Έντυπη Έκδοση

ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΕΣΡ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Βολές και προσβολές

Νόμιμη η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, χωρίς προκαταλήψεις ή μεθοδεύσεις οι αποφάσεις του και πάντα με γνώμονα το Σύνταγμα και τους νόμους. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε χθες ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ι. Λασκαρίδης στις βολές που εξαπέλυσε εναντίον της Αρχής η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Με αφορμή το πρόστιμο 50.000 ευρώ στον ΑΝΤ1 για προσβολή θεσμών από το «Ράδιο Αρβύλα» η ΕΙΤΗΣΕΕ σε ανακοίνωσή της ρωτά αν τελικά το ΕΣΡ «λογοδοτεί και ελέγχεται ή αυθαιρετεί;» Κάνει λόγο για «διαφαινόμενη μεθόδευση» εναντίον του ΑΝΤ1 και σημειώνει ότι η «νομική βάση» τροποποιήθηκε και από προσβολή προσωπικότητας έγινε προσβολή θεσμών. Προσθέτει επίσης ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρίσκεται εν αμφιβόλω η νόμιμη συγκρότησή του μετά την απόφαση του Δ' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και με το ΕΣΡ να έχει εκχωρήσει συχνότητα ψηφιακής μετάδοσης σε 13ο περιφερειακό κανάλι, ενώ δεν προβλέπεται, δίνοντας μέρος του διαύλου 22 που προβλέπεται αποκλειστικά για ψηφιακή μετάδοση προγραμμάτων της ΕΡΤ και της Nova.

Ο κ. Λασκαρίδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε έγγραφη καταγγελία του βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρα για το «Ράδιο Αρβύλα», αλλά τηλεφωνική από βουλευτή που δεν ονοματίζεται. «Το ΕΣΡ αποδέχεται τη δήλωση του κ. Τζαβάρα» ότι δεν έκανε καμία καταγγελία. Η παρεξήγηση δημιουργήθηκε από τον νομικό που έλεγξε την υπόθεση και «θεώρησε ότι ο βουλευτής ήταν ο κ. Τζαβάρας, καθώς το όνομά του αναφερόταν στην εκπομπή». Ο πρόεδρος του ΕΣΡ επέμεινε ότι στο φάκελο για το «Ράδιο Αρβύλα» του ΑΝΤ1 αναγράφεται ότι θα ελεγχθεί για «προσβολή θεσμών», όπως άλλωστε και στην κλήση που εστάλη στο κανάλι.

Ως προς τα «διαφαινόμενης μεθόδευσης» εναντίον του ΑΝΤ1 ο κ. Λασκαρίδης τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμιά προκατάληψη έναντι ουδενός. Αστεία πράγματα... Ασκούμε το καθήκον μας όπως το ορίζουν το Σύνταγμα και ο νόμος». Ανέφερε μάλιστα ότι σε σειρά 38 καταγγελιών για το «Ράδιο Αρβύλα» μόλις για τρεις έχουν επιβληθεί ποινές, ενώ οι άλλες έχουν οδηγηθεί στο αρχείο. Παρουσίασε επίσης και δύο έγγραφα από τη Διεύθυνση Οπτικοακουστικών και Πολιτικής των ΜΜΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα οποία το ΕΣΡ καλούνταν να απαντήσει γιατί μια σειρά από υποθέσεις εναντίον του ΑΝΤ1 είχαν πάει στο αρχείο. Το ΕΣΡ απάντησε στην Ε.Ε. ότι έπειτα από έλεγχο έκρινε πως δεν αποδείχτηκε ότι είχε παραβιαστεί η ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία.

Ο κ. Λασκαρίδης επέμεινε ότι «η παρούσα συγκρότηση του ΕΣΡ είναι νόμιμη» και το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον Κ. Τσουράκη (μέλος του ΕΣΡ που η θητεία του βρίσκεται υπό παράταση επί 18 μήνες) έχει γνωστοποιηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που έχουν την ευθύνη να αποφασίσουν αν θα τον αντικαταστήσουν ή θα του ανανεώσουν τη θητεία. Πάντως ο κ. Τσουράκης δεν συμμετέχει αυτό το διάστημα στις αποφάσεις και ο κ. Λασκαρίδης διευκρίνισε ότι με βάση το αρθρ. 13 παρ. 1 του ν.2690/1999 (περί κώδικος διοικητικής διαδικασίας) η συγκρότηση μιας Αρχής είναι νόμιμη αν έχει ζητηθεί εγγράφως η αντικατάσταση των μελών και τα υπόλοιπα επαρκούν γι' αυτό.

Οσο για τη συχνότητα που ορίστηκε για την ψηφιακή μετάδοση 13ου περιφερειακού καναλιού, σημείωσε ότι έτσι προβλέπεται από τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία (αρθρ. 14 παρ. 2 και 3 του ν.3592/2007).

Κατά τα λοιπά, το ΕΣΡ επέβαλε χθες πρόστιμο 3.000 ευρώ στον ραδιοσταθμό «Ιόνιαν Γκάλαξι» (Κεφαλληνίας), καθώς δεν απέστειλε ροή προγράμματος που είχε ζητηθεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεόραση
Σχετικά θέματα: ΜΜΕ
ΠΟΣΠΕΡΤ: Να σταματήσει η κλοπή
Στον τελικό η ελληνική συμμετοχή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
Γκάζι για νέους δημιουργούς
64ο Φεστιβάλ Κανών
Πρεμιέρα με Γούντι Αλεν, Μπερτολούτσι
34η Γιορτή Βιβλίου
34η Γιορτή Βιβλίου στο Ζάππειο με φόντο τη Λέρο και τους Λειψούς
Νέες ταινίες
Αγώνες για ανεξαρτησία
Εικαστικά
Γιάννης Μόραλης, ο ευπατρίδης
Μουσική
Μπάντμιντον, σαν αναψυκτήριο
ΜΜΕ
Βολές και προσβολές
ΠΟΣΠΕΡΤ: Να σταματήσει η κλοπή
Στον τελικό η ελληνική συμμετοχή