Έντυπη Έκδοση

Ο οινοχόος της χρονιάς

Η καλή του απόδοση στις τυφλές γευστικές δοκιμές και η διαδικασία του σερβιρίσματος του έδωσαν το απαραίτητο διαβατήριο για τον παγκόσμιο διαγωνισμό που θα γίνει στη Μεντόζα της Αργεντινής, το 2016

Μάλλον το τυχερό νούμερο πρέπει να είναι το «3», διότι σε ηλικία 33 χρόνων και μ' ένα γιο 3 χρόνων, ο Νικόλας Γιαννόπουλος κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο του οινοχόου της χρονιάς, στο φετινό Οινόραμα στο Ελληνικό, ενώ δεύτερος ήρθε ο Απόστολος Πλαχούρας και τρίτος ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου.

Ο οινοχόος της χρονιάς, Νικόλας Γιαννόπουλος, πλαισιωμένος από τους συναδέλφους του Απόστολο Πλαχούρα και Αλέξανδρο Τριανταφύλλου, δεύτερο και τρίτο, αντίστοιχα, στο σχετικό διαγωνισμό Ο οινοχόος της χρονιάς, Νικόλας Γιαννόπουλος, πλαισιωμένος από τους συναδέλφους του Απόστολο Πλαχούρα και Αλέξανδρο Τριανταφύλλου, δεύτερο και τρίτο, αντίστοιχα, στο σχετικό διαγωνισμό Ο Νικόλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη πίσω από το γήπεδο του Πανιωνίου. Από μικρός γοητεύτηκε από τον κόσμο των ξενοδοχείων και της μαζικής εστίασης. Για κείνον ένας χώρος δεν μπορεί να είναι ένα απλό μαγαζί, αλλά μια φιλόξενη αγκαλιά.

Αλλωστε, σόι πάει το βασίλειο. Και η μητέρα του εργαζόταν ως ξενοδοχοϋπάλληλος ή μετρ σ' εστιατόρια. Ετσι κι ο νεαρός Νικόλας βρέθηκε να σπουδάζει ξενοδοχειακό μάνατζμεντ σε μια σχολή, παράρτημα ελβετικής στην Κέρκυρα. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής του σε ξενοδοχεία διαπίστωσε ότι η επιλογή του ποτού παίζει σημαίνοντα ρόλο στην έννοια της συντροφιάς, της παρέας. Ετσι, φρόντισε να βελτιώσει τις σπουδές του πάνω στο κρασί, παρακολουθώντας μαθήματα στη σχολή του Κωνσταντίνου Λαζαράκη στην Αθήνα, ο οποίος είναι Ελληνας σομελιέ, με διεθνείς τίτλους.

Σήμερα ο Νικόλας εργάζεται σ' ένα εστιατόριο με παράξενο όνομα, στο Νόμπου Ματσουχίσα, στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Εχει πάρει τ' όνομα ενός διάσημου Γιαπωνέζου σεφ, ο οποίος άνοιξε παλαιότερα μαζί με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο εστιατόριο στη Νέα Υόρκη κι από κει μαζί δημιούργησαν αλυσίδα εστιατορίων.

Παρ' ότι ακούγεται συχνά ο τίτλος του οινοχόου, ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τι ακριβώς κάνει. «Η δουλειά μου είναι να είμαι υπεύθυνος για την κάβα του εστιατορίου, τη λίστα κρασιών. Η επιλογή γίνεται εξετάζοντας πάρα πολλούς παράγοντες, την κουζίνα του εστιατορίου, την τοπικότητα, τις προτιμήσεις των πελατών και κυρίως το μενού», λέει ο Νικόλας.

Ο φετινός διαγωνισμός τον βρήκε προετοιμασμένο. Είχε ρίξει πολύ διάβασμα και για πολύ καιρό. Η καλή του απόδοση στις τυφλές γευστικές δοκιμές, η διαδικασία του σερβιρίσματος, που είχε όλη την καλή υποδοχή και το αίσθημα της φιλοξενίας στο εστιατόριο, η ακρίβεια στις κινήσεις αλλά κι η σβελτάδα του τού έδωσαν το απαραίτητο διαβατήριο για τον παγκόσμιο διαγωνισμό που θα γίνει στη Μεντόζα της Αργεντινής, το 2016.

Θεωρεί ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι καθοριστική για τα ελληνικά κρασιά που αναμένεται να μπουν στην παγκόσμια αγορά, στην κατηγορία του premium, διότι, όπως λέει, τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν προβλήματα στο μάρκετινγκ, που πια έχουν αρχίσει να εξαλείφονται.

Οι Ελληνες λέει συνηθίζουν να πίνουν λευκό κρασί, για να μπορούν να πιουν περισσότερο. Πέρα από το θέμα του μενού, καθώς στη Ελλάδα συνηθίζουμε ν' αναμιγνύουμε γεύσεις, όπως εξηγεί, πρέπει να επιλέγουμε κρασιά που να μην είναι έντονα φρουτώδη και αρωματικά.

Από την κάβα του δεν λείπουν: Λευκό Χατζηδάκης Νο15, Ασύρτικο Σαντορίνης, ροζέ Κτήμα Αλφα από το Αμύνταιο, κόκκινο Μελάς από τη Φθιώτιδα, γερμανικά κρασιά (λευκά) από τον Ρήνο, κόκκινα κρασιά από την κοιλάδα του Ροδανού της Γαλλίας, γλυκά πορτογαλέζικα Πόρτο, Μαλμπέκ Αργεντινής κ.ά.

Το όνειρό του για το μέλλον είναι να ταξιδεύει στις ευρωπαϊκές πόλεις, να εκπαιδεύει νέους είτε σομελιέ είτε ξενοδοχοϋπαλλήλους. Οσο για το τι πίνει ο Γιαπωνέζος; Μας λέει ότι στους Ιάπωνες αρέσει πολύ το κρασί από ρύζι, γνωστό ως σάκε, ενώ οι Κινέζοι πίνουν ακριβό κόκκινο κρασί μ' όλα τα φαγητά.

ann-11@otenet.gr

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Βραβεία/Απονομές
Πανελλήνια Ενωση Οινοχόων
Οινοπαραγωγοί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σαξώνης: Μαζί τα φάγαμε
Χαρίζουν κλήσεις που γράφτηκαν στο... πόδι
Σωφρονιστικό σύστημα
Κοντεύει να χρονίσει η κατεπείγουσα έρευνα
Στη φυλακή-φρούριο του Δομοκού
Πολιτικά σκάνδαλα
900 κακουργήματα μπήκαν στο αρχείο επί Βενιζέλου
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Μαζιώτης και Ρούπα μιλάνε για... όλα
ΤΑΙΠΕΔ
Το ΤΑΙΠΕΔ απειλεί τα φλαμίνγκο
ΕΥΑΘ
Αυξάνεται η διεθνής υποστήριξη στο δημοψήφισμα για το νερό
Καύσιμα/Ενέργεια
Καθαρά καύσιμα από ηλιακή ενέργεια
Ομιλος Μυτιληναίος
Επεισόδια στο «Μακεδονία» με επενδυτές και υπαλλήλους
Οινοπαραγωγοί
Ο οινοχόος της χρονιάς
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Μπίρα του σήμερα με νερό 3.000 ετών και φίλτρο του 1600 π.Χ.
Κτηνοτροφία
«Τρελές αγελάδες» στη Φθιώτιδα
Ανθρώπινα
Στέγη Μελέτης Πολιτισμού στη Μύκονο
«Παραμιλητά»