Έντυπη Έκδοση

Αυξάνεται η διεθνής υποστήριξη στο δημοψήφισμα για το νερό

Φουντώνει το κίνημα στο εξωτερικό υπέρ του δημοψηφίσματος για την πώληση της ΕΥΑΘ. Χθες έγινε γνωστό ότι μέλη συνδικάτων εργαζομένων σε δημόσιες υπηρεσίες της Ευρώπης διαμηνύουν την πρόθεσή τους να έρθουν στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση του δημοψηφίσματος, ενώ άλλα συνδικάτα δήλωσαν ότι προτίθενται να έρθουν στη Θεσσαλονίκη για να λειτουργήσουν ως παρατηρητές τη μέρα του δημοψηφίσματος.

Πρόκειται για το δεύτερο μήνυμα από το εξωτερικό, που δείχνει την έντονη διάθεση των συνδικάτων εργαζομένων σε δημόσιες υπηρεσίες να βοηθήσουν όπως μπορούν για να εμποδιστεί το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ, που επιχειρούν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ. Η πρώτη έμπρακτη κίνηση στήριξης ήρθε πριν από λίγες μέρες, όταν η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσιες Υπηρεσίες (EPSU) ενημέρωσε τους εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ ότι έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό και συγκεντρώνει χρήματα για να βοηθήσει στην αρτιότερη διοργάνωση του δημοψηφίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι η EPSU διαθέτει πάνω από 8 εκατ. μέλη τα οποία προέρχονται από περισσότερα από 275 σωματεία και Εργατικές Ομοσπονδίες στους τομείς ύδρευσης - αποχέτευσης, ενέργειας, υγείας, δημόσιας και δημοτικής διοίκησης και διαχείρισης απορριμμάτων όλων των κρατών της Ε.Ε., αλλά και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Το νέο μήνυμα έμπρακτης συμπαράστασης έρχεται από συνδικάτα-μέλη της EPSU από τη Σουηδία, που ήδη ζήτησαν να τους σταλεί μία λίστα με ξενοδοχεία της πόλης, ώστε να προετοιμάσουν την άφιξή τους στη Θεσσαλονίκη, και να παράσχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια για την αρτιότερη οργάνωση του δημοψηφίσματος, ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό που θα δώσει στην κυβέρνηση και στο ΤΑΙΠΕΔ κάποιο επιχείρημα για να μην το λάβουν υπόψη.

Αυτά τα μηνύματα αποτελούν σημαντική υλική, αλλά κυρίως ηθική βοήθεια στο Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ (ΣΕΕΥΑΘ) και στο συντονιστικό «SOSTE το Νερό», που αυτό το διάστημα εντείνουν τις προσπάθειές τους να συγκεντρώσουν εθελοντές και να οργανώσουν τις απαραίτητες ενέργειες και δράσεις για την άρτια οργάνωση του δημοψηφίσματος.

Σημειώνεται ότι χθες υπογράφηκε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης μνημόνιο συνεργασίας για την ένταξη του Χορτιάτη στο δίκτυο της ΕΥΑΘ, μεταξύ του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη και της ΕΥΑΘ Α.Ε., από τον δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ Α.Ε. Νίκο Παπαδάκη. Παρόντες ήταν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλης Γεράνης και ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων Μίλτου Τασούλη.

Στην υπογραφή, τονίστηκε ότι υπάρχει ήδη μελέτη για τη σύνδεση του δικτύου αποχέτευσης του Χορτιάτη με το δίκτυο της ΕΥΑΘ και θα επιδιωχθεί η ένταξη για τη χρηματοδότηση του έργου, ύψους 15 εκατ. ευρώ, στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Για την ύδρευση θα καταγραφούν οι υποδομές, θα περιληφθούν και οι σημερινές δεκαεννιά γεωτρήσεις του Χορτιάτη στο σχεδιασμό και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

«Η Θεσσαλονίκη για αιώνες υδροδοτούνταν από το Χορτιάτη. Τώρα το νερό θα ακολουθήσει τον αντίστροφο δρόμο», δήλωσε ο δήμαρχος Ι. Καϊτεζίδης. «Η συνεργασία πρακτικά αρχίζει από σήμερα, άλλωστε η Πυλαία και το Πανόραμα, ως ενότητες του καλλικρατικού δήμου, είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ΕΥΑΘ. Ηδη ενισχύεται η υδροδότηση στην περιοχή Φιλύρου και Χορτιάτη», δήλωσε ο κ. Παπαδάκης.

Σε ερώτηση, εάν η ιδιωτικοποίηση επηρεάσει την ένταξη του Χορτιάτη στο δίκτυο, η απάντηση από τους εκπροσώπους της ΕΥΑΘ Α.Ε. και της ΕΥΑΘ Παγίων ήταν αρνητική, δεδομένου ότι η προοπτική αυτή έχει συμπεριληφθεί στη διαδικασία της σύμβασης παραχώρησης.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΥΑΘ
Δημοψηφίσματα
Ιδιωτικοποιήσεις
ΤΑΙΠΕΔ
Νερό/Υδροδότηση
Αποκρατικοποιήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σαξώνης: Μαζί τα φάγαμε
Χαρίζουν κλήσεις που γράφτηκαν στο... πόδι
Σωφρονιστικό σύστημα
Κοντεύει να χρονίσει η κατεπείγουσα έρευνα
Στη φυλακή-φρούριο του Δομοκού
Πολιτικά σκάνδαλα
900 κακουργήματα μπήκαν στο αρχείο επί Βενιζέλου
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Μαζιώτης και Ρούπα μιλάνε για... όλα
ΤΑΙΠΕΔ
Το ΤΑΙΠΕΔ απειλεί τα φλαμίνγκο
ΕΥΑΘ
Αυξάνεται η διεθνής υποστήριξη στο δημοψήφισμα για το νερό
Καύσιμα/Ενέργεια
Καθαρά καύσιμα από ηλιακή ενέργεια
Ομιλος Μυτιληναίος
Επεισόδια στο «Μακεδονία» με επενδυτές και υπαλλήλους
Οινοπαραγωγοί
Ο οινοχόος της χρονιάς
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Μπίρα του σήμερα με νερό 3.000 ετών και φίλτρο του 1600 π.Χ.
Κτηνοτροφία
«Τρελές αγελάδες» στη Φθιώτιδα
Ανθρώπινα
Στέγη Μελέτης Πολιτισμού στη Μύκονο
«Παραμιλητά»