Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ Ο ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΖΗΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ;

Εχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 5 εκατ. από το 2007

Πάνε σχεδόν τρία χρόνια από την εποχή που το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τελεσίδικα πολίτη ο οποίος προσέφυγε στα δικαστήρια μετά τον θάνατο του παιδιού του (το 2000), όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε προσέκρουσε στην τσιμεντένια βάση διαφημιστικής πινακίδας στη λεωφόρο Κατεχάκη.

Η απόφαση εκείνη (909/2007) ήταν αφετηρία για να εκδώσει εγκυκλίους και αποφάσεις ή έστω να κάνει δηλώσεις σειρά υπουργών. Εκτός του Χάρη Καστανίδη, που εκτός της Δικαιοσύνης είναι υπουργός Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (και πρώην υπουργός Μεταφορών), για το παράνομο καθεστώς των διαφημιστικών πινακίδων έχουν μιλήσει πρόσφατα μεν η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, παλαιότερα δε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος (βάσει δικής του εγκυκλίου ενήργησε και ξήλωσε με μοναδική αποτελεσματικότητα πινακίδες ο δήμαρχος Γαλατσίου Κυριάκος Τσίρος), ακόμη και ο τέως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Το χάος στο καθεστώς εγκατάστασης έχουν επισημάνει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής, 50 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση τον Απρίλιο του 2008 καταλογίζοντας αδράνεια στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ενώ το 2006 είχε ασχοληθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι πολλές παράνομες πινακίδες τροφοδοτούνται με ρεύμα από το δημόσιο δίκτυο στέλνοντας τον λογαριασμό στα... υποψήφια θύματά τους.

Τέσσερα χρόνια μετά, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ακόμη συζητά το πρόβλημα και ο δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης περιορίζεται να χαρακτηρίζει «έξυπνη» την πρόταση να κόβεται το ρεύμα που φωτίζει ή κινεί τις υπαίθριες διαφημίσεις. Στη συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου 2010, όταν επανέφερε το θέμα προς συζήτηση ο Στέλιος Λάμπρου (Συμπαράταξη-ΚΚΕ) και ο Ρήγας Αξελός (Ανοιχτή Πόλη) είπε ότι είναι «ευθύνη των δήμων η απομάκρυνση των πινακίδων», ο δήμαρχος προσπάθησε να στείλει την... μπάλα στην εξέδρα λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η κατάσταση στον Δήμο Αθηναίων είναι καλύτερη από ό,τι σε άλλους δήμους της Αττικής», ότι υπάρχουν δρόμοι που έχουν οι δήμοι, αλλά «στις μεγάλες λεωφόρους σηκώνει διευκρίνιση» και να καταλήγει στο «μπαγιόκο»: «Το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε πάντα κάποιο κονδύλι -τουλάχιστον έπρεπε να έχει- που είναι γι' αυτή τη δουλειά. Αυτό το κονδύλι πρέπει να μεταφερθεί σε εμάς εφόσον πρέπει να το κάνει ο δήμος, διότι δεν είναι λίγα τα ποσά»!

«Διαπλοκές»

Εντυπωσιακή είναι η παρέμβαση που κάνει σε εκείνο το σημείο ο δημοτικός σύμβουλος και δημοσιογράφος Μ. Γιομπαζολιάς (παράταξη Σκανδαλίδη): «Για όσους με γνωρίζουν λίγο λεπτομερέστερα, όσον αφορά τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες, είναι ιδιαιτέρως κατανοητή η κουβέντα που θα πω τώρα», ξεκίνησε ο κ. Γιομπαζολιάς -υπαινισσόμενος προφανώς το γεγονός ότι είναι διευθυντικό στέλεχος του τηλεοπτικού σταθμού «Εξτρα». Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος σταθμός ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο Βρυώνη (Αλμα-Ατέρμων), που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια να εγκαθιστά υπαίθριες διαφημίσεις. Τη δραστηριότητα αυτή συνεχίζει και σήμερα μέσω της εταιρείας «Δόμηση», ενώ κατά καιρούς έχει διατυπωθεί η άποψη ότι βρίσκεται και πίσω από άλλες εταιρείες διαφημίσεων που στήνονται και διαλύονται «εν μία νυκτί», ώστε να γλιτώνουν από τις μηνύσεις και τις καταδικαστικές αποφάσεις.

