Έντυπη Έκδοση

Το ΤΑΙΠΕΔ απειλεί τα φλαμίνγκο

Πιάνει πουλιά στον αέρα το ΤΑΙΠΕΔ!

Κινδυνεύουν, επίσης, περισσότερα από 180 ήδη πτηνών στις προς πώληση Αλυκές Λευκίμμης στην Κέρκυρα, καθώς και βίδρες, τσακάλια, πετροκούναβα, ασπάλακες, κηπομυγαλές, αλεπούδες κ.ά.

Τα φλαμίνγκο έκαναν και πάλι αισθητή την παρουσία τους στο οικοσύστημα των Αλυκών Λευκίμμης της Κέρκυρας. Δύο φορές το χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο, φτάνουν εκεί κατά χιλιάδες, για να ξεκουραστούν πριν συνεχίσουν το μεταναστευτικό τους ταξίδι. Σταματούν μέχρι τώρα στην περιοχή. Αλλά όχι για πολύ ακόμη.

Τουλάχιστον μέχρι να προχωρήσουν τα σχέδια κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα και αυτής της παρθένας περιοχής της Κέρκυρας. Ενός οικοσυστήματος που μαζί με την παραλία Ισσος, με τη λιμνοθάλασσα Κορισσίων και την περιοχή Ερημίτης προορίζονται για «αξιοποίηση» και «ανάπτυξη», σε όποιον δώσει το απαιτούμενο αντίτιμο, για να πάρει την άδεια εκμετάλλευσης για 99 χρόνια και να χτίσει ξενοδοχεία, παραθεριστικά χωριά, να κάνει γήπεδα γκολφ, τένις και άλλων ευγενών αθλημάτων.

Οι Αλυκές Λευκίμμης έχουν συμπεριληφθεί στα τέσσερα προς πώληση ακίνητα της Κέρκυρας στην πρώτη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο τη συγκέντρωση ποσού που θα πάει στους δανειστές της χώρας.

Πρόκειται για μια χερσόνησο 2.429 στρ. στη νότια Κέρκυρα, που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά και ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης για τους οικοτόπους και τα είδη, με κωδικό GR2230003. Επίσης αποτελεί τμήμα της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά με τίτλο Λιμνοθάλασσες Κέρκυρας και κωδικό GR083. Δεν υπάγεται σε κάποιο Φορέα Διαχείρισης, ούτε υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που να αφορά την περιοχή. Υπάγεται όμως στις διατάξεις του νόμου για τη βιοποικιλότητα Ν. 3937/2011.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Κατοίκων κατά της πώλησης των Αλυκών Λευκίμμης, υπολογίζεται ότι τα 2 τελευταία χρόνια έχουν περάσει από τις Αλυκές περισσότερα από 4.000 φλαμίνγκο. Και όπως λένε, ο αριθμός τους ολοένα αυξάνεται. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται μεγάλοι αριθμοί φλαμίνγκο, αρκετά από τα οποία έχουν δακτυλιωθεί όταν ήταν νεαρά και έτσι έχει διαπιστωθεί ότι στις Αλυκές Λευκίμμης έρχονται φλαμίνγκο από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τουρκία.

Αλλά δεν είναι μόνο τα φλαμίνγκο που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή. Περισσότερα από 180 είδη πτηνών έχουν καταγραφεί στις Αλυκές. Αρκετά από αυτά είναι απειλούμενα ή ανήκουν σε κάποιο καθεστώς προστασίας.

Κάποια χαρακτηριστικά είδη είναι οι βαρβάρες και οι καστανοκέφαλοι γλάροι το χειμώνα, οι καλαμοκανάδες, οι θαλασσοσφυριχτές και τα νανογλάρονα το καλοκαίρι, και οι δρεπανοσκαλίδρες και νανοσκαλίδρες την άνοιξη.

