Έντυπη Έκδοση

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

30 μήνες και δεν ξήλωσαν ούτε... καρτ ποστάλ

...«Βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την αποξήλωση περίπου 4.000 παράνομων πινακίδων που θα κοστίσει 50.000 ευρώ»...

Η δήλωση ανήκει στον αντιδήμαρχο Οικονομικών της Αθήνας Νίκο Βαφειάδη και έγινε προς την «Κ.Ε.» τον Ιούλιο του 2007, στα μέσα δηλαδή του πρώτου έτος άσκησης δημαρχιακών καθηκόντων από τον Ν. Κακλαμάνη και ενώ η Νέα Δημοκρατία ήταν ακόμη στα «πάνω» της.

Τριάντα μήνες μετά, ούτε η συγκεκριμένη ούτε καμία άλλη εργολαβία έχει ξεκινήσει...

Οι μέρες κύλησαν με τη μια υπηρεσία του δήμου να λέει ότι άλλη πρέπει να αναλάβει το έργο της αποξήλωσης, ενώ την ίδια ώρα εκατοντάδες πινακίδες συνέχισαν να αποσπούν την προσοχή των οδηγών από το τιμόνι (αυτός είναι ο προορισμός κάθε διαφήμισης) και ο ήχος από τα τρακαρίσματα και τις σειρήνες των ασθενοφόρων συνέχισε να κυριαρχεί σε μικρούς και μεγάλους δρόμους.

Δεν προχώρησε

«Η εργολαβία εκείνη δεν προχώρησε επειδή τα χρήματα ήταν πολύ λίγα και διότι δεν είχαμε δικαίωμα αποξήλωσης» μας λέει σήμερα ο Ν. Βαφειάδης, που παραμένει ένας από τους στενούς συνεργάτες του δημάρχου: «Μας έστειλε χαρτί και ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ελέγχει τα έξοδα του δήμου και μας είπε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκτελούμε τέτοιο έργο», συμπληρώνει ο κ. Βαφειάδης. Του ζητούμε να μας δείξει το σχετικό έγγραφο του επιτρόπου...

Αντ' αυτού μάς δίνει έγγραφο της Διεύθυνσης Μελετών (ασχολείται με τα τεχνικά θέματα και υπάγεται στον αναπληρωτή δημάρχου Χρόνη Ακριτίδη), η οποία απαντά στη Διεύθυνση Δημοτικών Προσόδων (υπάγεται στον ίδιο τον κ. Βαφειάδη). Το έγγραφο έχει ημερομηνία 29/6/09 και απαντά σε έγγραφο της ΔΔΠ, η οποία είχε ζητήσει (19/5/09) από τη Διεύθυνση Μελετών να συντάξει και να δημοπρατήσει μελέτη για την καθαίρεση παράνομων διαφημιστικών μέσων.

Η Διεύθυνση Μελετών επικαλείται «πρόσφατες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου» και «επαφή με την εντεταλμένη επίτροπο στον Δήμο Αθηναίων» για να αποφανθεί ότι «η εργασία απομάκρυνσης των παράνομων διαφημιστικών μέσων πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 28/80 και του νόμου 3463/06»... Δηλαδή από τη ΔΔΠ και όχι από τη Διεύθυνση Μελετών. Ολα αυτά, δύο χρόνια γεμάτα μετά τις εξαγγελίες ότι η εργολαβία είναι έτοιμη!

Ενα συμβούλιο

Την ίδια περιβόητη εργολαβία συναντούμε και σε συζήτηση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο στις 22 Σεπτεμβρίου του 2008. Τότε, το θέμα συζήτησης αφορά συμφωνία του δήμου με τρεις εταιρείες («Δόμηση», «Μάστερ», «Ρέμεντι») που εγκαθιστούν υπαίθριες διαφημίσεις σε 513 στέγαστρα στάσεων και 39 «πύργους» (ψηλές κυκλικές κατασκευές που μπαίνουν στο πεζοδρόμιο). Τα στέγαστρα και οι πύργοι ανήκουν στον δήμο και από τη μίσθωσή τους στις τρεις εταιρείες ο δήμος εισπράττει 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως!

Σε εκείνη λοιπόν τη συζήτηση ο αναπληρωτής δημάρχου Χρ. Ακριτίδης ενημερώνει το σώμα ότι υπάρχει «διαδικασία για την εργολαβία» με αυξημένο μάλιστα ποσόν.

