Έντυπη Έκδοση

16 χρόνων έγκυος από τον πατέρα της

Σάφαϊρ

Μονάκριβη (Σπρώξε)

μτφρ.: Αγορίτσα Μπακοδήμου

εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 210, 12,54 ευρώ

Η ποιήτρια Σάφαϊρ (Ραμόνα Λόφτον, το πραγματικό της όνομα) δίδαξε ανάγνωση και γραφή σε εφήβους και ενήλικες του Χάρλεμ. Το πρώτο της μυθιστόρημα, «Push», που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1996 (στα ελληνικά «Σπρώξε», από τις εκδόσεις Καστανιώτη) και κέρδισε το βραβείο Στίβεν Γκρέιν για το βιβλίο του μήνα, πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, περιγράφει τη σκληρή ζωή της Κλαρίς Πρέσιους Τζόουνς στο υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον του Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Με την ευκαιρία της μεταφοράς του μυθιστορήματος σε ταινία από τον Αμερικανό σκηνοθέτη Lee Daniels και με τίτλο «Μονάκριβη» (την πολύ επιτυχημένη μετάφραση στα ελληνικά του τίτλου της ταινίας), το μυθιστόρημα επανακυκλοφορεί για να περιγράψει πώς μια κόρη από δύο γονείς-τέρατα μπορεί να ιδωθεί ως πραγματικά μονάκριβη.

Η Πρέσιους είναι 16 χρόνων και έγκυος για δεύτερη φορά από τον ίδιο της τον πατέρα. Το πρώτο της μωρό πάσχει από σύνδρομο Ντάουν, η εξωτερική της εμφάνιση (μαύρη και υπέρβαρη), άλλη μία καταδίκη, και με μια μητέρα που την κακοποιεί λεκτικά και σωματικά. Εγκλωβισμένη σε αυτή τη δίνη, η έφηβη δεν μαθαίνει να γράφει και να διαβάζει αλλά μαθαίνει να ονειρεύεται, ώσπου τα όνειρά της να αποκτήσουν δύναμη και συνοδοιπόρο τη δασκάλα της, Μις Ρέιν, στο «εναλλακτικό» σχολείο.

Η συγγραφέας επιλέγει μία αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο για να κάνει την ιστορία πιο δυνατή και μια γλώσσα αργκό, με τις βρισιές και το ωμό λεξιλόγιο των εφήβων του Χάρλεμ, που αποδίδεται εύστοχα και στο ελληνικό κείμενο, συνδυάζοντας κυνικά και λυρικά στοιχεία. Ειδικά οι λεπτομερείς περιγραφές των βιασμών και των σωματικών κακοποιήσεων σε πρώτο πρόσωπο είναι λέξη προς λέξη μια γροθιά στο στομάχι. Από την άλλη, η Σάφαϊρ μπαίνει στον ψυχισμό της κακοποιημένης κοπέλας και δείχνει την αντίθεση της ενήλικης μανίας με την παιδική αθωότητα, που την προστατεύει και της προσφέρει μια διαφυγή από τον τρόμο. Το βιβλίο κλείνει με ποιήματα και μικρά διηγήματα της Πρέσιους και των συμμαθητριών της, καθώς η γραφή και η ανάγνωση παρουσιάζονται σαν κλειδιά για το πιο αισιόδοξο παράθυρο προς τον κόσμο. Η νέα κοπέλα παίρνει τη ζωή στα χέρια της, βρίσκοντας το θάρρος να κάνει σχέδια για ένα καλύτερο μέλλον, αποδεχόμενη όλα της τα τραύματα ένα προς ένα. «Η δεσποινίς Ρέιν λέει πως διάβασε ότι η αλήθεια σ' ελευθερώνει, λέει όμως πως δεν είναι σίγουρη γι' αυτό... Ομως το 'πα, όπως και τότε που ήμουν δώδεκα. Πώς μπορώ να πω πως ο πατέρας του μωρού είναι άγνωστος, αφού εγώ τον ξέρω»;

Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου έχει κερδίσει ήδη κοινό και κριτικούς και οι υποδειγματικές ερμηνείες των Μο' Νικ και Σιντιμπέ, στους ρόλους μητέρας και κόρης, αντίστοιχα, κάνουν την ταινία επάξια ακόλουθο του βιβλίου αποδίδοντας το συγκλονιστικό, συγκινητικό, κι όχι μελοδραματικό, ταξίδι σε μια γενναία ψυχή, στο οποίο μας πάει η Σάφαϊρ.

Στο προηγούμενο φύλλο της Βιβλιοθήκης κάναμε λάθος το όνομα του Κωνσταντίνου Καναράκη που έκανε την πρόταση των βιβλίων του βιβλιοπωλείου Πατάκη, στη στήλη μας Εκτός λίστας. Συγγνώμη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Διηγήματα ωριμότητας
Φωτοσκιάσεις για έθνη
Μαύρο βαθύ, σχεδόν γκρίζο συννεφιάς
Κατάθεση ψυχής
Το περί Σολωμού ογκώδες έργο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Διηγήματα ωριμότητας
16 χρόνων έγκυος από τον πατέρα της
Φωτοσκιάσεις για έθνη
Μαύρο βαθύ, σχεδόν γκρίζο συννεφιάς
Κατάθεση ψυχής
Το περί Σολωμού ογκώδες έργο
Βιβλίο
ΕΠΙΜΕΤΡΟ στην «Επινόηση της πραγματικότητας» του Β. Ραπτόπουλου*
Συνέντευξη
Αιμίλιος Καλιακάτσος
Συνέντευξη: Φώτης Θαλασσινός
Ταξίδι σε τόπους απροσδιόριστους και ζοφερούς
Περιοδικά
Λογοτεχνικά περιοδικά: Θερμοκήπια υπό εξαφάνιση;
Από τις 4:00 στις 6:00
Εργασία, ανεργία και τραγούδι πάνε μαζί
Συνεργάστηκε με τους πάντες...
Άλλες ειδήσεις
Ενδεκάτη η Κραταιή
Να καταστρώνεις χωρίς καπέλο
Το τελευταίο θρόισμα του «γερο-Χαρτ»