Έντυπη Έκδοση

Οταν η απελπισία γεννά μεσσίες

Στην Ελλάδα της «άγριας μελαγχολίας». Ενα παράξενο μείγμα οργής και θλίψης. Από τη μια στιγμή στην άλλη καταρρέουν οι βεβαιότητες μιας ζωής.

Με άγνωστες ακόμα τις παρενέργειες στο σύνολό τους, η εποχή αυτή μάς αλλάζει. Αλλάζει τη ζωή μας, τις συνήθειές μας, τις επιθυμίες μας, τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

«Το μέλλον ανήκει στην έκπληξη, 34 σχόλια για την κρίση και ένα υστερόγραφο» της Φωτεινής Τσαλίκογλου, εκδόσεις «Καστανιώτη». Η στήλη παραχωρεί στην καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο την αφήγηση μιας επικαιρότητας που μας πονά και μας τρελαίνει, αλλά και γεννά τεχνάσματα για να υπερβούμε την οδύνη και να επινοήσουμε την ελπίδα.

«Η πελατεία στους "μαγικούς οίκους" των ενδυματολόγων της ελπίδας σημειώνει μια θεαματική άνοδο. Είτε αμείβονται επισήμως για τις υπηρεσίες τους είτε δηλώνουν ότι δρουν στο όνομα της υπερβατικής αλήθειας είτε είναι ακόμα γνησιότεροι απατεώνες, οι θαυματοποιοί της εποχής μας κάνουν χρυσές δουλειές. Δεν είναι να απορείς. Οταν ο ορθολογισμός έχει εξαντλήσει τα όρια και τις δυνατότητές του, όταν η κοινωνία παράγει περισσότερους απελπισμένους και απεγνωσμένους απ' όσους μπορεί να αντέξει το ιδεολόγημα της προόδου, όταν τα υπολείμματα του Διαφωτισμού καλύπτονται από ένα αδιαφανές σκότος, όταν με λίγα λόγια η υπόθεση της ζωής μεταμορφώνεται σε δυσβάσταχτο έργο, είναι προφανές ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα προστρέξουν και πάλι στους μάντεις, στους αστρολόγους και στους μεσσίες. Οι απαρηγόρητοι θα αναζητήσουν παρηγοριά στην αγκαλιά των εμπόρων της ελπίδας. Ψώνια; Τσαρλατάνοι; Διαταραγμένες προσωπικότητες; Αυθεντικοί ονειροπόλοι; Η θανάσιμη παγίδα παραμονεύει».

Αντίδοτο στην απελπισία ο ορθός λόγος, παρ' ότι πάνε και αυτόν οι μεσσίες να τον υφαρπάξουν. Αν τους αφήσουμε...*

Πράσινο στο Ελληνικό

Τη Δευτέρα, ώρα 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου (Λ. Ιωνίας 96), η Δημοτική Κίνηση «Ανω-Κάτω στο Καλαμάκι», μας καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Η αναγκαιότητα δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού: το μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού είναι ένας εφικτός στόχος». Μιλά ο Νίκος Μπελαβίλας, δρ αρχιτέκτων-πολεοδόμος, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος για το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου στο Ελληνικό. Θα τονίσει τη σπουδαιότητα του πρασίνου και των ελεύθερων χώρων στο λεκανοπέδιο και στο παράκτιο μέτωπο. Μιλούν ακόμη οι Νάντια Σουρέλη, αρχιτέκτων μηχ/κός, ΑΠΘ, υποψ. δρ Πολεοδομίας UCLA, συντονίστρια της έρευνας, Πολίνα Πρέντου, αρχιτέκτων μηχ/κός ΕΜΠ, συντονίστρια της έρευνας. Την εκδήλωση-συζήτηση θα ανοίξει ο δημοτικός σύμβουλος Αλίμου Δημήτρης Κλαυδιανός. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο anokatostokalamaki.wordpress.com

*«Η υγεία στην εποχή της κρίσης» είναι το θέμα της αυριανής ημερίδας που διοργανώνει από 9.00 έως 14.30 στο Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11, Πλάκα, η Δημοκρατική Αριστερά. Μιλούν οι: Φώτης Κουβέλης, Γιάννης Σακέλλης, Χρήστος Μιχαηλίδης, Τάκης Παναγιωτόπουλος, Μάνος Ματσαγγάνης, Παύλος Ζουμπούλης, Μάνος Ζαχαριάδης, Βασίλης Γκόγκογλου, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Ηλίας Μόσιαλος, Κώστας Βαγιανός, Μάνος Ζαχαριάδης, Παυλίνα Ουζουνίδου.

