Έντυπη Έκδοση

Στη φυλακή-φρούριο του Δομοκού

Χωρίς άδεια για δέκα χρόνια

Χωρίς δικαίωμα αδειών τουλάχιστον για 10 χρόνια, για τους ιδιαιτέρως επικίνδυνους και με αυστηρούς περιορισμούς στην επικοινωνία με τον έξω κόσμο, οι κρατούμενοι που θα μεταφερθούν σε περίπου ένα μήνα στη φυλακή-φρούριο του Δομοκού θα εγκαινιάσουν το νέο μοντέλο ειδικών συνθηκών κράτησης, που τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή στη χώρα μας.

Σε ένα μήνα το ελληνικό Αλκατράζ Σε ένα μήνα το ελληνικό Αλκατράζ Το νομοσχέδιο, που θεσμοθετεί «μια φυλακή μέσα στη φυλακή», ή όπως ευσχήμως ονομάζεται φυλακή τύπου Γ, αφήνει ασαφές το χρόνο παραμονής των κρατουμένων υψηλής επικινδυνότητας σε αυτήν. Οι νέες ρυθμίσεις τίθενται σε διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης και σύμφωνα με τις προβλέψεις τους εκεί θα κρατούνται:

* Καταδικασθέντες και υπόδικοι για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι επί μία δεκαετία δεν θα μπορούν να πάρουν άδεια. Μετά το διάστημα αυτό, η παραμονή τους στη φυλακή υψίστης ασφαλείας θα επανακρίνεται κάθε δύο χρόνια, με βάση το στοιχείο της επικινδυνότητας. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος κράτησής τους μπορεί να παραταθεί επ' αόριστον.

* Κρατούμενοι καταδικασμένοι σε ισόβια ή τουλάχιστον σε 10 χρόνια κάθειρξη για άλλα αδικήματα, οι οποίοι θα χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια με διάταξη εισαγγελέα. Αυτοί δεν θα έχουν δικαίωμα άδειας για 4 χρόνια και στη συνέχεια η κράτησή τους θα επανεξετάζεται ανά 2 χρόνια.

* Κρατούμενοι που έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα, όπως βίαιες αποδράσεις, άσκηση βίας κατά του σωφρονιστικού προσωπικού, ή στην κατοχή τους βρέθηκαν αιχμηρά αντικείμενα κ.λ.π.

Οσον αφορά τους κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς καθείρξεις, όπως είναι π.χ. οι καταδικασθέντες για συμμετοχή στη 17Ν, στο χρόνο της 10ετίας που υποχρεωτικά θα πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή τύπου Γ θα προσμετρηθεί και η ποινή που έχουν ήδη εκτίσει στον Κορυδαλλό. Αν αυτή έχει εκτιθεί, αν δηλαδή έχει συμπληρωθεί το όριο των 10 χρόνων, η κράτησή τους θα ανανεώνεται, έπειτα από επανέλεγχο, κάθε 2 χρόνια.

Στη φυλακή υψίστης ασφαλείας το καθεστώς διαβίωσης θα είναι αυστηρότερο ακόμη και για τους υποδίκους, ενώ προς το παρόν παραμένει άγνωστο τι θα περιλαμβάνει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της ως προς τις επισκέψεις συγγενών και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των κρατουμένων. Για το μόνο που δεσμεύθηκε ο υπουργός είναι ότι δεν θα αλλάξει το καθεστώς επισκέψεων των συνηγόρων.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σωφρονιστικό σύστημα
Σχετικά θέματα: Σωφρονιστικό σύστημα
Κοντεύει να χρονίσει η κατεπείγουσα έρευνα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σαξώνης: Μαζί τα φάγαμε
Χαρίζουν κλήσεις που γράφτηκαν στο... πόδι
Σωφρονιστικό σύστημα
Κοντεύει να χρονίσει η κατεπείγουσα έρευνα
Στη φυλακή-φρούριο του Δομοκού
Πολιτικά σκάνδαλα
900 κακουργήματα μπήκαν στο αρχείο επί Βενιζέλου
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Μαζιώτης και Ρούπα μιλάνε για... όλα
ΤΑΙΠΕΔ
Το ΤΑΙΠΕΔ απειλεί τα φλαμίνγκο
ΕΥΑΘ
Αυξάνεται η διεθνής υποστήριξη στο δημοψήφισμα για το νερό
Καύσιμα/Ενέργεια
Καθαρά καύσιμα από ηλιακή ενέργεια
Ομιλος Μυτιληναίος
Επεισόδια στο «Μακεδονία» με επενδυτές και υπαλλήλους
Οινοπαραγωγοί
Ο οινοχόος της χρονιάς
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Μπίρα του σήμερα με νερό 3.000 ετών και φίλτρο του 1600 π.Χ.
Κτηνοτροφία
«Τρελές αγελάδες» στη Φθιώτιδα
Ανθρώπινα
Στέγη Μελέτης Πολιτισμού στη Μύκονο
«Παραμιλητά»