Έντυπη Έκδοση

«Πυρηνική ενέργεια; Οχι, ευχαριστώ!»

Φουκουσίμα. Τρία χρόνια μετά. Το τέλος της πυρηνικής ενέργειας ζητούν χιλιάδες διαδηλωτές στο Τόκιο και σε δεκάδες πόλεις στην Ιαπωνία πραγματοποιώντας από την Κυριακή κινητοποιήσεις, που κορυφώνονται σήμερα - ημέρα μνήμης της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής μετά το Τσέρνομπιλ.

Τρία χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, η ιαπωνική κυβέρνηση σκέφτεται να ενεργοποιήσει ορισμένους από τους 48 αντιδραστήρες της χώρας Τρία χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, η ιαπωνική κυβέρνηση σκέφτεται να ενεργοποιήσει ορισμένους από τους 48 αντιδραστήρες της χώρας Μπορεί ο Ιάπωνας πρωθυπουργός να επισκέπτεται περιοχές κοντά στη Φουκουσίμα καταναλώνοντας τοπικά προϊόντα, επιδιώκοντας να πείσει ότι ο κίνδυνος έχει ξεπεραστεί, όμως οι διαδηλωτές δηλώνουν την αντίθεσή τους στα σχέδια του Σίνζο Αμπε να ενεργοποιήσει ορισμένους από τους 48 αντιδραστήρες της χώρας. Καταγγέλλουν παρέκκλιση από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση για μείωση της «εξάρτησης» της χώρας από την πυρηνική ενέργεια και ζητούν απόδοση δικαιοσύνης για την τραγωδία της Φουκουσίμα. Γιατί τρία χρόνια μετά το σεισμό, το φονικό τσουνάμι και το δυστύχημα στη Φουκουσίμα, που άφησαν πίσω τους 19.000 νεκρούς και αγνοούμενους, η Ιαπωνία και οι Ιάπωνες δεν έχουν επιστρέψει στους ρυθμούς τους.

«Εκατοντάδες άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό Ντάι-τσι μένουν ακόμη σε πρόχειρα καταλύματα, τα ποσοστά του παιδικού καρκίνου αυξάνονται, δεν αισθανόμαστε ασφαλείς. Κατεβάστε για πάντα τους διακόπτες στα πυρηνικά εργοστάσια» φωνάζουν οι διαδηλωτές. «Τα παιδιά μας, πριν βάλουν κάτι στο στόμα τους, ρωτούν: έχει ραδιενέργεια; Κι εμείς καλούμαστε να πούμε: όχι, μπορείτε να φάτε. Αλλά τους απαγορεύουμε να παίζουν έξω» λέει στο Reuters η Μιτσιχούρο Χιραγκούρι, διευθύντρια νηπιαγωγείου στην Κοριγιάμα, 55 χλμ. από τη Φουκουσίμα.

Η Φουκουσίμα «ξύπνησε» την ανθρωπότητα για τα θέματα της πυρηνικής ενέργειας, υποστηρίζουν ακτιβιστές, που επικαλούνται στοιχεία των τοπικών αρχών σύμφωνα με τα οποία από την 11η Μαρτίου 2011 μέχρι σήμερα 1.656 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω του στρες και των επιπλοκών στην υγεία τους. «Για τους ανθρώπους αυτούς οι αλλαγές στο περιβάλλον τους ήσαν δραματικές. Πέθαναν άνθρωποι, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έχαναν τη ζωή τους», δήλωσε ο Χιρογιούκι Χαράντα, αξιωματούχος της υπηρεσίας αρωγής των θυμάτων.

Σε παράλληλες εξελίξεις, ενώ η Tepco ανακοίνωσε ότι έχει συνείδηση των ευθυνών της, ιαπωνικά μέσα επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές και υποστηρίζουν ότι σύμβουλοι της διαχειρίστριας εταιρείας τη συμβουλεύουν «να απορρίψει χιλιάδες τόνους μολυσμένων υδάτων που βρίσκονται στις δεξαμενές του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, στον Ειρηνικό Ωκεανό, γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

(ΠΗΓΕΣ: CNN, REUTERS, WWW.NYTIMES, WWW.GUARDIAN.CO.UK, WWW.EURONEWS.COM)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρηνικά
Ματιές στον κόσμο
Ιαπωνία
Σχετικά θέματα: Ματιές στον κόσμο
Νικήτρια η αποχή (60%) στις βουλευτικές της Κολομβίας
Η Ισπανία θυμάται τους νεκρούς των επιθέσεων στα τρένα
Εμετοί και λυγμοί από τον Πιστόριους στη δίκη του
Κατέλαβαν το δεξαμενόπλοιο οι λιβυκές αρχές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αεροπορικά ατυχήματα
«Ανοιξε η γη και το κατάπιε»
Τι απέγινε το αεροσκάφος;
Τουρκία
Γρουσούζικο το 13ο!
Ουκρανία
«Μαζέψτε τους ακροδεξιούς»
ΗΠΑ: Καλέσαμε τον Γιατσένιουκ, άρα είναι νόμιμος
UNICEF
Πεθαίνουν από την πείνα στους καταυλισμούς προσφύγων
Ματιές στον κόσμο
Νικήτρια η αποχή (60%) στις βουλευτικές της Κολομβίας
Η Ισπανία θυμάται τους νεκρούς των επιθέσεων στα τρένα
Εμετοί και λυγμοί από τον Πιστόριους στη δίκη του
Κατέλαβαν το δεξαμενόπλοιο οι λιβυκές αρχές
«Πυρηνική ενέργεια; Οχι, ευχαριστώ!»