Έντυπη Έκδοση

ΣΗΜΕΡΑ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΟΓΓΩΔΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑΣ

«Τρελές αγελάδες» στη Φθιώτιδα

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η ελληνική κτηνοτροφία, μετά τον έλεγχο της ευλογιάς στη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Λέσβο, αφού βρέθηκαν θετικά στη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια δύο νεκρά βοοειδή, που εκτρέφονταν σε μονάδα στη Φθιώτιδα. Σήμερα το πρωί ολοκληρώνεται ο φάκελος κι αναμένεται να γίνει πιο ξεκάθαρη η εικόνα για το τι συνέβη στη συγκεκριμένη μονάδα κι εκδηλώθηκε η νόσος, η οποία χτυπά και τον άνθρωπο.

Τα δύο κρούσματα ανακαλύφθηκαν έπειτα από εργαστηριακή εξέταση των βοοειδών στο Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς, που εδρεύει στη Λάρισα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος επιτήρησης, ελέγχου και εξάλειψης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ).

Οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, κατόπιν εντολών της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοίνωσαν πως έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας. Πηγές ήταν καθησυχαστικές και βεβαίωσαν ότι δεν έχει βρεθεί κάτι άλλο κι ότι ελήφθησαν μέτρα για να μην εξαπλωθεί η ανθρωποζωονόσος.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πάρθηκαν τα εξής μέτρα:

** Αμεση και καθολική απαγόρευση εισόδου και εξόδου των ζώων και των προϊόντων τους από την προσβεβλημένη εκτροφή.

** Ενημέρωση του κτηνοτρόφου και των εμπλεκόμενων φορέων για υποχρεωτική τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων αντιμετώπισης της νόσου.

** Ενίσχυση και εντατικοποίηση σ' όλα τα σφαγεία της χώρας των επισήμων ελέγχων στα σφάγια ενήλικων βοοειδών, που υποχρεωτικά εξετάζονται για ενδεχόμενη παρουσία της νόσου πριν δοθούν στην κατανάλωση.

** Γνωστοποίηση των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών (ΣΕΒ) έγινε γνωστή ως «νόσος των τρελών αγελάδων», ως εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου των ενήλικων βοοειδών (αλλά και άλλων ειδών ζώων και του ανθρώπου) η οποία διαπιστώθηκε για πρώτη φορά το 1986 στη Μεγάλη Βρετανία. Τα ζώα κατέληγαν αργά στο θάνατο.

Αν και πολλά έχουν ειπωθεί για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι ξέσπασε όταν η βιομηχανία ζωοτροφών στη Μεγάλη Βρετανία παρασκεύασε ζωοτροφές για τα φυτοφάγα ζώα, χρησιμοποιώντας οστεοκρεατάλευρα από πτώματα προβάτων, μολυσμένα από τρομώδη νόσο.

Δεν είχε γίνει αποστείρωση των πτωμάτων, όπως θα έπρεπε (αντί για 90 βαθμούς Κελσίου, στους 135 όπως θα έπρεπε) με αποτέλεσμα να υπάρξουν παρενέργειες. Με την τεχνική αυτή παράγονταν μεν σιτηρέσια πλούσια σε θρεπτικά υλικά και ασβέστιο, αφού με τις χαμηλές θερμοκρασίες δεν καταστρέφονταν τα λίπη, μεταλλάχτηκε όμως ο νοσογόνος παράγοντας της τρομώδους νόσου των προβάτων και προκάλεσε τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών.

Δυστυχώς, αυτό είχε ως συνέπεια τη νέα μορφή της νόσου των Creutzfeldt-Jakob (Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ), η οποία προέρχεται στο νοσογόνο παράγοντα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, που μόλυνε τότε, μέσω της τροφικής αλυσίδας, και τον άνθρωπο.

ann-11@otenet.gr

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κτηνοτροφία
Ερευνες & μελέτες
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σαξώνης: Μαζί τα φάγαμε
Χαρίζουν κλήσεις που γράφτηκαν στο... πόδι
Σωφρονιστικό σύστημα
Κοντεύει να χρονίσει η κατεπείγουσα έρευνα
Στη φυλακή-φρούριο του Δομοκού
Πολιτικά σκάνδαλα
900 κακουργήματα μπήκαν στο αρχείο επί Βενιζέλου
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Μαζιώτης και Ρούπα μιλάνε για... όλα
ΤΑΙΠΕΔ
Το ΤΑΙΠΕΔ απειλεί τα φλαμίνγκο
ΕΥΑΘ
Αυξάνεται η διεθνής υποστήριξη στο δημοψήφισμα για το νερό
Καύσιμα/Ενέργεια
Καθαρά καύσιμα από ηλιακή ενέργεια
Ομιλος Μυτιληναίος
Επεισόδια στο «Μακεδονία» με επενδυτές και υπαλλήλους
Οινοπαραγωγοί
Ο οινοχόος της χρονιάς
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Μπίρα του σήμερα με νερό 3.000 ετών και φίλτρο του 1600 π.Χ.
Κτηνοτροφία
«Τρελές αγελάδες» στη Φθιώτιδα
Ανθρώπινα
Στέγη Μελέτης Πολιτισμού στη Μύκονο
«Παραμιλητά»