Ο κ. Γιομπαζολιάς, λοιπόν, προτείνει να κόβεται το ρεύμα στις διαφημιστικές πινακίδες λέγοντας ότι «ίσως αυτό είναι λυσιτελέστερο από την επαναλαμβανόμενη επιβολή προστίμων με την οποία -καταλάβατε τώρα-, αν κερδίζω εγώ εκατό δραχμές, πάρτε μου δύο και σας κάνω άλλες δύο δώρο»!

Εσοδα εκατομμυρίων

Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ν. Βαφειάδης επιμένει να μιλά για σημαντικά έσοδα από τις υπαίθριες διαφημίσεις, νόμιμες και παράνομες. Οπου νόμιμες, κατά τη γνώμη του, εκείνες που βρίσκονται στα στέγαστρα των στάσεων και από τις οποίες ο δήμος εισπράττει δύο εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Επαίρεται επίσης για το γεγονός ότι μετά το 2007 αυξήθηκαν τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις άλλες, τις παράνομες. Οπως λέει, έχουν βεβαιωθεί από το 2007 πρόστιμα 5 εκατ. ευρώ και έχουν τελεσιδικήσει (άρα και εισπραχθεί) 2 εκατομμύρια ευρώ. Με τόσες εισπράξεις, γιατί άραγε ο δήμαρχος να ζητά πρόσθετα κονδύλια προκειμένου να προχωρήσει σε αποξηλώσεις;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφήμιση
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια
Σχετικά θέματα: Διαφημιστικές πινακίδες
30 μήνες και δεν ξήλωσαν ούτε... καρτ ποστάλ
«Κολοκυθιά» αρμοδίων
Αλαλούμ για το τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγροτικές κινητοποιήσεις
Ραντεβού στο Κιλελέρ
Καιρικά φαινόμενα
Πλημμύρες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς
Η Δυτ. Ελλάδα βάφτηκε «κόκκινη»
Περιβάλλον
Θέλουν να φυτέψουν... τσιμέντο στο πάρκο-ανάσα
Τα ύποπτα βαρέλια «έκρυβαν» τοξικά
Αχελώος: στοπ στα έργα για την εκτροπή μέχρι την ολομέλεια του ΣτΕ
14 συλλήψεις στα Χανιά για τα αιολικά πάρκα της έντασης
Για τους μετανάστες
«Απάνθρωπο το ελληνικό «σύστημα» για τους μετανάστες»
Θετικό το νομοσχέδιο αλλά...
Διαφημιστικές πινακίδες
30 μήνες και δεν ξήλωσαν ούτε... καρτ ποστάλ
«Κολοκυθιά» αρμοδίων
Εχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 5 εκατ. από το 2007
Αλαλούμ για το τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο
Εκπαίδευση
Αποβολή για γκρουπ στο Facebook
Θεσσαλονίκη: «Λείπουν 100 εκατ. ευρώ για σχολεία»
Άρθρο Αλ. Γιωτόπουλου
Καμποτινισμός και παλινωδία
Δίκη για την απαγωγή Μυλωνά
Μπρεχτική αλληλεγγύη σε Παλαιοκώστα
Άλλες ειδήσεις
Ερευνα για το θάνατο 5χρονου
Τουρκική η Ξάνθη στο iphone!
Εκλεβαν το σήμα της NOVA και το μοίραζαν σε 1.558
«Στόχος η αντιμετώπιση της βίας και η ισότητα των φύλων»
Πριόνισαν τα κάγκελα και έφυγαν ανενόχλητοι από τμήμα
Ζητάμε από τους Βούλγαρους τον δραπέτη
Δυο 15χρονα αδελφάκια στο κελί!
35 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς 32.000 αγροτών
«Κόλλησαν» οι προσλήψεις, στον αέρα το Νοσοκομείο