Έντυπη Έκδοση

24 τμήματα κλείνουν στα Τεχνολογικά Ιδρύματα

Αγριο μαχαίρι στους εισακτέους στα ΤΕΙ, αύξηση στα ΑΕΙ

Δραστική -όπως αναμενόταν- μείωση των θέσεων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας επιφύλαξε η ανακοίνωση του αριθμού των φετινών εισακτέων. Χθες, το υπουργείο Παιδείας όρισε 74.440 θέσεις έναντι 88.165 πέρυσι.

Αν συνυπολογιστούν οι θέσεις των στρατιωτικών σχολών που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα και κυμαίνονται γύρω στις 3.500 θέσεις, το «μαχαίρι» υπολογίζεται ότι θα κόψει περί τις 10.000. Την ίδια στιγμή το υπουργείο κλείνει την πόρτα σε 24 τμήματα ΤΕΙ λόγω χαμηλής ζήτησης ενώ θέρισε χιλιάδες θέσεις από όλα τα ΤΕΙ. Μέχρι και 50% μείωση του αριθμού εισακτέων σε περιφερειακά Τεχνολογικά Ιδρύματα, από τα οποία κόπηκαν συνολικά 11.420 θέσεις (φέτος 32.520, πέρυσι 43.940). Στους 40.000 υπολογίζεται να μείνουν εκτός τριτοβάθμιας μετά τις φετινές πανελλαδικές που ξεκινούν αύριο Πέμπτη με 92.259 υποψηφίους.

Το υπουργείο Παιδείας, ακολουθώντας την αναμενόμενη τακτική που επιβάλλει μάζεμα στην περιφέρεια, συντήρηση στο κέντρο, προχώρησε σε μεγάλη μείωση των εισακτέων στα ΤΕΙ και αντιθέτως σε μικρή αύξηση στα Πανεπιστήμια, κόβοντας λίγες θέσεις σε μόλις οχτώ περιφερειακά Ιδρύματα. Συνολικά, φέτος, διατίθενται 41.920 θέσεις, ενώ πέρυσι ήταν 41.375. Το μόνο πανεπιστημιακό τμήμα που δεν θα δεχθεί κανέναν υποψήφιο είναι αυτό της Κοινωνικής Θεολογίας Αθηνών που έχει καταγγελθεί και ερευνάται ακόμα από το υπουργείο για πολλαπλά (και επί χρόνια) κρούσματα οικογενειοκρατίας.

74.440 θέσεις φέτος

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, φέτος θα διατεθούν συνολικά 74.440 θέσεις. Σ' αυτές θα προστεθούν οι θέσεις για στρατιωτικές σχολές, αστυνομικές, Πυροσβεστικής κ.ά. που πέρυσι τουλάχιστον ήταν 3.475 και περίπου κυμαίνεται σ' αυτά τα επίπεδα. Συνεπώς, ο τελικός αριθμός των εισακτέων αναμένεται να φθάσει γύρω στους 77.915 έναντι 88.165 πέρυσι.

Αναλυτικά, οι 37.745 αναλογούν στις σχολές των Πανεπιστημίων και Εκκλησιαστικών Ακαδημιών ενώ προβλέπονται ακόμα 4.175 θέσεις για τις ειδικές κατηγορίες που μέχρι πέρυσι δικαιούνταν μετεγγραφή αλλά από φέτος εισαγωγή στην τριτοβάθμια καθ' υπέρβασιν του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό όχι πάνω από το 20% του συνολικού αριθμού των διατιθέμενων θέσεων. Συνολικά, δηλαδή, στα Πανεπιστήμια και τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες διατίθενται 41.920 θέσεις έναντι 41.375 πέρυσι (40.750 + 625 Εκκλησιαστικών).

Η τακτική που ακολουθήθηκε είναι μείωση θέσεων στα περιφερειακά, αύξηση -όχι μεγάλη- στα κεντρικά. Τη μεγαλύτερη μείωση υπέστησαν τα Πανεπιστήμια Αιγαίου (-343), Θράκης (-250), Ιωαννίνων (-159), Κρήτης (-143), Δυτ. Μακεδονίας (-124). Αντιθέτως, αύξηση θέσεων παρατηρείται στα περισσότερα Πανεπιστήμια με μεγαλύτερη στα Αριστοτέλειο (595), Αθηνών (556), Πάντειο (222), Πειραιώς (200).

Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ-ΑΣΠΑΙΤΕ, διατίθενται 28.655 και ακόμα 3.865 ειδικές θέσεις, δηλαδή συνολικά 32.520, έναντι 43.940 πέρυσι. Η μείωση είναι δραστική, φθάνει τις 11.420 θέσεις και έγινε σχεδόν σε όλα τα Τεχνολογικά Ιδρύματα με εξαίρεση μόλις τέσσερα. Τα τρία μεγαλύτερα, Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, και αυτό της Χαλκίδας (κοντά στην Αττική, γαρ). Σε 24 τμήματα «έκλεισε» και την πόρτα για να μην μπουν άλλοι. Ολα είναι περιφερειακά, απομακρυσμένα, πλην κάποιων εξαιρέσεων, όπως της Κρήτης που ωστόσο μοιράζεται το ίδιο αρνητικό ρεκόρ χαμηλής ζήτησης. Κάποια μάλιστα εξ αυτών είχαν εμφανίσει μηδενικές εγγραφές.

Στη μαύρη λίστα

Η μείωση σε ορισμένα τμήματα φθάνει έως και το 50%, κόβονται δηλαδή οι μισές θέσεις.

Πρώτα στη μαύρη λίστα είναι: Δυτ. Μακεδονίας (από τις 5.920 κόβονται οι 3.663), Ιονίων Νήσων (από τις 2.350 κόβονται οι 1.579), Ηπείρου (από τις 3.570 οι 1.393), Λάρισας (από τις 4.530 οι 1.522), Καβάλας (από τις 2.885 οι 1223), Καβάλας (από τις 2.885 οι 1223), Καλαμάτας (από τις 2.090 οι 1.213), Κρήτης (από 4.130 οι 1.165).

Φέτος, οι πανελλαδικές εξετάσεις συνοδεύονται από πολλά νέα δεδομένα. Για τον αριθμό εισακτέων, όπως ανακοινώθηκε, ελήφθησαν υπ' όψιν:

α) Ο αριθμός των ενεργών φοιτητών στα τμήματα και τις σχολές της ανώτατης εκπαίδευσης βάσει του νόμου (που ορίζει ως διάρκεια φοίτησης ν+2) και όπως προέκυψε από την επεξεργασία των στοιχείων μέσω του ηλεκτρονικού προγράμματος «Εύδοξος» που ενεργοποιήθηκε φέτος, για την προμήθεια των συγγραμμάτων.

β) Λοιπές παράμετροι, όπως μέσος ετήσιος αριθμός εισακτέων, αριθμός φοιτητών που αποχώρησαν από το τμήμα λόγω μετεγγραφής ή που εισήλθαν λόγω μετεγγραφής, μέσος όρος πτυχιούχων κ.ά.

Για τις ακραίες περιπτώσεις, όπου αποφασίστηκε η μη εισαγωγή φοιτητών, σύμφωνα με το υπουργείο καθοριστικός ήταν ο ρόλος παραμέτρων όπως οι ενεργοί φοιτητές και η έντονη τάση εγκατάλειψης των σπουδών (όπως προκύπτει από εισαχθέντες, ενδιαφερόμενους για συγγράμματα κ.ά.).

γ) Η θέσπιση του ειδικού αριθμού θέσεων για κάθε τμήμα ή σχολή που αφορά, ουσιαστικά, τις κατηγορίες που δικαιούνταν μετεγγραφή, μέχρι πέρυσι. Πρόκειται για εισαγωγή καθ' υπέρβασιν όχι πάνω από το 20% του συνολικού αριθμού εισακτέων. Φέτος δόθηκαν 8.040 θέσεις, αν και εκτιμάται ότι πολλές από αυτές θα παραμείνουν κενές.

Κατανομή των υποψηφίων

Από το σύνολο των 74.440 θέσεων:

* Ποσοστό 90% των θέσεων των Πανεπιστημίων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και ποσοστό 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, θα διεκδικήσουν περίπου 92.259 εν δυνάμει υποψήφιοι, δηλαδή όσοι από τους 76.132 μαθητές της Γ' τάξης ημερήσιου ΓΕΛ και τους 464 μαθητές της Γ' τάξης ημερήσιου ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β') θα υποβάλουν τελικά μηχανογραφικό δελτίο και οι 15.663 απόφοιτοι προηγούμενων ετών που υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος στις φετινές εξετάσεις.

Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων. (Το ίδιο ισχύει για όλες τις κατηγορίες).

* Ποσοστό 10% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, σε υποψηφίους που δεν συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις του ακαδ. έτους 2011-2012 και είναι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων τα ακαδ. έτη 2009-2010, 2010-2011 ή είναι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β') που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις το ακαδ. έτος 2010-2011.

Οι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας υπολογίζονται περίπου 10.000 με 12.000. Ο ακριβής αριθμός θα γνωστοποιηθεί μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

* Ποσοστό 20% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους μαθητές της Γ' τάξης ημερήσιων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α') και αποφοίτους ΕΠΑΛ που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων. Δίδεται σε κάθε Τμήμα ή Σχολή ΤΕΙ μία (1) επιπλέον ειδική θέση. Το ποσοστό αυτό θα διεκδικήσουν περίπου 20.916 εν δυνάμει υποψήφιοι, μαθητές και απόφοιτοι ημερησίων ΕΠΑΛ (Ομάδα Α').

* Ποσοστό 1% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους μαθητές της Δ' τάξης εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α') που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις των δύο μαθημάτων. Δίδεται σε κάθε Τμήμα ή Σχολή ΤΕΙ μία (1) επιπλέον ειδική θέση.

* Ποσοστό 1% πέρα από τον αριθμό εισακτέων, διατίθενται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς και τους μαθητές της τελευταίας τάξης εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β') που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες πανελλήνιες εξετάσεις της Δ' τάξης των Λυκείων αυτών. Δίδεται σε κάθε Τμήμα ή Σχολή Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ μία (1) επιπλέον ειδική θέση. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Υπουργείο Παιδείας
Σχετικά θέματα: Εκπαίδευση
Απέρριψε την αίτηση για το διπλό απολυτήριο
SOS για τη λέσχη του ΑΠΘ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Αγριο μαχαίρι στους εισακτέους στα ΤΕΙ, αύξηση στα ΑΕΙ
Απέρριψε την αίτηση για το διπλό απολυτήριο
SOS για τη λέσχη του ΑΠΘ
Γενική απεργία
Η Ελλάδα που αντιστέκεται
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Αγρια νύχτα και κυνήγι μαγισσών
Εκ των υστέρων
«Σφάζονται για ένα ευρώ, για ένα τσιγαριλίκι και δεν είναι μόνο αλλοδαποί»
Αστυνομικός παρίστανε τον τροχονόμο και εξαπατούσε τουρίστες
Ανθρώπινα δικαιώματα
Παράθυρο για τις υιοθεσίες
Δολιοφθορά στον ΟΣΕ
Τριήμερο σαμποτάζ
Περιβάλλον
Επικυρώθηκε η συμφωνία
ΛΑΡΚΟ κατά συρροή
Διαχείριση απορριμμάτων
Νέφος από τη χωματερή Πηνειού
ΚΤΕΟ
Δεν έχεις ΚΤΕΟ, δεν θα έχεις ασφάλεια
Οδικό δίκτυο
Επιβεβαίωση της «Ε» για τις πλαστές αποδείξεις
Διαμαρτυρία παιδαγωγών
Στη Βουλή για τους παιδικούς σταθμούς
Υπερκατανάλωση αλκοόλ
Στο Ηράκλειο
Στη Ρόδο
Υγεία
Δανεικοί νοσηλευτές για να καλυφθούν τα κενά στο Νοσοκομείο Ρόδου
ΟΑΕΔ
«Δεν θα κοπεί το επίδομα ανεργίας»
Εργατικό ατύχημα
Εσπασε ο κάβος, νεκρός 38χρονος ναυτικός
Δικαστικό ρεπορτάζ
Πέλεκυς για την τοκογλυφία
Δικογραφία με «ληγμένα»
Άλλες ειδήσεις
Οι θέσεις σε όλα τα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ
Ζητούν απόφαση από το δήμο