*Διεθνείς προσωπικότητες από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι θα πάρουν μέρος στην επιστημονική ημερίδα «Μουσείο-Μνημείο-Κοινωνία» που γίνεται σήμερα (5.30 μ.μ.) στο Βυζαντινό Μουσείο, στη μνήμη του αξέχαστου διευθυντή του Δημήτρη Κωνστάντιου. Θα μιλήσουν μεταξύ άλλων οι: Ν. Καλτσάς, Σοφία Χανδακά, Ελέν Εβανς, Γιανίκ Ντιράντ, Κ. Κωτσάκης, Βάνα Ξένου, Αννα Φιλίνη.

Σύμφωνο των νησιών

Ευρωπαϊκή ημερίδα με θέμα «Το Σύμφωνο των Νησιών και ο ρόλος των νησιωτικών αρχών στον ενεργειακό σχεδιασμό», διοργανώνουν το Σάββατο 9.00 έως 15.00 στην Ερμούπολη της Σύρου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου - ΔΑΦΝΗ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Το Σύμφωνο των Νησιών (www.islepact.eu) αποτελεί μια πολιτική δέσμευση των νησιωτικών αρχών για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδο νησιού κατά 20% έως το 2020. Αποτελεί μια προέκταση του Συμφώνου των Δημάρχων και απευθύνεται μόνο σε νησιωτικές αρχές, οι οποίες επιθυμούν να δηλώσουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους για συμβολή στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Με τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία οι νησιωτικοί δήμοι δεσμεύονται να καθορίσουν και να αναπτύξουν νησιωτικά Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας για τη μείωση των εκπομπών CO2 σε επίπεδο νησιού, καθώς και να προτείνουν ενεργειακές επενδύσεις προς υλοποίηση για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Τηλ.: 210-8848055-6.

Αντιθέσεις

Σεραφείμ

μητροπολίτης

«Ετυχα σκληρής κριτικής από τους κατεγνωσμένους διατάκτες και υπεργολάβους του Τύπου»

«Εθνος»

Χάρης Καστανίδης

υπουργός Δικαιοσύνης

«Αγιοι Πατέρες της Εκκλησίας, ελπίζω να πιστεύετε στον Θεό όπως και εγώ»

«Νέα»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
"Πακέτο" εθελουσίας
Σκληρό μήνυμα σε ΟΤΕ και Cosmote
Μετανάστες
Απόφαση για επιχείρηση-σκούπα
Οι μετανάστες φεύγουν, το αλαλούμ παραμένει
Αγρια κόντρα στη Βουλή
Μετά... οργάνων απέλαση για 78
«Δεν μας έδωσαν όλα τα δικαιώματα, αλλά θα ζούμε νόμιμα»
Αλέκα κατά ποινικοποίησης
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Συγκοινωνίες: σταματούν οι κινητοποιήσεις
Οδικό δίκτυο
Δείχνουν εργολάβους για το μπάχαλο
Μετρό
Ο μετροπόντικας ξεμύτισε στον Ευκλείδη
Πρόγραμμα κατάρτισης
9.000 νέοι αγρότες στα θρανία
Εκπαίδευση
Στο δρόμο οι καθηγητές για τις συγχωνεύσεις
Και αντιδράσεις γονέων, εκπαιδευτικών στον Πειραιά
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Καρτέρια θανάτου στους δρόμους των πουλιών
Ορυκτός "πλούτος"
38 δισ. κάτω απ' τα πόδια μας
Υγεία
Μήνυση κατά της Roche Hellas
Υπό κράτηση Έλληνες ναυτικοί
400 κιλά ναρκωτικά βρέθηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο στη Βενεζουέλα
Επιστολή από την οικογένεια Φούντα
Οικογένεια Φούντα: «Να μη δούμε τον Λάμπρο ως ίνδαλμα ούτε ως αντικείμενο εκμετάλλευσης»
Αρειος Πάγος
Διαδήλωση και αρεοπαγιτών
Υπουργείο Δικαιοσύνης
«Δεν διαγράφουν τις πειθαρχικές ποινές των κρατουμένων»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Κατάθεσε άλλη αντ' άλλων
Άλλες ειδήσεις
Επίτιμος διδάκτορ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Υποθηκεύουν το περιβάλλον»
Ακόμα ένας άστεγος νεκρός
Κι άλλο πτώμα στη χωματερή
Καταγγέλλει παράνομο κύκλωμα στην ανακύκλωση μπαταριών