Έντυπη Έκδοση

Στέγη Μελέτης Πολιτισμού στη Μύκονο

Συνέντευξη με τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑ

Ποιητής, πεζογράφος και μελετητής, έχει εκδώσει είκοσι έξι βιβλία. Το έργο του έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μαρίας Περ. Ράλλη (1980) και δύο Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας (Χρονικού-Μαρτυρίας 2003 και Διηγήματος 2010).

«Ολονυχτίς νανουρίζω τον πόθο μου σκαρώνοντας αινίγματα θνησιγενή ποιήματα» ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑΣ «Ολονυχτίς νανουρίζω τον πόθο μου σκαρώνοντας αινίγματα θνησιγενή ποιήματα» ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑΣ  Πρόσφατα βιβλία του: «Τα ποιήματα και τέσσερεις αναπλάσεις» και «Αξιοσημείωτες συναντήσεις» (Ινδικτος 2011). Αυτή τη στιγμή ετοιμάζει τους έξι τελευταίους τόμους (Γ'-Η') από τα «Παραμιλητά, Κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου», μια βελτιωμένη και συμπληρωμένη β' έκδοση του «Χρηστικού Λεξικού του ιδιώματος της Μυκόνου», καθώς και το πεζογράφημα «Ασύνταχτα μένουν τα δύσκολα». Μιλάμε με τον Παναγιώτη Κουσαθανά (Μύκονος, 1945).

- Το «στίγμα» της Στέγης;

«Προσπαθώ να συστήσω στη Μύκονο το δημοτικό ίδρυμα της Στέγης Μελέτης Πολιτισμού και Παράδοσης, αντιπαλεύοντας χρόνια με γραφειοκρατικές τρικλοποδιές που ροκανίζουν το χρόνο μου και δοκιμάζουν τις αντοχές μου. Πάντως, η Στέγη λειτουργεί για έβδομη χρονιά με τις "αποσπερίδες πολιτισμού", προσφορά στη Μύκονο του χειμώνα. Ακροάσεις μουσικής με ξεχωριστές ερμηνείες, αναγνώσεις και σχολιασμοί βιβλίων, προβολές ταινιών και παραστάσεων όπερας, αφιερώματα σε πνευματικούς ανθρώπους, αποσπερίδες για την ιστορία και τον πολιτισμό της Μυκόνου, αναγνώσεις και σχολιασμοί δημοσιευμάτων του Τύπου, μικρές εκδόσεις εκτός εμπορίου που δωρίζονται στους φίλους της Στέγης, παραλλήλως λέσχες ανάγνωσης για ενήλικους και παιδιά -γενικώς όσα αγάπησα και κορφολόγησα στη ζωή μου».

Παναγιώτης Κουσαθάνας Παναγιώτης Κουσαθάνας - Διαθέτει βιβλιοθήκη;

«Βεβαίως, δέκα χιλιάδες τόμους με σπάνιες εκδόσεις, ιστορικό αρχείο Μυκόνου, έργα ζωγραφικής εμπνευσμένα από το νησί, πλουσιότατο φωτογραφικό αρχείο του τόπου από το 1885, ενημερωμένη δισκοθήκη κυρίως κλασικής μουσικής, όλα στεγασμένα σ' ένα δίπατο ακίνητο, πρώην κατοικία μου, δωρισμένο στο Δήμο Μυκόνου μαζί μ' ένα μισθωμένο κατάστημα, που στηρίζει οικονομικά το ίδρυμα».

- Διοργανώσατε αποσπερίδες κι εφέτος. Ποιες ξεχώρισαν;

«Τρία αφιερώματα σε ισάριθμες πνευματικές φυσιογνωμίες: στο Σιφνιό ποιητή Ιωάννη Γρυπάρη, που χρημάτισε σχολάρχης στη Μύκονο (1907-1910), παντρεύτηκε Μυκονιάτισσα και έγραψε μερικούς από τους "Σκαραβαίους και Τερρακόττες" του στο νησί. Στο χαράκτη και δάσκαλο Γιάννη Κεφαλληνό, που στα 1932 επί πέντε μήνες στην παρθενική Μύκονο φιλοτέχνησε μερικά από τα ωραιότερα σχέδιά του για έγχρωμες ξυλογραφίες και συγχρόνως έγραψε εντυπώσεις κι επιστολές για το νησί».

