Έντυπη Έκδοση

ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Παράθυρο για τις υιοθεσίες

Ριζικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τις υιοθεσίες και το θεσμό της αναδοχής προανήγγειλαν, χθες, οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης Α. Λοβέρδος και Χ. Καστανίδης, οι οποίοι άφησαν για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί το σχετικό δικαίωμα και στις μονογονεϊκές οικογένειες και τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Με χρονικό ορίζοντα τον επόμενο μήνα, θα είναι έτοιμη νομοθετική ρύθμιση που φιλοδοξεί να χτυπήσει τις αγκυλώσεις του Δημοσίου, προκειμένου να απλοποιηθούν και να επισπευσθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για τις υιοθεσίες των παιδιών, οι οποίες σήμερα ολοκληρώνονται ύστερα από 8 χρόνια, σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 2 με 2,5 χρόνια. Εκτιμάται ότι η συντόμευση του χρόνου θα καταφέρει πλήγμα στο εμπόριο βρεφών από τρίτες χώρες.

Η επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοθετικό καθεστώς των υιοθεσιών (είχε συσταθεί επί υπουργίας Δένδια) μελετά το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα αυτή και σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια και μονογονεϊκές οικογένειες. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Χ. Καστανίδη ότι «στην επιτροπή δεν έχει δοθεί καμιά κατεύθυνση και είναι ελεύθερη να κινηθεί όπως νομίζει».

Οσον αφορά το θεσμό της αναδοχής, που ισχύει αλλά δεν εφαρμόζεται, θα προωθηθούν ρυθμίσεις ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αναλαμβάνουν ανάδοχες οικογένειες για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την προστασία είτε ανήλικων παραβατών είτε κακοποιημένων ή εγκαταλειμμένων παιδιών.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο υπουργοί εξήγγειλαν τη δημιουργία Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας για την ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ανηλίκων. Πρόκειται για ένα ενιαίο δίκτυο προστασίας της ανηλικότητας που θα υποδέχεται καταγγελίες για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο (λόγω κακοποίησης, εμπορίας, παραμέλησης κ.λπ.), θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και θα κινητοποιεί τους μηχανισμούς επιτόπιας επείγουσας κοινωνικής παρέμβασης για την παροχή βοήθειας. Για πρώτη φορά, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) θα τηρεί εθνικό μητρώο παιδικής προστασίας -βάσει πληροφοριών-, στο οποίο θα καταχωρίζονται όλα τα στοιχεία για τους ανηλίκους, ενώ συστήνεται το δίκτυο «Ορέστης» στο οποία εντάσσονται και διασυνδέονται ηλεκτρονικά όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, διαμορφώνεται ένα εθνικό συντονιστικό πενταμελές όργανο, το οποίο θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία με τους νέους καλλικρατικούς δήμους, προκειμένου να διαμορφωθούν ομάδες προστασίας ανηλίκων σε κάθε δήμο.

Ο κ. Καστανίδης προανήγγειλε και συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, ώστε «να στηθούν αντένες για να μπορούμε να διαγιγνώσκουμε στο χώρο του σχολείου, ποια παιδιά κινδυνεύουν να βρεθούν στο χώρο της παραβατικότητας ή έχουν άμεση ανάγκη προστασίας».

Η χρηματοδότηση των κοινών δράσεων θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ για την προστασία της ανηλικότητας, ενώ θα αξιοποιηθεί το υπάρχον επιστημονικό προσωπικό. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Αγριο μαχαίρι στους εισακτέους στα ΤΕΙ, αύξηση στα ΑΕΙ
Απέρριψε την αίτηση για το διπλό απολυτήριο
SOS για τη λέσχη του ΑΠΘ
Γενική απεργία
Η Ελλάδα που αντιστέκεται
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Αγρια νύχτα και κυνήγι μαγισσών
Εκ των υστέρων
«Σφάζονται για ένα ευρώ, για ένα τσιγαριλίκι και δεν είναι μόνο αλλοδαποί»
Αστυνομικός παρίστανε τον τροχονόμο και εξαπατούσε τουρίστες
Ανθρώπινα δικαιώματα
Παράθυρο για τις υιοθεσίες
Δολιοφθορά στον ΟΣΕ
Τριήμερο σαμποτάζ
Περιβάλλον
Επικυρώθηκε η συμφωνία
ΛΑΡΚΟ κατά συρροή
Διαχείριση απορριμμάτων
Νέφος από τη χωματερή Πηνειού
ΚΤΕΟ
Δεν έχεις ΚΤΕΟ, δεν θα έχεις ασφάλεια
Οδικό δίκτυο
Επιβεβαίωση της «Ε» για τις πλαστές αποδείξεις
Διαμαρτυρία παιδαγωγών
Στη Βουλή για τους παιδικούς σταθμούς
Υπερκατανάλωση αλκοόλ
Στο Ηράκλειο
Στη Ρόδο
Υγεία
Δανεικοί νοσηλευτές για να καλυφθούν τα κενά στο Νοσοκομείο Ρόδου
ΟΑΕΔ
«Δεν θα κοπεί το επίδομα ανεργίας»
Εργατικό ατύχημα
Εσπασε ο κάβος, νεκρός 38χρονος ναυτικός
Δικαστικό ρεπορτάζ
Πέλεκυς για την τοκογλυφία
Δικογραφία με «ληγμένα»
Άλλες ειδήσεις
Οι θέσεις σε όλα τα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ
Ζητούν απόφαση από το δήμο