Παρά τη μικρή έκταση της περιοχής, κάποια είδη απαντώνται σε μεγάλους αριθμούς. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία καταμέτρησης των τελευταίων χρόνων (2008-2013), καταγράφηκαν 3.130 φλαμίνγκο (5/2011), 1.760 καστανοκέφαλοι γλάροι (2/2009), 1.340 δρεπανοσκαλίδρες (5/2012), 888 λασποσκαλίδρες (1/2013), 844 ασημόγλαροι (11/2008), 700 κιτρινοσουσουράδες (4/2012) και 631 μαχητές (3/2012).

Στην περιοχή ζουν επίσης σκαντζόχοιροι, ασπάλακες, κηπομυγαλές, διάφορα είδη νυχτερίδας, πετροκούναβα, νυφίτσες, ενώ έχουν εμφανιστεί και αλεπούδες. Επίσης έχει καταγραφεί τουλάχιστον δύο φορές η βίδρα, ενώ παλιότερα υπήρχαν και τσακάλια. Αρκετά συχνά έχουν εμφανιστεί κοντά στην ακτή και ρινοδέλφινα. Ζουν επίσης αμφίβια όπως τρίτωνες, μπράσκες, πράσινοι φρύνοι, βαλκανικοί λιμνοβάτραχοι και δεντροβάτραχοι.

Τα ερπετά εκπροσωπούνται εδώ από τη μεσογειακή χελώνα, τη στικτή νεροχελώνα, τη χελώνα Καρέττα Καρέττα (στο θαλάσσιο τμήμα), τη σαύρα της Ρούμελης, τη γουστέρα του Ταύρου, την τρανόσαυρα, τη δεντρογαλιά, το λαφίτη του Ασκληπιού, το σαπίτη και το νερόφιδο. έχουν εντοπιστεί επίσης τουλάχιστον δώδεκα είδη ημερόβιων πεταλούδων. Περιμετρικά της περιοχής εμφανίζονται πολλά είδη θαλασσινών ψαριών, εντός όμως των λιμνοθαλασσών συναντάει κανείς κυρίως διάφορα είδη κέφαλου, αλλά και το κλασικό ψαράκι των Αλυκών, το ζαχαριά ή ζαμπαρόλα, που είναι τοπικά γνωστός ως γαστραδιά.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η λ α έγραψε: (πριν 6 έτη)
Η Κερκυρα δεν χρειαζεται αλλα ξενοδοχεια!! τα μισα ειναι κλειστα, γιατι δεν εχουμε επισκεπτες!! μια φανταστικη παραλια οπως οι Αλικες Λευκιμης πρεπει να παραμεινουν ελευθερες απο ξενοδοχεια κλπ
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Λίμνες/Ποτάμια
Χλωρίδα & Πανίδα
ΤΑΙΠΕΔ
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σαξώνης: Μαζί τα φάγαμε
Χαρίζουν κλήσεις που γράφτηκαν στο... πόδι
Σωφρονιστικό σύστημα
Κοντεύει να χρονίσει η κατεπείγουσα έρευνα
Στη φυλακή-φρούριο του Δομοκού
Πολιτικά σκάνδαλα
900 κακουργήματα μπήκαν στο αρχείο επί Βενιζέλου
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Μαζιώτης και Ρούπα μιλάνε για... όλα
ΤΑΙΠΕΔ
Το ΤΑΙΠΕΔ απειλεί τα φλαμίνγκο
ΕΥΑΘ
Αυξάνεται η διεθνής υποστήριξη στο δημοψήφισμα για το νερό
Καύσιμα/Ενέργεια
Καθαρά καύσιμα από ηλιακή ενέργεια
Ομιλος Μυτιληναίος
Επεισόδια στο «Μακεδονία» με επενδυτές και υπαλλήλους
Οινοπαραγωγοί
Ο οινοχόος της χρονιάς
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Μπίρα του σήμερα με νερό 3.000 ετών και φίλτρο του 1600 π.Χ.
Κτηνοτροφία
«Τρελές αγελάδες» στη Φθιώτιδα
Ανθρώπινα
Στέγη Μελέτης Πολιτισμού στη Μύκονο
«Παραμιλητά»