Έντυπη Έκδοση

Αλαλούμ για το τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο

Ενα παράξενο δίδυμο θυμούνται υπάλληλοι του τότε υπουργείου Μεταφορών που ασχολούνταν προ 15ετίας με την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ο εκδότης Γ. Κουρής και ο Φ. Βρυώνης της Αλμα-Ατέρμων να κυκλοφορούν από γραφείο σε γραφείο ζητώντας επιμόνως ενημέρωση για τις ρυθμίσεις-απαγορεύσεις που θα αφορούν τις υπαίθριες διαφημίσεις. Κάποιοι μάλιστα επιμένουν ότι έβλεπαν την τσέπη του κ. Βρυώνη να... φουσκώνει επικίνδυνα!

Ο νέος ΚΟΚ πάντως έγινε νόμος (2696) το 1999, στηριζόμενος μάλιστα στη διεθνή σύμβαση της Βιέννης και κυρίως με βάση αυτόν, τα δικαστήρια δικαιώνουν πολίτες που έπεσαν θύματα τροχαίων λόγω διαφημιστικών πινακίδων.

Πού βρίσκεται λοιπόν η ασάφεια του νομοθετικού πλαισίου την οποία επικαλείται ο Νικήτας Κακλαμάνης για να μην προχωρήσει στο ξήλωμα των διαφημιστικών πλαισίων; Για να την εντοπίσουμε χρειάστηκε να προσπαθήσουμε αρκετά. Η μελέτη του 2009 με τις προτάσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) την οποία επικαλείται ο δήμαρχος Αθηναίων λέει πολλά, αλλά ελάχιστα έως καθόλου για την αποξήλωση πινακίδων. Οταν ρωτήσαμε τον γενικό διευθυντή του ΙΤΑ Σάκη Κανταρτζή, μας παρέπεμψε στον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΚΕ Πάνο Ζυγούρη (αντιδήμαρχο Αθηναίων επί δημαρχίας Δ. Μπέη).

Ο κ. Ζυγούρης μάς παρέθεσε το περίπλοκο «οπλοστάσιο» που περιλαμβάνει σειρά νόμων για την υπαίθρια διαφήμιση (2946/2001), τις αρμοδιότητες επί των οδών (3481/2006), διατάγματα, γνωμοδοτήσεις ακόμη και μία απόφαση του ΣτΕ (552/2008) όπου αναφέρεται ότι το δικαίωμα της διαφήμισης «αποτελεί ειδική εκδήλωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης οικονομικής ελευθερίας». Στην επιμονή μας να περιγραφεί με απλά λόγια το κενό του νόμου, ο κ. Ζυγούρης επικεντρώνεται σε τρία σημεία:

*Στα κονδύλια που πρέπει να αυξηθούν αφού πλέον οι δήμοι έχουν ευθύνη για τη συντήρηση περισσότερων δρόμων με βάση τον νόμο 3481.

*Στο εάν μέσα στον όρο «συντήρηση» περιλαμβάνεται και η απομάκρυνση διαφημίσεων διότι δεν αναφέρεται ρητώς.

*Στο γεγονός ότι ένα ατύχημα μπορεί να συνέβη σε δρόμο που ήταν παλιότερα στη δικαιοδοσία της περιφέρειας ή του υπουργείου Υποδομών και τώρα μεταφέρθηκε στον δήμο. «Πού θα επιρρίψει το δικαστήριο ευθύνες εάν υπήρξε τέτοια αλλαγή»;

Το πρόβλημα του ποιος είναι αρμόδιος για τους δρόμους έχει παρελθόν. Οπως λέει ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ν. Βαφειάδης, υπάρχουν οδοί όπως η Καλλιρρόης ή η Λιοσίων που μέχρις ενός σημείου ανήκουν στον δήμο, λίγο πιο κάτω στην περιφέρεια και μετά στο υπουργείο.

