αγροτών
«Κόλλησαν» οι προσλήψεις, στον αέρα το Νοσοκομείο