«Αν θυμάμαι καλά, είναι 150.000 ευρώ, έχει πάει ήδη στη Δημαρχιακή Επιτροπή για να γίνει διαγωνισμός». Τι απέγινε με την εργολαβία που ήταν το 2008 σε εξέλιξη;

Το μόνο γνωστό είναι ότι αύριο Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010, η ίδια Δημαρχιακή Επιτροπή συζητά θέμα για: «Εγκριση πίστωσης ποσού 150.000,00 ευρώ για εργασία απομάκρυνσης διαφημιστικών μέσων που έχουν τοποθετηθεί χωρίς άδεια σε κοινόχρηστους χώρους και ιδιωτικούς χώρους».

Με τη νέα απόφαση μάλιστα, το έργο δεν θα εκτελεσθεί (;) από τη Διεύθυνση Μελετών ή τη Διεύθυνση Προσόδων, αλλά από τη Διεύθυνση Καθαριότητας.

Το παράδοξο είναι, πάντως, ότι για να προχωρήσει σε προσλήψεις 930 συμβασιούχων έργου στην Καθαριότητα, ο Δήμος Αθηναίων επικαλείται «εισαγγελικές εντολές» για την απομάκρυνση ανθυγιεινών εστιών, αλλά πουθενά τις εισαγγελικές οδηγίες που και πρόσφατα εκδόθηκαν.

Ο αντιεισαγγελέας

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικ. Μαύρος, απαντώντας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την εφαρμογή του αυτοφώρου, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η τοποθέτηση πινακίδων-επιγραφών στο οδικό δίκτυο της χώρας και η υπό τούτων εν γένει διαφήμιση αγαθών ή υπηρεσιών κατά παράβαση των οικείων διατάξεων που προβλέπουν τις προϋποθέσεις του επιτρεπτού της τοποθέτησής τους, αποτελεί διαρκές έγκλημα [...] όχι μόνο με την εφάπαξ τέλεσή του, αλλά και με την παραπέρα διατήρηση της παράνομης κατάστασης που δημιουργείται δι' αυτού και διαρκεί μέχρις ότου αρθεί η κατάσταση αυτή, η οποία προσβάλλει το έννομο αγαθό της ασφάλειας των στο πιο πάνω οδικό δίκτυο της χώρας κινουμένων οδηγών και πεζών πολιτών».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφήμιση
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια
Σχετικά θέματα: Διαφημιστικές πινακίδες
«Κολοκυθιά» αρμοδίων
Εχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 5 εκατ. από το 2007
Αλαλούμ για το τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγροτικές κινητοποιήσεις
Ραντεβού στο Κιλελέρ
Καιρικά φαινόμενα
Πλημμύρες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς
Η Δυτ. Ελλάδα βάφτηκε «κόκκινη»
Περιβάλλον
Θέλουν να φυτέψουν... τσιμέντο στο πάρκο-ανάσα
Τα ύποπτα βαρέλια «έκρυβαν» τοξικά
Αχελώος: στοπ στα έργα για την εκτροπή μέχρι την ολομέλεια του ΣτΕ
14 συλλήψεις στα Χανιά για τα αιολικά πάρκα της έντασης
Για τους μετανάστες
«Απάνθρωπο το ελληνικό «σύστημα» για τους μετανάστες»
Θετικό το νομοσχέδιο αλλά...
Διαφημιστικές πινακίδες
30 μήνες και δεν ξήλωσαν ούτε... καρτ ποστάλ
«Κολοκυθιά» αρμοδίων
Εχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 5 εκατ. από το 2007
Αλαλούμ για το τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο
Εκπαίδευση
Αποβολή για γκρουπ στο Facebook
Θεσσαλονίκη: «Λείπουν 100 εκατ. ευρώ για σχολεία»
Άρθρο Αλ. Γιωτόπουλου
Καμποτινισμός και παλινωδία
Δίκη για την απαγωγή Μυλωνά
Μπρεχτική αλληλεγγύη σε Παλαιοκώστα
Άλλες ειδήσεις
Ερευνα για το θάνατο 5χρονου
Τουρκική η Ξάνθη στο iphone!
Εκλεβαν το σήμα της NOVA και το μοίραζαν σε 1.558
«Στόχος η αντιμετώπιση της βίας και η ισότητα των φύλων»
Πριόνισαν τα κάγκελα και έφυγαν ανενόχλητοι από τμήμα
Ζητάμε από τους Βούλγαρους τον δραπέτη
Δυο 15χρονα αδελφάκια στο κελί!
35 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς 32.000 αγροτών
«Κόλλησαν» οι προσλήψεις, στον αέρα το Νοσοκομείο