Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΙΣΤΟΥ * ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Ναι στην καύση νεκρών

Ανοίγει και στην Ελλάδα η δυνατότητα καύσης των νεκρών, με κοινή απόφαση που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιλεγεί η περιοχή του Σχιστού σε συνδυασμό με το πρόγραμμα για το μουσουλμανικό νεκροταφείο. Οι συζητήσεις με το δήμο της περιοχής, όπου ήδη λειτουργεί το πρώτο ιδιωτικό νεκροταφείο, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Αν δεν υπάρξουν διαδικαστικές εμπλοκές, ο νέος για τη χώρα μας θεσμός υπολογίζεται να λειτουργήσει στα τέλη του χρόνου. Σήμερα, περίπου 50.000 νεκροί «μεταναστεύουν» από την Ελλάδα και αποτεφρώνονται σε υποδομές που λειτουργούν σε άλλες χώρες, κυρίως στη Βουλγαρία.

Η Ελλάδα, με καθυστέρηση αιώνων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προχωρά σε ένα μέτρο που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα αλλά και από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αποτέφρωση ισχύει στη Γαλλία από το 1789 και στη Βρετανία από το 1884. Σε πολλές χώρες, όπως η Ελβετία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία, η καύση αποτελεί επιλογή για περισσότερους από το 50% των νεκρών.

Η δυνατότητα αυτή θεσπίστηκε το 2006 με τον νόμο 3448, αλλά το Προεδρικό Διάταγμα εφαρμογής είχε θεσμοθετηθεί τρία χρόνια αργότερα, με το διάταγμα της 23ης Μαρτίου 2009, που είχε προωθήσει το υπουργείο Εσωτερικών. Η εφαρμογή του ξεκινά με την πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση, αφού είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις με τον ενδιαφερόμενο δήμο. Η ακριβής θέση αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι δήμοι Αθήνας και Ζωγράφου.

Οι προϋποθέσεις

Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αποτεφρωτήρας νεκρών μπορεί να λειτουργήσει υπό τις εξής προϋποθέσεις:

*Σε χώρο, σε εντός ή εκτός σχεδίου περιοχή, που απέχει από εγκαταστάσεις πρόνοιας και περίθαλψης τουλάχιστον 500 μέτρα. Αν η τοποθεσία είναι αθέατη από τα κτίρια αυτής της κατηγορίας, η απόσταση μπορεί να μειωθεί στα 100 μέτρα.

*Σε υπάρχοντα κοιμητήρια, οπότε ισχύουν οι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές που ισχύουν γι' αυτές τις περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται περιμετρική φύτευση σε ζώνη 5 μέτρων, καθώς και η έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Προβλέπεται η χορήγηση άδειας από την πολεοδομία για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, της επιτροπής περιβάλλοντος της νομαρχίας για τις επιτρεπόμενες εκπομπές ρύπων, της αρμόδιας επιτροπής υγείας, καθώς και της υπηρεσίας Ανάπτυξης του νομού.

Η καύση του νεκρού επιτρέπεται 60 ώρες μετά τον θάνατό του, αρκεί ο αποθανών να έχει αφήσει δήλωση ότι επιθυμούσε την αποτέφρωση. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται και στους συγγενείς, έως και 4ου βαθμού, που οφείλουν να υπογράψουν σχετική δήλωση. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των συγγενών, το θέμα λύνεται με απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα.

Η τέφρα τοποθετείται σε τεφροδόχο, η οποία στη συνέχεια επιτρέπεται να ενταφιαστεί σε κοιμητήριο ή και να διασκορπιστεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενθύμισης, όπως σιντριβάνια και ανθοκήπια. Μπορεί επίσης να εγκαταλειφθεί στη θάλασσα, αρκεί να έχει τοποθετηθεί σε δοχείο διαλυτό από το νερό που δεν περιέχει ρυπογόνες ουσίες και ελευθερωθεί σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από την ακτή. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργείο Εσωτερικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μαζικές άρσεις απορρήτου
Είμαστε όλοι ύποπτοι...
Αποτέφρωση νεκρών
Ναι στην καύση νεκρών
"Φρένο" στα μεγάλα εμπορικά κέντρα
«Οχι»: κτίρια-γίγαντες και αστυνομοκρατούμενη Αθήνα
Εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση
180.000 μετανάστες στον δρόμο για τις κάλπες
Εκπαίδευση
«Φωτογραφικά» 155 εκατ. ευρώ
Πανελλαδικές: λιγότεροι επιτηρητές λόγω... ΔΝΤ
Οι υποψήφιοι για τις πρυτανικές του ΑΠΘ
Άλλες ειδήσεις
Στην Αθήνα «μένει» το μετρό της Θεσσαλονίκης
Μας ήρθε η τέφρα αλλά ήταν αραιή
Νέοι μητροπολίτες στον Λαγκαδά και τη «διχοτομημένη» Αττική
Μονή... ατασθαλιών στη Μεσσηνία
Η καταδίκη ενός εξαρτημένου
Από τη «θεραπεία» της ακμής στην... αυτοκαταστροφή
Στο νοσοκομείο η απολογία του Σεϊσίδη
Αλυτο το μυστήριο με το βρέφος
Η «Μαθητιάδα» της θέλησης
Εργατικά... χαμόσπιτα
Αποκλεισμοί για «Καλλικράτη»
Μπίζνες στα κρυφά στη λίμνη Μουριάς
Τιμώντας την καινοτομία
Πλακέτα από τον Δήμο Αθηναίων