- Για τη Μέλπω Αξιώτη;

«Με την ευκαιρία σαράντα χρόνων από το θάνατό της, αφιέρωμα στη δυσεύρετη "Κάδμω" (1972), το σπαρακτικό κύκνειο άσμα της. Η συγκίνηση για τη Μέλπω, έκδηλη στα πρόσωπα των φίλων της Στέγης, με διαβεβαίωσε ότι έπιασε τόπο η απαντοχή: έπειτα από πολύχρονες προσπάθειες για ενστάλαξη του έργου της στις φλέβες των συμπατριωτών της, η Μέλπω "επέστρεψε" συμφιλιωμένη κοντά στον αγαπημένο τόπο και τους ανθρώπους του».

- Με τι άλλο ασχολείστε;

«Τελειώνω μιαν πολυσέλιδη "μυθ-ιστορία" που υφαίνω επί τέσσερα χρόνια: "Ασύνταχτα μένουν τα δύσκολα", όπου προσπαθώ και πάλι να συντάξω τα ανείπωτα ή χιλιοειπωμένα της ζωής και της γραφής, κι ακόμη φιλοδοξώ να συνθέσω τον ελεγειακό επίλογο της "ιστορίας" του γενέθλιου τόπου μου, η οποία είχε γραφτεί μισόν αιώνα πριν (1965), με ανεπανάληπτο και προφητικό τρόπο από τη συμπατριώτισσά μου Μέλπω Αξιώτη στην εμβληματική "διήγηση" "Το σπίτι μου", μια ακένωτη λογοτεχνική πηγή, έναν οδηγό για το περίβλεπτο, αλλά κακοπαθημένο νησί της Μυκόνου. Στη "μυθ-ιστορία" μου προσπαθώ να προκαλέσω την εργώδη και καρποφόρα συμμετοχή του αναγνώστη, να τον παρακινήσω να διαβάσει όχι μόνο όσα υπάρχουν στις αράδες της, αλλά κι εκείνα που υπάρχουν ή θα μπορούσαν να υπάρχουν ανάμεσά τους, προπαντός προσπαθώ να "θυμίσω", να αφυπνίσω την ευαισθησία και το φιλότιμο».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τέχνη/Πολιτισμός
Συνεντεύξεις
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Ανθρώπινα
Σχετικά θέματα: Ανθρώπινα
«Παραμιλητά»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σαξώνης: Μαζί τα φάγαμε
Χαρίζουν κλήσεις που γράφτηκαν στο... πόδι
Σωφρονιστικό σύστημα
Κοντεύει να χρονίσει η κατεπείγουσα έρευνα
Στη φυλακή-φρούριο του Δομοκού
Πολιτικά σκάνδαλα
900 κακουργήματα μπήκαν στο αρχείο επί Βενιζέλου
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Μαζιώτης και Ρούπα μιλάνε για... όλα
ΤΑΙΠΕΔ
Το ΤΑΙΠΕΔ απειλεί τα φλαμίνγκο
ΕΥΑΘ
Αυξάνεται η διεθνής υποστήριξη στο δημοψήφισμα για το νερό
Καύσιμα/Ενέργεια
Καθαρά καύσιμα από ηλιακή ενέργεια
Ομιλος Μυτιληναίος
Επεισόδια στο «Μακεδονία» με επενδυτές και υπαλλήλους
Οινοπαραγωγοί
Ο οινοχόος της χρονιάς
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Μπίρα του σήμερα με νερό 3.000 ετών και φίλτρο του 1600 π.Χ.
Κτηνοτροφία
«Τρελές αγελάδες» στη Φθιώτιδα
Ανθρώπινα
Στέγη Μελέτης Πολιτισμού στη Μύκονο
«Παραμιλητά»