Υπαρκτή όμως είναι και η γενικότερη ασάφεια για το τι είναι νόμιμο και τι παράνομο. Για παράδειγμα, ο κ. Βαφειάδης μάς λέει ότι οι διαφημίσεις στις 513 στάσεις των λεωφορείων είναι νόμιμες. Ομως, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο (22/9/08) υπήρξαν αντιδήμαρχοι που δέχτηκαν ότι «πιθανόν να υπάρχουν για ορισμένες θέσεις προβλήματα» (Β. Κορομάντζος) ή πινακίδες «που δεν πρέπει να μπουν εκεί γιατί δεν πληρούν επακριβώς όλους τους κανονισμούς» (Χρ. Ακριτίδης). Ο κ. Ακριτίδης είπε τότε ότι είχε ζητηθεί προ τριετίας η συνδρομή ειδικής επιτροπής (ΕΠΑΕ) για τον έλεγχο της νομιμότητας των πινακίδων. Ομως η ΕΠΑΕ αρνήθηκε να αναλάβει το έργο «λόγω του πλήθους των περιπτώσεων» και της έλλειψης κριτηρίων «ως προς τη λειτουργία, την αισθητική της πόλης, τα κυκλοφοριακά προβλήματα που θα δημιουργηθούν».

Οσο για τον Ν. Κακλαμάνη, με τον ίδιο τρόπο που επικαλείται την ασάφεια των νόμων για να μη διακόπτει τη λειτουργία θεάτρων και χώρων συνάθροισης κοινού χωρίς άδεια λειτουργίας («Ε»-«Νυχτομάγαζα: Μπρος προστάτες και πίσω γραφειοκρατία»-5/2/07), το ίδιο κάνει και με τις παράνομες και ενίοτε δολοφονικές διαφημιστικές πινακίδες...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφήμιση
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια
Σχετικά θέματα: Διαφημιστικές πινακίδες
30 μήνες και δεν ξήλωσαν ούτε... καρτ ποστάλ
«Κολοκυθιά» αρμοδίων
Εχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 5 εκατ. από το 2007
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγροτικές κινητοποιήσεις
Ραντεβού στο Κιλελέρ
Καιρικά φαινόμενα
Πλημμύρες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς
Η Δυτ. Ελλάδα βάφτηκε «κόκκινη»
Περιβάλλον
Θέλουν να φυτέψουν... τσιμέντο στο πάρκο-ανάσα
Τα ύποπτα βαρέλια «έκρυβαν» τοξικά
Αχελώος: στοπ στα έργα για την εκτροπή μέχρι την ολομέλεια του ΣτΕ
14 συλλήψεις στα Χανιά για τα αιολικά πάρκα της έντασης
Για τους μετανάστες
«Απάνθρωπο το ελληνικό «σύστημα» για τους μετανάστες»
Θετικό το νομοσχέδιο αλλά...
Διαφημιστικές πινακίδες
30 μήνες και δεν ξήλωσαν ούτε... καρτ ποστάλ
«Κολοκυθιά» αρμοδίων
Εχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 5 εκατ. από το 2007
Αλαλούμ για το τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο
Εκπαίδευση
Αποβολή για γκρουπ στο Facebook
Θεσσαλονίκη: «Λείπουν 100 εκατ. ευρώ για σχολεία»
Άρθρο Αλ. Γιωτόπουλου
Καμποτινισμός και παλινωδία
Δίκη για την απαγωγή Μυλωνά
Μπρεχτική αλληλεγγύη σε Παλαιοκώστα
Άλλες ειδήσεις
Ερευνα για το θάνατο 5χρονου
Τουρκική η Ξάνθη στο iphone!
Εκλεβαν το σήμα της NOVA και το μοίραζαν σε 1.558
«Στόχος η αντιμετώπιση της βίας και η ισότητα των φύλων»
Πριόνισαν τα κάγκελα και έφυγαν ανενόχλητοι από τμήμα
Ζητάμε από τους Βούλγαρους τον δραπέτη
Δυο 15χρονα αδελφάκια στο κελί!
35 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς 32.000 αγροτών
«Κόλλησαν» οι προσλήψεις, στον αέρα το Νοσοκομείο