Έντυπη Έκδοση

ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Κοντεύει να χρονίσει η κατεπείγουσα έρευνα

Ερωτηθείς ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου για την απαράδεκτη καθυστέρηση της εισαγγελικής έρευνας, αρκέστηκε να πει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη

Εντεκα μήνες ψάχνουν για να διαπιστώσουν αν υπήρξαν περιστατικά κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων στις Φυλακές Γρεβενών, αλλά ακόμη οι... μηχανισμοί ελέγχου δεν έχουν αποφανθεί.

Οπως προέκυψε από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, ουδέν νεώτερον από την πορεία των ερευνών με επίκεντρο τις σοβαρότατες καταγγελίες για παράνομες επιχειρήσεις των ΕΚΑΜ και βασανισμούς κρατουμένων στις Φυλακές Γρεβενών, τον Απρίλιο του 2013.

Αν και σε λίγο θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε που διατάχθηκε η εισαγγελική προκαταρκτική εξέταση και μάλιστα με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, μέχρι σήμερα η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ερωτηθείς ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου για την απαράδεκτη καθυστέρηση της εισαγγελικής έρευνας, αρκέστηκε να πει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Θυμίζουμε ότι κρατούμενοι είχαν καταγγείλει ότι τα ΕΚΑΜ, με την πρόφαση του ελέγχου, μπήκαν στις 13 Απριλίου 2013 στις Φυλακές Γρεβενών φορώντας κουκούλες και αφού έβγαλαν τους κρατουμένους από τα κελιά τους χτυπώντας τους με κλομπ αλλά και με όπλα τύπου taser, τους εξανάγκασαν να κινούνται στα τέσσερα, τους έδεσαν και τουs μετέφεραν γυμνούς στο γυμναστήριο της φυλακής και προκάλεσαν καταστροφές στα κελιά τους. Οι αγριότητες στοιχειοθετήθηκαν από έκθεση γιατρού-κρατουμένου, ο οποίος, ελλείψει ιατρικού προσωπικού, τελούσε χρέη γιατρού της φυλακής με τη σύμφωνη γνώμη της διεύθυνσης.

Το θέμα της σκανδαλώδους καθυστέρησης και ολιγωρίας των αρμόδιων αρχών έχουν φέρει στη Βουλή και τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα και τίθενται ζητήματα τήρησης της νομιμότητας και αναγκαιότητας ελέγχου για πράξεις, παραλείψεις ή και παραβάσεις των αρχών στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους.

Στο μεταξύ, υπό την πίεση των αντιδράσεων των κρατουμένων στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού, αλλά και της δημοσιότητας που πήρε το ζήτημα σχετικά με τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρεί στη δημιουργία νέας πτέρυγας οροθετικών κρατουμένων, χωρητικότητας 100 ατόμων, που υπολογίζεται ότι θα παραδοθεί σε δύο μήνες. Είναι ενδεικτικό ότι το 2011 οι οροθετικοί έγκλειστοι ήταν 45 και σήμερα αγγίζουν τους 140.

Παράλληλα, εγκρίθηκε η πρόσληψη 39 γιατρών που θα διοχετευθούν στις φυλακές, ενώ, όπως γνωστοποίησε ο κ. Αθανασίου, βρίσκεται υπό συζήτηση το θέμα της ένταξης του νοσοκομείου του Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, η οποία έχει εξαγγελθεί από το 2009 και δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Ο υπουργός διέψευσε ότι κρατούμενοι στο νοσοκομείο κοιμούνται σε στρώματα, όπως έδειξε βίντεο που έκανε το γύρο του Διαδικτύου, όχι όμως και τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης.

«Δεν είμαστε περήφανοι για την κατάσταση στις φυλακές», είπε, «και δεν εφησυχάζουμε για τις συνθήκες στο νοσοκομείο των φυλακών. Το ότι έχουμε συνωστισμό είναι γεγονός, αλλά στρώματα δεν υπάρχουν κάτω και όποιος θέλει μπορεί να επισκεφθεί το χώρο να το διαπιστώσει».

Ακόμη, όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Δικαιοσύνης προτίθεται, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του νοσοκομείου, να επεκτείνει το μέτρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων (βραχιολάκια) και σε 50-60 ασθενείς εγκλείστους που πάσχουν από ασθένειες όπως AIDS, βαριά καρδιολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, τετραπληγία κ.λπ.

Ετσι, στην πιλοτική εφαρμογή του συστήματος γεωεντοπισμού πέραν των 200 καταδίκων και υποδίκων θα ενταχθούν και οι κρατούμενοι με βαριά νοσήματα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εισαγγελικές έρευνες
Σωφρονιστικό σύστημα
Ερευνες & μελέτες
Βία
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Σχετικά θέματα: Σωφρονιστικό σύστημα
Στη φυλακή-φρούριο του Δομοκού
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σαξώνης: Μαζί τα φάγαμε
Χαρίζουν κλήσεις που γράφτηκαν στο... πόδι
Σωφρονιστικό σύστημα
Κοντεύει να χρονίσει η κατεπείγουσα έρευνα
Στη φυλακή-φρούριο του Δομοκού
Πολιτικά σκάνδαλα
900 κακουργήματα μπήκαν στο αρχείο επί Βενιζέλου
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Μαζιώτης και Ρούπα μιλάνε για... όλα
ΤΑΙΠΕΔ
Το ΤΑΙΠΕΔ απειλεί τα φλαμίνγκο
ΕΥΑΘ
Αυξάνεται η διεθνής υποστήριξη στο δημοψήφισμα για το νερό
Καύσιμα/Ενέργεια
Καθαρά καύσιμα από ηλιακή ενέργεια
Ομιλος Μυτιληναίος
Επεισόδια στο «Μακεδονία» με επενδυτές και υπαλλήλους
Οινοπαραγωγοί
Ο οινοχόος της χρονιάς
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Μπίρα του σήμερα με νερό 3.000 ετών και φίλτρο του 1600 π.Χ.
Κτηνοτροφία
«Τρελές αγελάδες» στη Φθιώτιδα
Ανθρώπινα
Στέγη Μελέτης Πολιτισμού στη Μύκονο
«Παραμιλητά»